News Flash:

Ai semnul acesta pe piele? Mergi de urgenta la medic. Uite ce inseamna

25 Februarie 2018
1469 Vizualizari | 0 Comentarii
semn

Simptome precum vanataile, oboseala sau sangerarile trebuie sa va alarmeze imediat! 

Conform rapoartelor de specialitate, circa 6.600 de persoane sunt afectate in tara noastra de Purpura Trombocitopenica Imuna (PTI) – o boala autoimuna care, desi descoperita in anul 1735, datorita subdiagnosticarii sau ignorarii simptomelor sale, este aproape necunoscuta in prezent.

Pacientii sunt femei tinere, in marea majoritate, insa uneori pot fi afectati si copiii. ”Daca prezentati cel putin unul dintre urmatoarele simptome, adresati-va urgent medicului de familie sau unui medic hematolog: aparitia in mod excesiv a vanatailor (purpura), sangerari superficiale sub piele ce apar de obicei pe picioare si arata ca un fel de iritatii sau pete mov-rosiatice, sangerari mai abundente in cazul taieturilor sau zgarieturilor, aparitia spontana a epistaxisului (sangerare nazala), sangerarea gingiilor in special dupa lucrari dentare, aparitia sangelui in urina sau scaun, flux menstrual neobisnuit de abundent, oboseala. Niciunul dintre aceste simptome nu este intamplator!”, ne sfatuieste Rozalina Lapadatu, Presedinte la Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Autoimune – APAA.

”Purpura trombocitopenica imunologica, cunoscuta anterior ca purpura trombocitopenica autoimuna/idiopatica este o afectiune caracterizata prin scaderea numarului de trombocite sau plachete sanguine sub 100.000/mmc, cifra considerata actualmente limita inferioara normala”, explica Doctor Iulia Ursuleac, MD, PhD, sef lucrari UMF Carol Davila, Bucuresti, Clinica Hematologie, Institutul Clinic Fundeni.

Cauza acestei anomalii este o tulburare imuna/autoimuna, in care trombocitele sunt distruse ca urmare a prezentei anticorpilor dirijati impotriva unor componente membranare ale trombocitului.

Trombocitele sunt celule (elemente) sanguine lipsite de nucleu, cu rol important in protectia impotriva sangerarilor la nivelul pielii si/sau mucoaselor. Riscul de sangerare creste direct proportional cu scaderea numarului de trombocite, fiind maxim la mai putin de 30.000/mmc. Sangerarile pot fi externe sau manifestate ca hemoragii in organe si tesuturi si pot aparea chiar spontan, in absenta oricarei traume, existand risc fatal in cazul in care sangerarea este masiva  si/sau in organe vitale (ex. creier).

Purpura Trombocitopenica Imuna – 3 tipuri ale bolii

Boala poate fi de 3 tipuri: acuta, recenta si cronica. Putem vorbi de forma recenta in cazul pacientilor care au mai putin de un an de la diagnosticare. Forma acuta a PTI apare de cele mai multe ori in cazul copiilor cu varste cuprinse intre 2 si 4 ani si este asimptomatica, nefiind necesar un anumit tratament.

Citeste si Sigur nu stiai lucrurile astea despre forma buricului. Uite ce spune despre sanatatea ta

Adultii diagnosticati cu PTI acuta pot sa nu necesite un anumit tratament, ci doar monitorizarea atenta periodica a numarului de plachete. Însa daca simptomele devin suparatoare si numarul plachetelor ramane scazut, doctorul va recomanda inceperea unui tratament.

Forma cronica a PTI persista mai mult de 6 luni si dezvolta simptomele caracteristice acestei boli, nefiind cunoscuta o cauza specifica a aparitiei acestei afectiuni. In cazul in care pacientul este diagnosticat cu PTI cronica, acesta va avea nevoie de tratament specific si de monitorizare regulata la medicul specialist hematolog.

Tipuri de tratamente pentru PTI cronica

Scopul tratamentului medicamentos sau chirurgical oferit in cazul pacientilor cu PTI cronica este de a mari numarul plachetelor pana la un nivel sigur si normal, inducand remisia si permitand pacientilor sa aiba o viata normala. Tratamentele sunt de cele mai multe ori sub forma de medicamente si in anumite cazuri, operatie chirurgicala de eliminare a splinei.

Corticosteroizii: reprezinta prima intentie de tratament. Acestia pot ajuta la cresterea numarului plachetelor prin suprimarea activitatii sistemului imun.
Administrarea de lunga durata a acestui medicament poate avea efecte secundare, ce includ: cresterea in greutate, cataracta, cresterea nivelului de zahar din sange, cresterea riscului de infectii in organism si pierderea calciului din oase (osteopenie sau chiar osteoporoza).

Imunoglobulina intravenoasa: in cazul sangerarilor masive sau cresterii rapide a numarului plachetelor pentru o interventie chirurgicala, acest tip de tratament este rapid si eficient, insa efectul lui dispare in cateva saptamani.
Posibile efecte secundare pot fi: dureri de cap, ameteli si febra. Medicamente imunosupresoare: sunt administrate pentru controlarea inflamatiei si a activitatii sistemului imun, mai ales in cazul in care corticosteroizii nu reusesc sa tina boala sub control sau cand o persoana nu tolereaza doze mari de corticosteroizi.

Aceste medicamente pot avea efecte secundare grave, de aceea este indicat sa fie luate doar sub atenta monitorizare a doctorului. Medicamente imunosupresoare recomandate in cazul purpurei trombocitopenice sunt: ciclofosfamida, metotrexat, azatiopirina, dapsona, mycophenolatul mofetil, ciclosporina A. Agonisti ai receptorului trombopoietinei (romiplostim sau eltrombopag): ajuta maduva osoasa la producerea unui numar mai mare de plachete, astfel prevenindu-se aparitia vanatailor si a sangerarilor.
Posibile efecte secundare sunt: dureri de cap, dureri de articulatii sau muschi, ameteala, stare de voma, risc crescut de cheaguri de sange.

Sangerarile severe si extinse pot fi foarte periculoase, caz in care este nevoie de tratament de urgenta. Aceste tratamente includ transfuzii cu plachete, metilprednisolon intravenos si imunoglobulina intravenoasa.
Unele tratamente sunt compensate 100% de catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS). Una dintre cele mai mari probleme din tara noastra cu aceasta afectiune este lipsa unui Registru al Pacientilor.

Impactul bolii asupra calitatii vietii

Un studiu aparut in American Journal of Hematology, a publicat date referitoare la calitatea vietii bolnavilor care sufera de PTI. Din perspectiva modului in care este afectat pacientul, studiul a aratat ca PTI nu este o boala cronica usoara si ca impactul pe care il are asupra calitatii vietii este substantial, determinand in mod categoric aparitia unor modificari cu impact negativ asupra stilului de viata: absenta de la lucru/scoala, raportata de 68% din subiectii inclusi in studiu, dificultatea de a avea o cariera si chiar pierderea unor oportunitati de promovare, raportata de 16% dintre pacienti si tulburarile de somn regasite in cazul a 25% dintre subiecti.

”Studiile de specialitate arata ca abordarile terapeutice in cazul bolnavilor cu PTI presupun interventii asupra stilului de viata al pacientului, deoarece acesta trebuie sa se supuna unui program constant de vizite la spital, administrari de medicamente intravenoase, testari periodice ale parametrilor fiziologici si chiar spitalizare. Tocmai datorita acestor modificari in viata de zi cu zi a bolnavului cu PTI, putem vorbi de importanta factorilor psihologici care pot afecta calitatea vietii. Este favorizata astfel aparitia unor modificari ale rolului pe care pacientul il joaca atat in relatia de cuplu, relatiile de familie cat si in relatiile sociale si profesionale”, explica psiholog Geanina Aprodu.

Trecerea de la statutul de persoana sanatoasa la cea de pacient presupune de regula experimentarea unei sume de pierderi si poate conduce la aparitia unor comportamente de rol bazate pe anxietate, depresie, furie, durere, dependenta, egocentrism.

De exemplu, frica de sangerare domina gandurile multor adulti generand o stare de anxietate in timp ce in cazul adolescentilor aceasta frica determina o limitarea a interactiunilor sociale, limitarea autoimpusa de cele mai multe ori si care atrage dupa sine consecinte ce pot manifesta mai tarziu.

Nu lipsita de importanta este afectarea imaginii de sine, scaderea stimei de sine, cresterea gradului de nesiguranta. Asa cum releva studiile de specialitate, impactul pe care PTI in forma sa cronica il are asupra pacientilor in privinta sanatatii psihice (vitalitate, functionare sociala, limitarile datorate problemelor emotionale) este la fel de important ca si in cazul unor boli precum hipertensiune arteriala, artrita, diabet zaharat, cancer, congestie cardiaca cronica, paralizia sau amputarea unui membru. Aceste date vin sa sustina ideea ca PTI nu este o afectiune care poate fi privita ca facand parte din categoria bolilor usoare ce fac parte din grupul bolilor autoimune.”

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1168 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006315 (s)