News Flash:

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014: Timisoara voteaza

25 Mai 2014
1063 Vizualizari | 0 Comentarii
Duminica, 25 mai, suntem chemati in fata urnelor pentru a-i alege pe cei care ne vor reprezenta la nivel european. In judetul Timis, odata cu alegerile pentru Parlamentul European, au loc si alegeri partiale. Vorbim despre Colegiul 3 Deputati Timisoara. In localitatea Criciova oamenii vor iesi la vot si pentru a-si alege un nou primar, iar la Sacalaz vor fi alegeri partiale pentru un nou consiliu local. Ramaneti pe www.tion.ro pentru a afla cum decurge ziua votului. 
Procesul de votare incepe la ora 7 si se incheie la ora 21. Se voteaza cu buletinul. Un act de identitate emis de statul roman, respectiv cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate ori pasaportul diplomatic, pasaportul diplomatic electronic, pasaportul de serviciu, pasaportul de serviciu electronic, pasaportul simplu, pasaportul simplu electronic, pasaportul simplu temporar, iar in cazul elevilor din scolile militare – carnetul de serviciu militar.
Puteti vota si daca nu va aflati in localitatea de domiciliu, pe lista suplimentara.
Alegatorii voteaza separat, in cabine inchise. Prezenta oricarei persoane in cabinele de vot, in afara celei care voteaza, este interzisa.
Daca alegatorul, din motive temeinice, nu poate sa voteze singur, acesta are dreptul sa cheme in cabina de votare un insotitor ales de el, pentru a-l ajuta. Insotitorul nu poate fi din randul observatorilor sau al membrilor biroului electoral al sectiei de votare. Dupa ce voteaza, alegatorul va indoi buletinul, astfel incat pagina netiparita care poarta stampila de control sa ramana in afara, si il va introduce in urna, avand grija sa nu se deschida. Alegatorul trebuie sa le restituie celor din biroul sectiei de votare stampila cu mentiunea „VOTAT”.
Ii va fi aplicata pe actul de identitate stampila cu mentiunea „VOTAT” si data scrutinului sau, dupa caz, un timbru autocolant cu mentiunea „VOTAT” si data scrutinului.
Pentru alegerile europarlamentare, pe tot judetul Timis s-au tiparit 684.000 de buletine de vot. Pentru Colegiul 3 Timisoara s-au tiparit 78.800 de buletine de vot.
In judetul Timis au fost deschise 596 de sectii de votare la alegerile pentru Parlamentul European, dintre care 212 pe Timisoara, 53 pe Colegiul 3 Timisoara. Cele 53 de sectii de vot vor fi dublate de fapt, o parte dintre ele. Vor fi niste sectii doar cu numar si vor fi sectii care vor avea „numar plus P” – adica unde se va vota si pentru europarlamentare si pentru parlamentare – partiale.
In ziua votului, intre orele 7-21, sunt interzise comercializarea si consumul bauturilor alcoolice in spatiul de protectie al sectiei de votare (in localul sectiei de votare, in afara, in curtea acestuia, la intrarile in curte, in jurul localului de vot, precum si pe strazi si in piete publice pana la o distanta de 500 de metri).
Puteti urmari intregul proces electoral, de dimineata de la deschiderea urnelor si pana seara la exit-poll-uri in direct pe www.tion.ro. Daca vreti sa ne semnalati fraude la vot sau alte situatii inedite din timpul scrutinului ne puteti scrie si ne puteti trimite imagini pe adresa redactie•tion.ro sau pe pagina noastra de Facebook.
Votul pentru Parlamentul European
La precedentele alegeri europarlamentare, prezenta la vot, in Romania, a fost de doar 27% (la nivel european – 43 de procente, cu exceptia celor 6 state europene care au vot obligatoriu).
La nivel european, absenta la vot este denumita aroganta civica nedemocratica. In 25 mai, cele 28 de tari vor alege cei 751 de deputati in Parlamentul European, deputati care sunt alesi dupa legi electorale extrem de diferite in cele 28 de tari. In luarile lor de cuvant, acesti deputati folosesc 24 de limbi oficiale, in 3 alfabete – latin, grec si chirilic – si peste 1.000 de traducatori.
Istoria Parlamentului European ne spune ca in 1979 a existat primul vot direct, iar din 1987 Parlamentul European (PE) functioneaza sub acest nume.
Prin Tratatul de la Masstricht – 1993, PE a fost implicat pentru prima data in legiferare, iar tratatele de la Amsterdam – 1997, Nisa – 2003 si Lisabona – 2009 au extins dreptul de decizie al deputatilor europeni in aproape toate aspectele politice. Pentru mandatul urmator, planurile PE au o provocare deosebita prin implementarea unui potential de eficienta care va insuma o economie de circa 800 de miliarde de euro pe an prin demararea unui proiect de imbunatatire a pietei interne europene digitale – 260 de miliarde de euro economie, implementarea unei piete comune a consumatorilor, care poate aduce o economie de circa 235 de miliarde de euro pe an si integrarea pietei energiei – 50 de miliarde de euro.
UPDATE: Sectiile de votare din Timis s-au deschis fara probleme, timisenii nu se inghesuie la vot
Potrivit reprezentantilor Biroului Electoral Judetean Timis, toate sectiile de votare din judet s-au deschis fara niciun fel de probleme, la ora 7 dimineata. Totusi, timisenii raman fideli tendintelor din anii trecuti si nu se inghesuie la vot. Conform surselor noastre din sectiile de votare, intr-o ora, numarul alegatorilor din sectiile amintite poate fi numarat pe degete. Ramane de vazut daca in orele urmatoare prezenta la vot se va imbunatati. Prima raportare a prezentei va fi facuta in jurul orei 11.30. Tion.ro
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2022 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1539 (s) | 33 queries | Mysql time :0.045047 (s)