News Flash:

VREMEA pana pe 15 iunie. Ce temperaturi vor fi si cat va ploua in urmatoarele doua saptamani in fiecare regiune a tarii

3 Iunie 2014
1000 Vizualizari | 0 Comentarii
Administratia Nationala de Meteorologie a realizat o estimare a evolutiei valorilor termice si a precipitatiilor in intervalul 02 - 15 iunie, pentru toate regiunile din tara: Banat, Crisana, Transilvania, Maramures, Moldova, Dobrogea, Muntenia, Oltenia si la munte.
Estimarea este realizata folosind produsele numerice ale Centrului european pentru prognoze pe medie durata (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime si minime, mediate pentru fiecare regiune a tarii si adaptate local cu modele statistice si sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicata de aparitie a precipitatiilor.
BANAT
Vremea va intra intr-un proces de incalzire, astfel incat maximele vor urca in medie pana spre 27...28 de grade la sfarsitul primei saptamani de prognoza. Se vor mentine la aceleasi cote si la inceputul saptamanii viitoare, dar tendinta va fi de scadere usoara, spre valori caracteristice perioadei. Valorile nocturne vor pastra aceeasi evolutie, cu cele mai calde nopti in intervalul 09...13 iunie, cand se vor inregistra medii in jur de 15 grade.
Probabilitatea de aparitie a dezvoltarilor convective va fi mai ridicata in cursul dupa-amiezelor. Se vor semnala averse, care dupa data de 06 iunie vor fi pe arii mai extinse si izolat mai insemnate cantitativ.
CRISANA
In primele zile ale acestei saptamani, valorile termice sunt mai coborate decat in mod caracteristic acestei perioade, dar vor creste treptat pana la jumatatea intervalului de prognoza. Astfel, maximele pornesc de la valori medii de 20 de grade, urmand a se atinge 26...27 de grade in jurul datei de 09 iunie, dupa care vor scadea usor. Minimele vor atinge medii de 14...15 grade in jurul aceleiasi date, cu valori la debut de 8...10 grade.
Ploile vor fi in general slabe cantitativ si se vor semnala la nivel local. Acestea vor fi asociate dezvoltarilor convective de dupa-amiaza.
TRANSILVANIA
Vremea va fi racoroasa in primele zile ale intervalului, apoi va intra intr-un proces de incalzire treptata pana in data de 10 iunie. In aceste conditii, mediile valorilor diurne vor inregistra o crestere de la 18 grade pana spre 26 de grade, cu tendinta de usoara scadere spre sfarsitul intervalului. Regimul termic nocturn va urma si el aceeasi evolutie, cu medii de 7...8 grade in faza initiala si 12...13 grade la mijlocul intervalului.
Ploile vor fi prezente in cea mai mare parte a intervalului si a regiunii, cu frecventa mai mare in cursul dupa-amiezelor si vor fi mai insemnate cantitativ dupa data de 06 iunie.
MARAMURES
Vremea va intra intr-un proces de incalzire treptata in prima saptamana, devenind usor mai calda decat in mod normal, iar in a doua saptamana se va raci usor. Mediile valorilor termice diurne vor porni de la 18...19 grade si vor atinge un maxim de 26...27 de grade. Minimele termice vor debuta cu medii de 7...8 grade si vor urca la cel mult 13...14 grade.
Ploile vor fi in general slabe cantitativ, dar isi vor face aparitia aproape in fiecare dupa-amiaza.
MOLDOVA
La inceputul intervalului se vor inregistra medii ale temperaturilor de 20...22 de grade ziua si 8...10 grade noaptea. Apoi regimul termic va marca o crestere pana spre finalul primei saptamani de prognoza, iar in a doua saptamana se va mentine in general constant. Mediile maximelor vor atinge 26...28 de grade in jurul datei de 07 iunie, iar cele mai ridicate minime vor fi, in medie, de 15...16 grade.
Probabilitatea pentru ploi pe arii mai extinse si mai insemnate cantitativ va creste in intervalul 07...12 iunie, in rest acestea fiind de asteptat doar pe arii restranse si in general slabe cantitativ.
DOBROGEA
Vremea va fi racoroasa in primele zile, cand mediile maximelor vor inregistra cel mult 20...22 de grade, apoi se va incalzi usor pana in 06... 07 iunie, cand vor fi 25...26 de grade. Minimele vor avea si ele o tendinta de crestere, de la 12...13 grade in prima zi, pana spre 17...18 grade la jumatatea intervalului de prognoza.
Ploile vor fi in general sub forma de aversa si se vor semnala mai ales in cursul dupa-amiezelor. Izolat, indeosebi in intervalul 07...12 iunie, se pot cumula cantitati mai insemnate de apa.
MUNTENIA
Mediile valorilor diurne vor porni de la 22...23 de grade, iar ale valorilor nocturne de la 10...12 grade, marcand apoi o crestere de 5...7 grade pe parcursul primei saptamani. Regimul termic va fi stationar si apropiat de cel normal pentru aceasta perioada in partea a doua a intervalului de prognoza, cand vor fi maxime de 26...28 de grade si minime de 14...16 grade.
Gradul de instabilitate se mentine ridicat, astfel incat vor fi averse in fiecare dupa-amiaza, pe arii mai extinse si mai insemnate cantitativ in intervalul 07...12 iunie.
OLTENIA
Primele zile din interval vor fi caracterizate de o vreme racoroasa, cu valori medii maxime de 20...22 de grade. Treptat, acestea vor creste, astfel incat in zilele de 07 si 08 iunie se vor atinge 27...28 de grade, iar in a doua parte a intervalului vor mai cobori usor, spre 25...26 de grade, valori normale pentru aceasta perioada. Temperaturile minime vor avea acelasi parcurs, cu medii de la 10...11 grade, pana la cel mult 14...15 grade.
Probabilitatea aparitiei averselor va fi mai ridicata in cursul dupa-amiezelor, posibil mai insemnate cantitativ dupa data de 08 iunie.
LA MUNTE
Regimul termic, atat cel diurn cat si cel nocturn, va fi in crestere usoara in prima saptamana, apoi se va mentine stationar. In aceste conditii, mediile temperaturilor maxime vor fi de 10...12 grade in primele zile din interval, dar vor atinge 18...19 grade in jurul datei de 08 iunie, iar mediile temperaturilor minime vor creste de la 2...3 grade, pana spre 10 grade.
Vremea se va mentine instabila, cu ploi in averse, ce se vor semnala in mod deosebit dupa-amiaza. Izolat, acestea vor putea fi mai insemnate cantitativ. Mediafax.ro
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2023 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1022 (s) | 22 queries | Mysql time :0.035964 (s)