News Flash:

Academicianul Adam Puslojici, Doctor Honoris Causa al Universitatii Eftimie Murgu

25 Octombrie 2013
1384 Vizualizari | 0 Comentarii
Academicianul Adam Puslojici

Academicianul Adam Puslojici, poet sarb si traducator literar, membru de onoare al Academiei Romane si membru activ al Uniunii Scriitorilor din Romania si al Uniunii Scriitorilor din Serbia, a primit, joi, titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii 'Eftimie Murgu' din Resita.

'Inainte de a fi un poet autentic, chiar un mare poet, Adam Puslojici este un personaj fantastic în spatiul nostru dunarean. Chipul lui, amestec de asprime taraneasca si lumina mistica, este icoana poetului rasaritean în care clocotesc pasiunile, frustrarile, umilintele si reveriile spatiului balcano-dunarean', a afirmat academicianul Eugen Simion, prezent la manifestare, care a sustinut un Laudatio pentru Adam Puslojici.

De asemenea, gazda evenimentului, prof. univ. dr. Doina Frunzaverde, rectorul Universitatii Eftimie Murgu din Resita, a vorbit despre privilegiul comunitatilor academice de pretutindeni de a acorda cinstire personalitatilor culturale si stiintifice, care, prin talentul si daruirea lor marcheaza existenta celorlalti.

'Acum e placerea si onoarea comunitatii academice resitene de a primi, în randurile sale, un remarcabil om de cultura, poet sarb, prieten foarte bun cu Nichita Stanescu, apartinator fenomenului poeziei, literaturii si artei romanesti contemporane, traducator literar asiduu, din si în sarbo-romana, martor-participant la istoria recenta, un neobosit si viu pod peste Dunare, peste timp si asperitatile lui', a precizat prof. univ. dr. Doina Frunzaverde.

La randul sau, academicianul Adam Puslojici a prezentat disertatia cu tema 'Nichita Stanescu vazut în 24 de autoportrete lirice', o parte din acestea fiind tradusa si în limba sarba.

Poetul sarb, creatorul curentului poetic de avangarda numit 'clocotrism', si-a lansat, joi, la Resita, volumul de versuri în limba romana 'Mereor', manifestare gazduita, de asemenena, de Universitatea Eftimie Murgu din Resita, organizata în colaborare cu Uniunea Ziaristilor Profesionisti. AGERPRES

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1162 (s) | 32 queries | Mysql time :0.006232 (s)