News Flash:

Pasagerii navei blocate in Antarctica sunt asteptati in Australia in doua saptamani

7 Ianuarie 2014
1377 Vizualizari | 0 Comentarii
Un grup format din oameni de ştiinţă, turişti şi jurnalişti evacuaţi cu elicopterul din nava lor blocată între gheţuri în Antarctica sunt aşteptaţi în Australia în 15 zile, au anunţat marţi autorităţile australiene, citate de AFP. Cei 52 de pasageri ai navei ruseşti Akademik Şokalskii, blocată între gheţuri din 24 decembrie, vor ajunge marţi seara la baza de cercetare australiană din Antarctica, Casey, la bordul navei Aurora Australis.

Ei au fost transferaţi cu elicopterul din nava lor pe Aurora Australis joi.

Aurora se va întoarce în portul Hobart, pe insula australiană Tasmania, la 22 ianuarie, a anunţat Tony Fleming, directorul Diviziei Anatartice Australiene (AAD), o agenţie guvernamentală.

Nava trebuie să îşi încheie mai întâi misiunea la baza Casey, care a fost întreruptă pentru operaţiunea de salvare a Akademik Şokalskii, faţă de care se afla la o distanţă de 800 de mile marine.

Pasagerii salvaţi vor rămâne la bordul navei australiene în timpul operaţiunilor de realimentare, a precizat AAD.

Expediţia Şokalskii, ce urma să reproducă experienţele ştiinţifice desfăşurate în urmă cu un secol de exploratorul australian Douglas Mawson, a fost puternic criticată în Australia, pentru că a obligat mai multe spărgătoare de gheaţă ştiinţifice (cel chinez Xue Long, cel francez Astrolabe, cel australian Aurora şi cel american Polar Star) să devieze de la rută pentru a-i veni în ajutor.

Aceste operaţiuni au întârziat misiunea ştiinţifică în Antarctica, determinând anularea mai multor proiecte, sezonul în care ele puteau fi desfăşurate fiind relativ scurt în această regiune cu climat extrem.

Nava rusească este în continuare blocată la circa 100 de kilometri est de baza franceză Dumont d'Urville, cu 22 de membri ai echipajului la bord.

Spărătorul de gheaţă chinez Xue Long, venit în ajutor, a rămas şi el blocat. O navă a pazei de coastă americane, Polar Star, este aşteptată la sfârşitul săptămânii pentru a încerca să deblocheze cele două vapoare. Mediafax.ro

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2023 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1209 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006545 (s)