News Flash:

ALERTA IN VESTUL TARII! In plina EPIDEMIE de rujeola, Spitalul de Boli Infectioase Timisoara ameninta ca va asigura doar urgentele

31 Martie 2017
1073 Vizualizari | 0 Comentarii
Spitalul Victor Babes din Timisoara 1
Spitalul de Boli Infectioase “Victor Babes” din Timisoara are datorii de milioane de lei si nu va semna contractul cu Casa de Sanatate din cauza sumei prea mici pe care ar urma sa o primeasca pentru urmatoarele sapte luni. Spitalul ameninta ca de luni va asigura doar urgentele.
Contractul cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Timis pentru decontarea serviciilor medicale oferite in urmatoarele sapte luni ar trebui sa fie semnat de conducerea Spitalului de Boli Infectioase “Victor Babes” din Timisoara pana la sfarsitul acestei luni, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Reprezentantii unitatii medicale arata, insa, ca nu vor face acest lucru, pentru ca suma de bani propusa este prea mica in comparatie cu necesitatile spitalului.
Astfel, de luni, 3 aprilie, exista riscul ca Spitalul de Boli Infectioase din Timisoara, in care ajung toate cazurile grave din vestul tarii, sa asigure doar urgentele.
“Exista posibilitatea aceasta, sa nu mai primim pacienti de luni, daca nu se semneaza contractul cu Casa de Sanatate. Suma propusa de Casa este prea mica pentru necesitatile functionarii spitalului. Doamna director a propus o noua intalnire cu comisia de mediere, la Bucuresti, pentru deblocarea situatiei. Daca nu va fi semnat contractul, probabil ca de luni vom primi doar urgentele. Problema este ca majoritatea pacientilor de la noi sunt cu boli acute. Daca ar avea boli cronice, atunci puteau fi pusi pe liste de asteptare, dar sunt boli acute si contagioase, bolnavi cu rujeola, tuberculoaza, cazuri severe”, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX, medicul Virgil Musta, purtatorul de cuvant al Spitalului de Boli Infectioase “Victor Babes” din Timisoara.
Prin intermediul unui comunicat de presa, directorul Spitalului de Boli Infectioase din Timisoara, Voichita Lazureanu, arata ca unitatea medicala a incheiat anul 2016 cu plati restante de aproape trei milioane de lei, dintre care arierate, adica datorii cu o vechime mai mare de 90 de zile, reprezinta doua milioane de lei.
Aceste datorii s-au acumulat pentru ca exista o diferenta intre cazurile tratate in spital si cazurile decontate de Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Timis, care sunt mai putine. Astfel, doar in anul 2016, servicii medicale in valoare de peste 1,8 milioane lei au fost nedecontate de CJAS Timis.
Si in primele trei luni ale acestui an sunt inregistrate aceleasi probleme, fiind tratati 1.809 pacienti acuti, dar CJAS Timis a alocat fonduri doar pentru 1.405 de bolnavi. Prin urmare, valoarea nedecontata de CJAS Timis se ridica la suma de 926.000 de lei, in primele trei luni din acest an.
Conducerea unitatii medicale mai atrage atentia asupra faptului ca potrivit vechiului contract semnat cu Casa de Sanatate, spitalul primea 1,07 milioane lei pe luna, conform noului contract pe care unitatea medicala nu vrea sa-l semneze, ar urma sa primeasca doar 990.000 lei pe luna, pentru spitalizarea si tratarea cazurilor acute.
“Contractul cu CJAS Timis este format din decontare servicii medicale in spitalizare continua cazuri acute (DRG), decontare servicii medicale in spitalizare continua cazuri pacienti cronici, decontare pacienti in spitalizare de zi, decontare servicii medicale in ambulatoriu si programe nationale de sanatate. Problema noastra este strict legata de decontarea pacientilor internati in spitalizare continua tip acuti (DRG), adica acei pacienti care au o boala acuta si care nu pot fi planificati, pusi pe liste de asteptare sau indrumati in alte unitati sanitare, pentru ca nu mai exista in vestul tarii alt spital de acest profil. Toate sectiile/compartimentele de boli infectioase din judetele invecinate - practic din toata tara- vin spre internare in spitalul nostru si evident ca sunt forme severe, supraacute de boala cu insuficiente de organ, care consuma enorm din bugetul spitalului nostru. Ne izbim de refuzul Primariei (autoritatea publica in a carei subordine suntem) de a ne finanta macar cheltuieli de intretinere si functionare, asa cum ar putea conform art. 199 din Legea 95/2006”, spune Voichita Lazureanu.
Judetele din vestul tarii se afla pe primele locuri la nivel national in ceea ce priveste cazurile de rujeola. In urma cu trei saptamani, ministrul Sanatatii, Florian Bodog, declara ca au fost inregistrate 17 decese cauzate de rujeola si toate cele peste 3.400 de cazuri sunt inregistrate la copii care nu au fost vaccinati. Mediafax.ro
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1261 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005654 (s)