News Flash:

Va fi referendum si in Irlanda de Nord?

24 Iunie 2016
1177 Vizualizari | 0 Comentarii
brexit3
Vicepremierul nord-irlandez Martin McGuinness, membru al formatiunii republicane Sinn Fein, propune un referendum privind independenta fata de Marea Britanie si unirea cu Irlanda, dupa decizia britanicilor de iesire din UE.
Martin McGuinness, vicepremierul nord-irlandez, membru al Sinn Fein, a declarat ca, dupa votul britanic privind iesirea din UE, este necesar referendum pentru unificarea cu Irlanda.
"Sinn Féin va insista pentru organizarea unui referendum privind frontiera Irlandei de Nord cu Irlanda, o masura stabilita prin Acordul din Vinerea Mare, semnat acum 18 ani; avem dreptul de a vota pentru oprirea divizarii si pentru un rol in UE", a completat eurodeputata Martina Anderson.
In mod previzibil, propunerea a fost respinsa de premierul unionist al Irlandei de Nord, Arlene Foster.
Lideri republicani din regiunea britanica Irlanda de Nord au semnalat deja ca nu vor tolera reintroducerea controalelor la frontiere cu Irlanda, un efect al iesirii Marii Britanii din UE. Riscul reizbucnirii conflictului nord-irlandez a fost evocat chiar de fostii premieri Tony Blair si John Major, care au avertizat ca eventuala iesire din Uniunea Europeana va pune in pericol unitatea Marii Britanii, afectand acordul de pace privind Irlanda de Nord si alimentand miscarea proindependenta in Scotia.
"Abandonati apartenenta Marii Britanii la Uniunea Europeana si sa nu fiti surprinsi ca la final, drept consecinta, abandonam unitatea noastra ca tara. Cel mai de succes model de uniune din istorie risca sa se destrame pentru totdeauna", a declarat John Major, premier conservator britanic in intervalul 1990-1997. "Daca vom vota in favoarea iesirii din UE pe 23 iunie, vom pune in pericol viitorul Irlandei de Nord, va fi un parcurs lipsit de ratiune", a spus, la randul sau, fostul premier laburist Tony Blair.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1306 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006343 (s)