News Flash:

ZI DECISIVA pentru Guvernul Dancila. Al treilea guvern PSD-ALDE de la alegerile din 2016 urmeaza sa fie investit astazi

29 Ianuarie 2018
1028 Vizualizari | 0 Comentarii
lista guvernului dancila vor fi patru vicepremieri 18602627

Al treilea guvern PSD-ALDE de la alegerile parlamentare din 2016 urmeaza sa fie investit astazi. Ministrii Cabinetului condus de Viorica Dancila, prima femeie prim-ministru in Romania, sunt audiati dimineata in comisiile Parlamentului, iar dupa-amiaza, de la ora 15.00, este convocat plenul reunit pentru investirea Guvernului.
Noul Cabinet este format din 28 de membri, avand in componenta patru vicepremieri, fata de trei cati erau in precedentul guvern. Astfel, ministrul Dezvoltarii Regionale, Paul Stanescu, si ministrul Mediului, Gratiela Gavrilescu, vor fi si vicepremieri. De asemenea, vor fi doi vicepremieri fara portofoliu ministerial: Ana Birchall (vicepremier pentru implementarea parteneriatelor strategice ale Romaniei) si Viorel Stefan.

Ceilalti ministri propusi sunt: Carmen Dan - ministrul Afacerilor Interne; Teodor Melescanu - ministrul Afacerilor Externe; Mihai Fifor - ministrul Apararii Nationale; Eugen Teodorovici - ministrul de Finante; Tudorel Toader - ministrul Justitiei; Petre Daea - ministrul Agriculturii; Valentin Popa - ministrul Educatiei; Lia Olguta Vasilescu - ministrul Muncii; Danut Andrusca - ministrul Economiei; Anton Anton - ministrul Energiei; Lucian Sova - ministrul Transporturilor; Rovana Plumb - ministru pentru Fondurile Europene; Radu Oprea - ministrul pentru Mediul de Afaceri; Sorina Pintea - ministrul Sanatatii; George Ivascu - ministrul Culturii; Ioan Denes - ministrul Apelor si Padurilor; Nicolae Burnete - ministrul Cercetarii; Bogdan Cojocaru - ministrul Comunicatiilor; Ioana Bran - ministrul Tineretului si Sportului; Bogdan Trif - ministrul Turismului; Natalia Intotero - ministrul pentru Romanii de Pretutindeni; Viorel Ilie - ministrul pentru Relatia cu Parlamentul; Victor Negrescu - ministrul delegat pentru Afaceri Europene.

Toti cei 27 de ministri si vicepremieri urmeaza sa fie audiati in comisiile parlamentare, incepand de la ora 8.00, pentru fiecare fiind alocate doar 30 de minute. Oricum, avizele comisiilor sunt consultative, insa, de-a lungul timpului, atunci cand o persoana nominalizata a fost respinsa, aceasta a fost inlocuita, fiind facuta o noua propunere.

Pana acum, desemnarea senatorului Radu Oprea la Mediul de Afaceri, trimis in judecata pentru evaziune fiscala si spalare de bani, si a rectorului Valentin Popa la Educatie, care a facut o serie de greseli de limba de-a lungul timpului, au fost cele mai criticate, insa PSD nu renunta la nominalizarea acestora.

Si revenirea in Guvern a Rovanei Plumb, pentru care Camera Deputatilor a respins cererea DNA de incepere a cercetarii penale in dosarul Belina, a starnit reactii critice.

Deocamdata, PSD si ALDE se pot baza pe voturile propriilor parlamentari si asteapta si decizia UDMR, a carei conducere se va intruni in aceasta dimineata.

Liderii UDMR au avut saptamana trecuta o intalnire cu premierul desemnat, Viorica Dancila, si cu liderii PSD, la finalul careia Kelemen Hunor a declarat ca i-a placut ca Dancila a raspuns la toate intrebarile, inclusiv la cele tehnice, legate de agricultura, puse de membrii formatiunii, fara sa se uite la presedintele PSD, Liviu Dragnea. Liderul UDMR a mai declarat ca "tot ceea ce s-a vehiculat in presa despre Viorica Dancila nu s-a dovedit".

Sambata seara, la Targu Mures, la Conferinta Tineretului Maghiar (MIERT), Kelemen Hunor afirmat ca programul de guvernare pare a fi scris ”la Ministerul Agriculturii, intre doua beri”.

In replica, presedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat ca spera ca UDMR sa sustina investirea Guvernului si ca programul de guvernare este, in linii mari, acelasi cu cel votat anterior.

Si ministrul Agriculturii, Petre Daea, i-a replicat lui Kelemen Hunor: ”Acolo (la Ministerul Agriculturii - n.r.)  e sediul materiei. Acolo e orzoaica pentru bere, acolo este industria alimentara. In 1968 m-am imbatat si, daca ma gandesc, si acum mi-e rau”.

PNL a decis duminica seara ca va vota impotriva, la vedere, la investirea Guvernului.

"Deci vom vota impotriva investirii acestui Guvern. Ca vom continua comunicarea, dialogul si incercarea de a convinge oricare parlamentar din actuala majoritate. Facem apel catre parlamentarii minoritatilor UDMR, si de asemenea catre parlamentarii care mai au capul pe umeri si mai au un pic de sensibilitate fata de soarta Romaniei sa voteze impotriva investirii acestui Guvern", a declarat duminica seara liderul liberal Ludovic Orban.

De asemenea, Orban a spus ca le-a solicitat parlamentarilor PNL sa nu accepte limitarea termenului de audiere in comisii a ministrilor.

"Este inadmisibil sa reduci la 30 de minute audierea unui ministru. Este o bataie de joc,  in care 20 de minute reprezinta prezentarea ministrului. Eu cred ca ministri acestia sunt atat de habarnisti , atat de paraleli cu domeniul pe care urmeaza sa il conduca incat le este frica sa nu se faca de ras in cazul in care parlamentarii opozitiei sunt lasati sa puna intrebari de substanta, intrebari serioase, intrebari care sa releve cunoasterea domeniului de activitate si mai ales gradul de intelegerea al obiectivelor asumate in acest program de guvernare", a sustinut Orban. 

Votul pentru Guvern si programul de guvernare va fi secret, exprimat cu bile, iar pentru investirea Cabinetului sunt necesare 233 de voturi favorabile. PSD si ALDE au 243 de senatori, iar la astfel de voturi, desi sunt considerate secrete, de fiecare data social-democratii au parlamentari care stau langa urne, iar colegii le arata bilele cand le introduc in urne, pentru a fi siguri ca decizia partidului este respectata si ca nimeni nu tradeaza.


ministrul rovana plumb
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1122 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006017 (s)