Bolile digestive, dar si alte afectiuni grave pot fi provocate de mai multe tipuri debacterii care traiesc pe multe dintre alimentele pe care le consumam cu regularitate.
Pestele
Scombrotoxina este o bacterie care provoaca reactii la nivel digestiv asemanatoare cu alergiile si se regaseste in sortimentele de peste oceanic in primele faze ale alterarii. Printre pestii periculosi se numara tonul si macroul.
Fructele si legumele
Acestea pot fi o sursa generoasa de bacterii care provoaca boli digestive, de la vibrionul holeric (bacteria care provoaca holera), pana la salmonella. Epidemia de liserioza (de la bacteria numita listeria) din 2011 a avut ca sursa pepenii crescuti la o ferma din Colorado. Pentru a evita contaminarea este indicat sa spalati bine fructele si legumele inainte de a le consuma.
Laptele
Laptele crud si produsele lactate care contin lapte nepasteurizat, inclusiv iaurtul sau anumite tipuri de branza, pot adaposti multe tipuri de bacterii. “Laptele nepasteurizat e periculos in special pentru copii, femei insarcinate sau persoane bolnave”, atentioneaza nutritionistul Corina Zugravu, potrivit doctorulzilei.ro.
Rata si gasca, mai periculoase decat puiul
Contaminarea cu salmonella este mai frecventa in cazul pasarilor care intra mai mult in contact cu apa (rate sau gaste), spune Corina Zugravu, dar apare si la carnea de pui. Si aici bacteria poate patrunde in carne la transare, iar in cazul oualor, apare la contactul cu fecalele, care poate avea loc chiar inainte de formarea crustei.
De asemenea, carnea cruda de pui poate contine campylobacter, o bacterie care provoaca infectii alimentare grave. Specialistii va recomanda sa nu folositi in prepararea mancarii oua crude de gasca sau rata si sa gatiti bine carnea.
Comentarii (0)