News Flash:

Ai mainile si picioarele reci tot timpul, inclusiv vara? Ar putea fi un semn ca suferi de o boala grava

7 Ianuarie 2018
2258 Vizualizari | 0 Comentarii
maini reci

Atat barbatii, cat si femeile se plang adesea ca au mainile si picioarele reci. Acest lucru nu ar reprezenta o problema daca s-ar intampla doar afara, in miezul iernii, insa el ridica un semn de intrebare in situatia in care extremitatile respectivelor persoane „ingheata” la propriu atat in toiul verii, cat si iarna, in incaperile calduroase.

Sindromul Raynaud, forma cea mai nepericuloasa

Daca la inceput simptomul nu este luat prea in serios, in momentul in care apar complicatii, cum ar fi senzatia de amorteala la nivelul extremitatilor, dureri la expunerea la frig, modificarea culorii pielii sau in cazuri grave chiar ulceratii, pacientii se adreseaza atat medicului de familie, cat si medicului dermatolog, internistului sau endocrinologului. Daca va intrebati care sunt cauzele, ei bine, acestea pot fi multiple. Cauzele mainilor si picioarelor reci cuprind aproape toate ramurile medicinei. In general, la femeile tinere, aceste simptome sunt cunoscute si sub denumirea de sindrom Raynaud. Spasmul arterelor este declansat de frig sau stres, iar aceasta este practic forma cea mai «nepericuloasa», mai ales daca ea dureaza de doi-trei ani si nu s-a complicat in timp.

Citeste si Leacul zilei de la Lidia Fecioru: „Se ia o ceapa de marime medie, se taie in doua si se pune la cuptor”

Lipsa fierului afecteaza circulatia sangvina

In ceea ce priveste factorii de risc, e bine sa stiti ca exista unele meserii care fac aproape inevitabila aparitia acestui simptom. Muncitorii care lucreaza zilnic cu pichamarul, la fel ca si sapatorii, persoanele care folosesc des solventi organici sau policlorvinil sunt mai predispusi aparitiei sindromului de maini si picioare reci. Cat despre femei, cele aflate la pragurile hormonale, mai exact la menarha (n.r. – prima menstruatie), in timpul sarcinii sau la menopauza se confrunta si ele cu aceasta problema. Si lipsa fierului, calciului sau magneziului din organism poate provoca aceasta problema. Pentru ca fierul este indispensabil transportarii oxigenului din sange, lipsa acestuia va afecta in mod negativ circulatia sangvina, in special cea periferica.

Simptomul poate fi asociat cu hepatitele B si C

Sunt foarte multe afectiuni severe care pot „ingheta” extremitatile membrelor. In primul rand, sindromul Raynaud poate fi asociat cu bolile autoimune, cum ar fi lupus eritematos sau poliartrita reumatoida, mai e asociat cu afectiunile hematologice, de exemplu leucemii, limfoame sau crioglobulinemii (proteine care precipita in vase la frig), dar se poate numara si printre simptomele bolilor infectioase, cum sunt hepatitele B si C ori micoplasma sau poate fi un semn al bolilor endocrine, de exemplu pentru acromegalie, mixedem, respectiv hipotiroidism sau chiar pentru feocromocitomi. Printre bolile asociate se mai numara si diabetul zaharat, unele medicamente, de exemplu anticonceptionalele orale, betablocantele sau alcaloizii la ergot, manifestarile paraneoplazice, ale unui cancer nediagnosticat inca. Alte cauze ale mainilor si picioarelor reci pot fi arteriopatiile de diverse cauze, in principal ateroscleroza si trombangeita obliteranta Burger, care apar de regula la barbatii tineri si la femeile care fumeaza, sau sindroamele vaso-spastice, precum acrocianoza sau livedo reticularis.

Medicul poate recomanda si efectuarea unei tomografii

E drept ca numarul de boli cu care sunt asociate mainile si picioarele reci este foarte mare, insa nu trebuie sa va speriati. Primul pas pe care e indicat sa-l faceti este sa va adresati medicului de familie, care va va face atat analize uzuale, cat si specifice. E vorba despre: hemograma, glicemie, functia renala, depistarea hepatitelor B si C, electroforeza proteinelor, crioglobuline, analize hormonale precum TSH, FT4, dar si pentru depistarea lupusului sau poliartritei reumatoide. In unele cazuri nu-i nevoie nici macar de toate aceste investigatii, intrucat, dupa efectuarea analizelor uzuale si in urma anamnezei, medicul isi va da seama rapid daca are de-a face cu un sindrom simplu Raynaud sau daca e nevoie sa „faca sapaturi” pentru depistarea unei posibile boli asociate. De la caz la caz, medicul poate recomanda efectuarea unei tomografii, unei radiografii pulmonare ori a coloanei cervicale sau de investigare a circulatiei arteriale, numita pletismografie. Investigatiile se fac treptat, in functie de simptomatologie si de alte afectiuni.

Evitati fumatul si tineti stresul la distanta

Pentru a va vindeca trebuie sa luati atat cateva masuri generale, cat si tratament medicamentos. Masurile generale constau in: evitarea fumatului si consumului de alcool, dar si a expunerii la frig si folosirea de manusi de persoanele predispuse la aceasta problema. De asemenea, e indicat sa tineti stresul la distanta pe cat posibil. Pacientului i se pot prescrie de la blocanti de calciu, prostaglandine, antagonisti, de receptori, de angiotensina si vasodilatatori pana la Omega-3, care poate fi luata din uleiul de peste ori calciu, magneziu sau fier, in cazul in care din rezultatele analizelor reiese ca exista o carenta a acestor oligoelemente in organism”, a mai completat medicul.

Pomezile pe baza de arnica va sunt de folos

Ca in orice alta problema de sanatate, e indicat sa fiti atenti si la alimentatie. Mai exact, persoanele cu ateroscleroza, dar nu numai, e bine sa evite grasimile animale, stati departe de dulciurile rafinate, alcool, dar si de sarea in exces. Persoanele afectate pot folosi unguente pe baza de arnica, de coaja de castan sau pe baza de cafea, ardei iute ori piper, pentru ca sunt vasodilatatoare. In cazul in care sunt obisnuite sa manance sarat, pot inlocui sarea cu condimente «fierbinti», de exemplu ardei iute si piper. De asemenea, printre remediile naturiste eficiente in aceasta problema mai poate fi trecut si ceaiul de rozmarin. La randul lor, nutritionistii recomanda o dieta bogata in seminte de dovleac, nuci si pepene, dar si consumul regulat de spanac, deoarece e o sursa formidabila de fier.

preluat de pe doctorulzilei

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1344 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005022 (s)