News Flash:

A fost emis cod portocaliu de ninsori si viscol, iar cauciucurile de iarna devin obligatorii

6 Octombrie 2017
1007 Vizualizari | 0 Comentarii
cauciuc iarna ocna mures
Administratia Nationala de Meteorologie a emis vineri mai multe coduri de avertisment, intre care si de lapovita, ninsoare si chiar viscol in zonele montane, astfel ca in circulatia rutiera intervine automat obligatia soferilor de a-si echipa masinile cu cauciucuri de iarna daca pleaca la munte.
Codul Rutier prevede ca, in caz de ninsoare, autovehiculele trebuie sa fie echipate cu cauciucuri de iarna, fara a se preciza o perioada anume din an pentru aceasta obligatie. Ordonanta de Guvern 5/2011 prevede ca purtarea anvelopelor de iarna este obligatorie din momentul in care incepe sa ninga, indiferent de perioada, cat timp este carosabilul acoperit de zapada, gheata sau polei.
Potrivit art.100, aliniatul 6 din Noul Cod Rutier, pentru conducerea unui autovehicul care are montate anvelope cu alte dimensiuni sau caracteristici decat cele prevazute in certificatul de inmatriculare sau inregistrare ori sunt uzate peste limita admisa, soferii risca o amenda din clasa a IV-a de sanctiuni (de la 9 la 20 de puncte-amenda). Anul acesta, de la 1 februarie, punctul-amenda a crescut la 145 de lei, ceea ce inseamna ca amenzile in cazul neechiparii cu anvelope de iarna pot fi cuprinse intre 1.305 si 2.900 de lei.
Potrivit normativelor in vigoare, anvelopele de iarna acceptate sunt cele inscriptionate cu unul dintre simbolurile „M+S”, „M.S.”, „MS” sau „M&S”, fara a include in aceasta categorie anvelopele marcate numai ,,all seasons”. Anvelopele denumite comercial „all seasons” sau 4S, ca si cele Alpin, Mountain sau Winter, pot fi acceptate daca au marcajul specific anvelopelor de zapada (M+S, M.S., M&S).
Atentionarea cod galben de ploi, lapovita si ninsoare intra in vigoare in 7 octombrie, ora 3.00 si va fi valabila pana in 9 octombrie ora 21.00. Zone afectate: Oltenia, vestul Munteniei, sudul Transilvaniei, centrul Moldovei.
Meteorologii anunta ca in Oltenia, vestul Munteniei, apoi si in sudul Transilvaniei si in centrul Moldovei va ploua pe arii extinse, cantitatile de apa vor depasi 25 l/mp, iar local se vor cumula 40...50 l/mp. Vantul se va intensifica temporar cu viteze de 50...60 km/h. In zonele montane precipitatiile vor fi si sub forma de lapovita si ninsoare, iar rafalele de vant vor depasi 70 km/h, mai ales pe creste.
Avertizarea cod portocaliu va intra in vigoare sambata la ora 9.00 si este valabila pana duminica la ora 15.00. Sunt vizate judetele Giurgiu, Calarasi, Ialomita, Braila, Buzau, Prahova, Ilfov si Municipiul Bucuresti, Constanta, Tulcea, Galati si Vrancea, unde ploile vor fi temporar abundente si se vor cumula cantitati de apa importante, in general intre 40 si 60 l/mp.
Vantul va avea intensificari cu viteze ce vor depasi local 60 km/h, iar incepand din dupa-amiaza zilei de sambata in Dobrogea vantul va sufla tare, cu peste 80...90 km/h. sursa: MEDIAFAX

munte codul rutier
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1178 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004817 (s)