News Flash:

VORTEXUL POLAR a paralizat America. Cum explica specialistii in meteorologie acest fenomen VIDEO

7 Ianuarie 2014
1370 Vizualizari | 0 Comentarii
Temperaturi de până la minus 50 de grade Celsius au paralizat Statele Unite. Acest val de ger, inedit în ultimii zece ani, însoţit de ninsori şi ploi îngheţate, a provocat circa zece morţi în mai puţin de o săptămână. Valul de aer rece care a lovit SUA a cauzat temperaturi record, resimţite până la minus 50 de grade Celsius. Brandon Miller, meteorolog CNN International, răspunde la întrebări despre vortexul polar, fenomenul care a cauzat gerul din America, anunţă cnn.com.

Ce este vortexul polar?

Vortexul polar este reprezentat de circulaţia în sensul invers acelor de ceasornic a unor vânturi superioare, puternice, care înconjoară cei doi poli ai planetei, în cazul de faţă, polul nord. Aceste vânturi au tendinţa de a păstra aerul rece din emisfera nordică în zona arctică. Uneori, aceste vortexuri pot să coboare mai la sud decât în mod obişnuit, cauzând temperaturi foarte scăzute în zone în care acestea nu sunt întâlnite în mod normal.

Cât de frecvent are loc acest fenomen?

Vortexurile polare sunt permanente. Vânturile superioare care le formează variază însă în intensitate, iar atunci când acestea scad semnificativ, vortexurile se pot dezintegra, aşa că aerul arctic, extrem de rece, ajunge la latitudini la care o astfel de vreme nu este întâlnită frecvent. Acest fenomen, cunoscut sub numele de oscilaţia arctică, poate avea loc de mai multe ori pe an

Unde are loc acest fenomen?

Vortexurile polare pot provoca scăderi importante ale temperaturilor în orice zonă a emisferei nordice, în America de Nord, Europa sau Asia.

Cât de periculoase sunt vortexurile polare în comparaţie cu tornadele sau uraganele?

Sunt fenomene complet diferite. Gerul provocat de vortexurile polare afectează zone mai întinse şi durează de obicei mai mult decât o furtună singulară. Scăderea bruscă de temperatură poate declanşa însă numeroase furtuni, mai ales atunci când afectează o zonă realtiv caldă.

Când a fost ultima oară când o zonă dens populată a fost afectată de vortexuri polare?

Scăderi bruşte de temperatură, de intensităţi diferite, au loc de mai multe ori în fiecare an, în zone diferite ale lumii. În luna martie a anului trecut, o mare parte a Europei a fost afectată, astfel că, în unele zone, sărbătorile pascale au fost mai friguroase decât Crăciunul. În Marea Britanie, spre exemplu, s-a înregistrat cea mai friguroasă lună martie din ultimii 50 de ani.

Ce ar trebui să faci dacă eşti prins într-un vortex polar?

În cazul unor temperaturi foarte scăzute, se recomandă să nu părăsiţi locuinţa decât dacă este neapărat necesar şi să purtaţi mai multe straturi de haine dacă o faceţi.

Este acest fenomen cauzat de încălzirea globală? Ar trebui să ne aşteptăm la evenimente similare?

Subiectul este dezbătut intens de oamenii de ştiinţă. Pe scurt, da, ar putea fi. Deşi poate părea ciudat ca încălzirea planetei să cauzeze temperaturi scăzute, ştim că aceasta provoacă fenomene extreme, cum sunt temperaturile extrem de ridicate vara şi geruri puternice iarna.

Europa de vest a fost afectată de cele mai puternice furtuni din ultimele două decenii. Sunt aceste fenomene legate între ele?

Da, fenomenele sunt legate între ele într-un fel, dar nu se poate spune că unul este cauzat de celălalt. Ambele evenimente sunt cauzate de acelaşi curent "jet stream", a cărui poziţie actuală permite aerului rece să coboare spre Canada şi Statele Unite, dar şi aerului cald, umed, dinspre Atlantic să treacă pe deasupra nord-vestului Europei, cauzând furtuni. Mediafax.ro 

Galerie Video

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2023 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1231 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006695 (s)