News Flash:

Aceasta mama folosea pixul verde pentru a face insemnari in caietul copilului. Rezultatul a fost fantastic!

7 Iunie 2018
1006 Vizualizari | 0 Comentarii
pix

Psihologii contemporani tot mai des ne amintesc de faptul ca fobiile se formeaza inca in copilarie si cauza multor probleme a oamenilor maturi trebuiesc cautate in copilaria acestora. Astazi redactia Perfect Media iti va demonstra ca aceste afirmatii sunt adevarate.

Ce iti vine in minte atunci cand te gandesti la caietul tau de elev? Corect, litere si cifre scrise stangaci, cuvinte care ”zboara” si desigur, sublinierile cu rosu ale invatatoarei. Psihologul Tatiana Ivanko considera ca aceasta practica nu este chiar corecta. Aceasta practica ii face pe copii sa se concentreze exclusiv la propriile nereusite.

Fetita mea nu a mers la gradinita. M-am ocupat cu ea acasa. Cand ne antrenam sa scriem, caietul fiicei arata asa:

Observati diferenta? Eu nu subliniez cu rosu greselile ei. Eu incercuiesc cu verde acele litere si semne care i-au reusit bine. Ea iubeste aceasta foarte mult si dupa fiecare rand ma intreba: ”Mami, care s-a primit cel mai bine?” Si se bucura foarte mult atunci cand subliniam cu verde o litera, spunand ”Aceasta este perfecta”.
Dar care e deosebirea intre aceste abordari? Deja ati inteles?

1. In primul caz copilul se concentreaza la erori. Ce va aduceti aminte din caietele voastre? Corect, literele scrise gresit, asa cum NU trebuie. Ati vazut in aceste sublinieri cu rosu literele perfecte? NU! Dar faza este ca subconstientul nostru memorizeaza doar ceea ce e subliniat/incercuit.

2. In cazul al doilea, ne concentram la ceea ce e corect! Primim cu totul alte emotii.

Vrem noi sau nu, dar dar inconstient tindem sa repetam ceea ce este perfect! Aceasta e o cu totul altfel de motivatie – nu vointa de a nu face greseli, ci vointa de a face totul bine!
Daca ne concentram doar la greseli, vom face greseli si in continuare. Ceea la ce atragem atentia, aceea creste si se dezvolta.

Folosind principiul ”pixului verde” cu fiica mea, am observat ca dupa un timp greselile au disparut de la sine, chiar daca eu nu i-am spun despre acestea. Si astea pentru ca ea tinde sa faca totul bine, din vointa proprie!

Nu trebuie sa credem ca ”metoda pixului verde” ne invata sa ne neglijam greselile si sa nu lucram asupra lor. Sensul acestei metodici este de a ne invata sa vedem nu doar ceea ce e rau (lucru care il facem des si in viata de zi cu zi), dar si sa observam ceea ce este bine si devine si mai bine. De aici si vine respectul fata de sine si dorinta de auto-dezvoltare.

Daca esti de acord cu aceasta metoda care ar trebuie impusa oficial in scoli, atunci fa share acestui articol.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1138 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006310 (s)