News Flash:

Ce se va intampla cu sutele de mii de romani care lucreaza in Marea Britanie

24 Iunie 2016
2131 Vizualizari | 0 Comentarii
loncdra2
Ce se intampla practic din punctul de vedere al relatiilor Marii Britanii cu UE daca se decide Brexit la referendum?
Eventuala iesire a Marii Britanii din UE ar fi un proces complicat, fara precedent. Articolul 50 din Tratatul UE prevede ca orice stat are dreptul sa se retraga, dar trebuie sa notifice Comisiei Europene intentia sa cu doi ani inainte.
In acesti doi ar urma sa se negocieze viitoarea relatie cu UE, prin negocieri formale si transparente. Pentru Marea Britanie, iesirea ar insemna renegocierea tuturor intelegerilor cu UE, comerciale si politice. In functie de aceste eventuale negocieri vor aparea noile intelegeri pe circulatia fortei de munca, a marfurilor, a capitalului si a serviciilor. Indiferent de rezultatul negocierilor, este evident insa ca vom asista la limitarea liberei circulatii.
Ce se intampla cu romanii care lucreaza astazi fara restrictii in Marea Britanie, o vor mai putea face?
Depinde de schimbarile legislative care vor surveni ca urmare a celor doi ani de negocieri, daca va avea loc Brexitul. Romanii care lucreaza astazi in Marea Britanie sunt in expectativa, viitorul lor este nesigur, precum si al celor care vor vrea sa plece la munca in continuare in UK. Vor fi inasprite mult conditiile de munca acolo pentru cetatenii UE, deci si pentru romani. Este posibil ca si pentru calatoriile in Marea Britanie sa fie restrictii, sa se revina la vize.
Ce se intampla cu marfurile exportate in si din Marea Britanie in Romania/UE?
Este posibil sa fie impuse din nou taxe si sa se introduca tarife vamale. Comertul se va ingreuna. Noul acord comercial intre UE si Marea Britanie va trebui ratificat de fiecare parlament in parte. Din punctul de vedere al Romaniei, vor reveni barierele la schimburile comerciale cu Marea Britanie, dar de data aceasta pentru ca noi suntem in UE si Marea Britanie in afara UE. Este o situatie practic in oglinda. Insa sigur ca vor exista negocieri stranse de o parte si cealalta pentru a nu fi impuse bariere care sa afecteze in mod semnificativ schimburile comerciale. Exista optiunea unor parghii formale si informale. Exista si posibilitatea unor rezultate nefavorabile.
De ce vrea Marea Britanie iesirea din UE?
Marea Britanie a avut mereu o mentalitate izolationista. A aderat la UE nu dintr-o fidelitate fata de ideile UE, ci pragmatic, pentru beneficii economice. Marea Britanie a fost tot timpul o tara protectionista, izolationista si mandra, si-a vazut tot timpul interesele in cadrul UE si nu a acceptat regulile de la Bruxelles. Dar a beneficiat mult economic de pe urma aderarii. Apoi s-a produs un proces gradual de subminare a legitimitatii UE, din doua cauze: criza economica din UE si apoi fluxul masiv de imigranti din est.  Exista posibilitatea ca pentru oamenii de rand sa fie mari perturbari. Este o situatie exceptionala. Politicienii au trebuit sa tina cont tot mai mult in ultimii ani de vocea publicului. Pana la criza si venirea imigrantilor, era un mecanism de consens permisiv, adica politicienii aveau un mandat din partea opiniei publice din Marea Britanie sa actioneze. Dar spiritul opiniei publice s-a schimbat.
De ce romanii cred ca UE este un loc mai bun pentru viitor, iar englezii nu?
Romanii au complexe istorice. Au dorinta de a trece de la comunism la capitalism, sa se reasocieze cu spatiul vestic, latin. Romania este pe locul 1 in UE la increderea in UE. Este vorba si de lipsa de incredere in capacitatile proprii. Ne raportam la UE ca la o instanta superioara, care sa ne corecteze si sa ne indrume.
Vrem sa ne depasim conditia de stat periferic, vrem spre “centru”. Cu toate acestea, se vede ca in ultima perioada faliile dintre periferia UE si centru se adancesc in loc sa se micsoreze. Dar noi tot ne uitam cu speranta la UE.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1106 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004941 (s)