News Flash:

Vrei sa-ti cumperi o locuinta noua? Trebuie neaparat sa stii asta

14 Iulie 2016
1067 Vizualizari | 0 Comentarii
bloc reabilitat
Statul ar putea obliga dezvotatorii imobiliari sa construiasca locuinte sociale. Draftul unei strategii redactate de Ministerul Dezvoltarii propune ca, de exemplu, 20% dintre apartamentele noi, sa coste sub 50.000 de euro.

Constructorii care nu sunt de acord, nu primesc autorizatie. Este propusa inclusiv infiintarea unui parteneriat public privat pentru construirea unor blocuri destinate exclusiv inchirierii. Practic ar fi blocuri ANL ridicate din bani privati.

Viitoarele proiecte imobiliare ar putea avea in acelasi loc atat locuinte la pretul pietei, cat si locuinte sociale. Este una dintre propunerile din Strategia Nationala de Locuire, al carei draft a fost obtinut de Capital. Documentul, care este intocmit de Ministerul Dezvoltarii, spune ca intelegerile incheiate intre dezvoltatorii imobiliari si primarii exista in mai multe tari si nu descurajeaza investitiile.

Insa, schita strategiei da de inteles ca in Romania nu ar fi o intelegere, ci mai degraba o constrangere. Autoritatile locale pot conditiona eliberarea autorizatiilorde constructie de livrarea unui anumit procent de locuinte sociale. Ministerul Dezvoltarii spune ca, de exemplu, 20% dintre locuintele dintr-un complex imobiliar nou, pot sa coste sub 50.000 de euro. Insa fiecare primarie in parte ar urma sa aiba libertatea de a decide numarul de apartamente ieftine de care are nevoie.

Detaliile concrete ale acestei prevederi inca nu au fost stabilite si, pentru aplicarea lor, vor trebui modificate mai multe legi.

In acelasi timp strategia propune infiintarea unor parteneriate public-private intre primarii si dezvoltatori pentru chirii. Pe baza acestor intelegeri, autoritatile locale le-ar pune la dispozitia investitorilor imobiliari terenuri pe care sa fie construite blocuri destinate inchirierii. Dezvoltatorii ar urma sa incaseze chiriile timp de 30 de ani, dupa care cladirile ar ramane in proprietatea primariilor.

Insa si in cazul acestei propuneri vor trebui stabilite mai multe detalii importante. Dezvoltatorii trebuie sa aiba parte de stimulente financiare suficient de mari cat sa accepte o investitie pe termen foarte lung. Insa potrivit documentului, nivelul chiriilor ar permite doar o rentabilitate modesta, ceea ce nu va fi in niciun caz pe placul dezvoltatorilor imobiliari. Prin aceastra strategie se doreste transferarea in mediul privat a sarcinilor pe care le are acum Agentia Nationala pentru Locuinte. Teoretic, tinerii cu venituri insuficiente pot sa stea cu chirie in apartamentele ANL si in anumite conditii, pot deveni proprietarii lor.

Insa deasupra programului au planat intotdeauna suspiciuni de coruptie. In ultima perioada, angajati din mai multe primarii au fost prinsi in flagrant dupa ce au luat mita pentru aprobarea cererilor ANL. De curand Guvernul a aprobat un proiect prin care ANL va livra aproape 7.000 de apartamente destinate inchirierii. Constructia blocurilor ar urma sa coste un sfert de miliard de euro, dintre care 175 de milioane ar urma sa vina de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei. In acelasi timp a fost redactat un proiect de hotarare prin care bugetarii vor primi acces la 6.500 de locuinte ANL, care de asemenea vor trebui sa fie construite de la zero. 

constructorii autorizatie anl proiecte imobiliare romania
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1495 (s) | 43 queries | Mysql time :0.016519 (s)