News Flash:

Academicianul Ovidiu Bojor: ”Mare greseala este ca unii sunt carnivori, altii vegetarieni”

3 Februarie 2018
1122 Vizualizari | 0 Comentarii
Ovidiu Bojor

Este doctor in farmacie, inventatorul fitoterapiei moderne in Romania si academician. Nimic din ce e legat de plante nu-i este strain, de aceea profesorul Ovidiu Bojor este intotdeauna consultat cand vine vorba de acestea.

Alimentatia este foarte importanta daca vrem sa avem o sanatate de fier. Suntem ceea ce mancam, crede Ovidiu Bojor. „Unii mananca cu polonicul, altii cu lingura, eu mananc cu lingurita. Putin si usor, dar din toate”, afirma dr. Bojor. Mare greseala este ca unii sunt carnivori, altii vegetarieni. Trebuie sa realizam ca in stadiul acesta de evolutie am devenit omnivori. Avem nevoie de o alimentatie complet omnivora. Mai buna decat o alimentatie pur vegetariana este cea ovolactovegetariana.

„Din cand in cand si in special pentru copii, in perioada de crestere, de la 4 pana 18 ani, avem nevoie si de proteine animale, carne rosie. Explicatia este foarte simpla. Sa luam soia ca exemplu, care este bogata in proteine, lipsesc patru pana la cinci aminoacizi esentiali, fata de cei din carne. Acestia contribuie la dezvoltarea fizica, intelectuala, cerebrala, spirituala a tanarului. Pe masura ce inaintam in varsta diminuam cantitatea de carne, o inlocuim cu proteine usoare, peste de exemplu. Contine omega 3, omega 6, alte elemente, in afara de proteina aceasta usor asimilabila. Recomand celor mai sensibili pestele de apa dulce precum salaul, stiuca, bibanul, avatul si cleanul”,  ne sfatuieste dr. Bojor.

Orele perfecte pentru masa principala

Inca un lucru foarte important este cum servim masa principala. Ea poate fi la ora  12.00, la 14.00, la 16.00. „In primul rand trebuie sa avem cel putin doua minute de reculegere. Sa ne detasam de absolut orice din jurul nostru, de eforturi, de ganduri rele, iar dupa aceea sa inchidem televizorul, sa angajam cat mai putine discutii in timpul mesei si vom obtine niste rezultate formidabile”, declara academicianul.

Alimente la temperatura constanta

Feriti-va de prea fierbinte si prea rece! Supa, ceaiul, cafeaua, prea fierbinti inseamna 38 de grade, 39 de grade temperatura maxima, fiindca la 40 de grade mor enzimele din cavitatea digestiva si atunci suntem privati de aceste elemente foarte importante in  fenomenul de digestie. „La 42 de grade, murim si noi. Termometrul este foarte simplu. Cele doua palme asezate pe castronul de ciorba sau pe ceasca de cafea si cand simtiti ca nu va mai frige puteti sa ingerati”.

Masticatia este si ea foarte importanta, este de parere doctorul Bojor, fiindca prima digestie are loc in gura. Chiar si supa trebuie masticata de trei sau patru ori, alimentele tari, de cel putin zece ori. „Dupa ce ati inghitit veniti cu al doilea aport de alimente. Nu umpleti gura si infulecati! Lucruri pe care poate respecta absolut oricine. Cel mai bun exemplu este comportamentul fiecarui individ care da lectii altora: am intalnit cabinete de slabit cu nutritionisti de 80 de kg sau 90. Cand ai intrat in cabinetul acela iti dai seama ca acel medic nu-ti poate recomanda nimic daca el insusi nu o respecta”, opineaza Ovidiu Bojor.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1254 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006189 (s)