News Flash:

10 afectiuni semnalate de ameteli

4 Ianuarie 2018
1102 Vizualizari | 0 Comentarii
ameteala

Ameteala sau vertijul este o senzatie neplacuta care se caracterizeaza prin pierderea echilibrului, senzatia de rotire a obiectelor din jur, clatinare si uneori cadere . Uneori, anterior ametelii pot sa apara si alte semne, cum ar fi greata, varsaturile sau incetosarea vederii. Simptomele care insotesc, de obicei, vertijul sint: greata, varsaturi, paloare, transpiratii, anxietate, teama si uneori lesin.

Cele mai multe persoane pun ameteala pe seama unei carente de vitamine. Lucrurile nu sunt insa chiar atat de simple, spun medicii. Cert este ca ametelile sunt semne prin care organismul iti atrage atentia ca in interior sunt niste dezechilibre sau leziuni. Iata cateva probleme medicale si afectiuni semnalate de ameteli:

1. Hipotensiunea ortostatica

Multe persoane ametesc atunci cand se ridicabrusc de pe scaun. „Hipotensiunea ortostatica este incapacitatea organismului de a se adapta rapid la schimbarea brusca a pozitiei corpului. Inima mentine o anumita presiune si, cand persoana respective se ridica sau sare brusc in picioare, sangele nu poate ajunge la fel de rapid la creier. Atunci, timp de cateva secunde, pacientul ameteste sau vede negru in fata ochilor, dar isi revine in cateva secunde.

Tratamentul hipotensiunii ortostatice consta in consumul ridicat de lichide, de preferat apa, dar si de ceai, cafea la care se adauga exercitiile fizice.

2. Hipotensiunea

Ameteli mai pot avea si persoanele care sufera de hipotensiune, din cauza ca nu s-au hidratat suficient.

3. Hipertensiune

Ametelile pot aparea si la persoanele cu hipertensiune si sunt asociate cu dureri de cap, tiuituri in ureche sau senzatia de „musculite" in fata ochilor. De asemenea, in cazul in care luati o doza prea mare de medicamente anti-hipertensive, poate apare hipotensiunea insotita de ameteli.

4. Accidentul ischemic tranzitor si accidentul vascular cerebral

Ambele afectiuni sunt caracterizate prin aparitia brusca a vertijului si vederii duble, deficit motor (slabiciune la nivelul membrelor), pierderea cordonarii miscarilor. Vertijul este de obicei constant si se mentine timp indelungat. Daca la accidentul ischemic simptomele dispar in maxim 24 de ore, in cazul unui accident cerebral constituit, vertijul este de obicei constant si se mentine timp de citeva zile.

5. Tumori cerebrale

Ametelile care apar la persoanele cu tumori cerebrale au un debut lent, gradat si de obicei sunt  insotite de dureri de cap cu intensitate crescanda. Vertijul poate creste in diferite pozitii particulare ale corpului.

6. Spondiloza cervicala

Intervine prin tulburarile de irigatie ale centrilor de echilibru. In anumite conditii, la miscarile capului si ale gatului cel putin una dintre arterele cerebrale este comprimata tranzitoriu. Astfel, se diminueaza debitul sanguine care ajunge la sistemul vestibular si apar ametelile. Uneori poti fi insotite de hipotensiune, greata si aparitia unor sunete in urechi.

7. Migrene

In migrene, ameteala este asociata cu durerea de cap si de obicei o precede, o acompaniaza sau persista si dupa episodul cefalgic. Vertijul si cefaleea apar sub forma de atac, iar intre atacuri pacientul nu are nici ameteli, nici dureri de cap.

8. Epilepsie

Vertijul poate fi, de asemenea, unul din simptomele epilepsiei. In unele cazuri pacientii au ameteli si pierderi de constienta (imobilitate,„absenta") si uneori halucinatii si miscari stereotipe, de exemplu mestecat.

9. Infectii ale urechii

Otita medie cu afectarea urechii interne si infectiile urechii interne se pot manifesta, de asemenea, prin tulburari de echilibru. Daca ametelile persista timp de cateva zile si sunt insotite de greata si senzatie de voma, probabil va confruntati cu inflamatii ale urechii interne. Daca vertijul este asociat cu pierderea subita a auzului, nu este exclus sa fie vorba despre o afectiune denumita labirintita. Si tumorile la nivelul urechii se pot manifesta prin ameteli. Pentru un diagnostic corect se face un examen ORL si se iau probe vestibulare.

10. Anemia si anxietatea

Ametelilel mai pot aparea si la persoanele care au anxietate sau atacuri de panica - mai ales daca sunt insotite de tulburari de respiratie, dureri de cap si furnicaturi in degete, dar si la persoanele care au lipsa de fier.

Ametelile nu trebuie neglijate. Este necesar sa apelam la medic daca ametelile se repeta, daca sunt insotite de febra, dureri de urechi sau de cap, daca apar in timpul unui tratament cu medicamente.


2 hipotensiunea
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1322 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004304 (s)