News Flash:

Viermele verde de gradina - Ce sa faci ca sa scapi de el cat mai repede

22 Aprilie 2018
1247 Vizualizari | 0 Comentarii
vierme verde

Viermele verde (Cotarul verde, Operophtera brumata) care face ravagii in gradina distrugand frunzele florilor, arbustilor si pomilor este larva unui fluture de tip molie.

Larvele ies din oua in aprilie si se hranesc la inceput cu muguri, apoi cu frunze, flori si chiar cu parti din fruct. Timp de 40 de zile rod tot ce prind in cale si se dezvolta. In iunie se baga in pamant intr-un cuib unde, in stadiul de pupa, stau pana in octombrie cand se transforma in fluturi molie. Femelele nu zboara, ele urca pur si simplu pe trunchiul copacilor.

Spre iarna depun ouale la baza mugurilor sau in crapaturile scoartei. Ouale au aproximativ o jumatate de milimetru diametru, sunt globoroase, iarna de culoare galbena, iar primavara devin portocalii si rosii.

Atacul Cotarului verde poate fi prevenit si combatut cu tratamente chimice si bio. Tratamentele se fac imediat ce apar larvele, in perioada in care sunt foarte vulnerabile. Se combate cu Calypso, Decis, Dimilin, Fastac.

Decis este un insecticid care actioneaza prin contact si ingestie asupra insectelor atat in stadiul de larva cat si de adult. Dimilin se gaseste sub forma de pulbere umectabila putand fi aplicat terestru sau aerian. E un protector al insectelor folositoare, dusmani naturali ai daunatorilor, este un produs netoxic pentru oameni, animale, albine mediu. Larvele tratate au un aspect normal pana la urmatoarea naparlire, desi hranirea lor se va reduce in mod semnificativ dupa cateva zile. La naparlire, larvele sunt incapabile sa piarda vechea cuticula, in timp ce cuticula noua, malformata, nu poate rezista presiunii interne in timpul naparlirii. Ca urmare aceasta se rupe, iar insecta moare.

Si Fastac este un insecticid folosit cu succes pentru a combate Viermele verde, in special in stadiul de larva. Se recomanda ca Fastac sa fie aplicat la temperaturi ce nu depasesc 23-25 grade. Tratamentele efectuate la temperaturi mai ridicate reduc eficacitatea produsului. Tratamentele trebuie neaparat repetate la intervalul mentionat pe fiecare din produse.


Exista si metode bio de combatere prin care combateti Viermele verde. In cazul pomilor puteti aplica pe trunchi benzi cu clei. In acest fel femelele care nu pot sa zboare nu au cum sa ajunga in coroana pomilor pentru a se imperechea. Aceste benzi sunt fasii de hartie speciala, ce contin pe una dintre parti un clei puternic e care se lipesc insectele. Important este ca benzile sa inconjoare trunchiul in intregime. Daca ramane un spatiu cat de mic el e folosit de femele pentru a migra in coroana si atunci benzile devin inutile. Benzile le puteti cumpara din fitofarmacii.

In locul cleiului se poate folosi si grasime alimentara, cu rezultate similare. Sapatul pamantului din gradina la 10-15 cm adancime distruge pupele si larvele.


viermele verde larvele
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1126 (s) | 43 queries | Mysql time :0.007173 (s)