News Flash:

Valcov: Banca Nationala trebuie sa se implice mai mult in problema creditelor in franci

9 Februarie 2015
1590 Vizualizari | 1 Comentarii
Banca Nationala a Romaniei ar trebui sa se implice "mult mai mult" in rezolvarea situatiei persoanelor care au credite in franci elvetieni, intrucat detine mijloacele prin care sa se impuna, si sa vina cu solutii suplimentare dupa discutii cu bancile, apreciaza ministrul Finantelor, Darius Valcov.
"Aici (despre creditele in franci elvetieni - n.r.) vorbim de politica monetara, pe care o face Banca Nationala a Romaniei. Guvernul se ocupa de politica fiscal-bugetara. Cred si mi-as dori sa vad Banca Nationala implicandu-se mult mai mult in aceasta problema, mai ales ca, din punctul meu de vedere, au si mijloacele prin care pot sa se impuna. Bancile comerciale trebuie sa indeplineasca destul de multe criterii impuse de Banca Nationala si cred ca pentru aceasta situatie Banca Nationala a Romaniei ar putea sa aiba o discutie mult mai aplicata cu aceste banci astfel incat dumnealor sa-si doreasca cat mai mult sa reduca aceste credite", a declarat Valcov duminica intr-o emisiune la Realitatea TV.
El a aratat ca statul poate oferi o parte a solutiei de impartire a poverii pentru debitorii cu credite in valuta, referindu-se la masura de rescadentare cu facilitati fiscale, urmand ca celelalte doua parti sa fie asumate de banci si clienti.
"Trebuie sa se ajunga la urmatoarea idee, aceast risc trebuie impartit. Si noi propunem in felul urmator: o parte o preia statul roman si mai raman doua parti pe care trebuie sa le preia altcineva. Cine altcineva decat clientii si bancile?", a afirmat Valcov.
Ministrul si-a exprimat speranta ca parlamentarii sa adopte in aceasta luna sau cel mai tarziu in martie "Electorata" imbunatatita, masura redenumita "Scade rata".
Programul se adreseaza debitorilor cu venituri de cel mult 3.000 de lei brut. Dupa primii doi ani, in care rata scade cu pana la 35%, in urmatorii ani ai rescadentarii debitorul beneficiaza de o deducere a impozitului de venit de maxim 240 de lei lunar.
"Pe cei cu venituri mici si imprumuturi mici aceasta masura ii ajuta 100%. (...) Bineinteles ca cei care au venituri mai mari de 3.000 de lei nu se incadreaza in aceasta solutie. De aceea credem ca trebuie sa fie acest efort al Guvernului dublat de o implicare mult mai accentuata a Bancii Nationale a Romaniei. (...) Banca Nationala trebuie sa vina cu solutii suplimentare, care sa reiasa din discutiile cu bancile comerciale", a punctat ministrul Finantelor.
Intrebat daca este dispus sa-si dea demisia in cazul in care solutia propusa de Guvern nu va reprezenta un ajutor real pentru clientii bancilor cu probleme, Valov a spus ca nu vede de ce trebuie sa paraseasca postul de ministrul al Finantelor daca nu se rezolva o problema monetara a Romaniei, in conditiile in care el se ocupa de politica fiscal-bugetara.
"Aici raspunde guvernatorul Bancii Nationale, este politica monetara a Romaniei, sa nu confundam politica monetara cu cea fiscal-bugetara", a afirmat reprezentantul Guvernului.
Pe de alta parte, el a reiterat ideea ca nu vede viabila o masura pentru rezolvarea problemei pe cale legislativa in ceea ce priveste conversia creditelor la alt curs decat cel din ziua operatiunii.
"Nu cred intr-o solutie de stabilire a cursului la un nivel istoric printr-o hotarare de Guvern sau printr-o lege in Parlamentul Romaniei pentru ca orice om care stie cat de cat economie intelege riscul la care ar fi supusa Romania daca acest lucru s-ar intampla printr-o solutie legislativa. Riscul sau pierderile ar putea fi mult mai mari", a mentionat Valcov.
Aproximativ1.500 de persoane care au imprumuturi in franci elvetieni au iesit din nou duminica in Piata Constitutiei, la doua saptamani dupa protestul anterior, actiuni similare avand loc simultan la Cluj-Napoca, Timisoara, Iasi si Craiova, pentru a cere conversia creditelor la cursul istoric plus maxim 20%. Mediafax.ro
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2023 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1207 (s) | 43 queries | Mysql time :0.008529 (s)