News Flash:

USR, in prag de destramare! Atitudinea lui Nicusor Dan starneste revolta in partid

15 Martie 2017
1187 Vizualizari | 0 Comentarii
nicusor dan
La doar trei luni de la intrarea in Parlament, Uniunea Salvati Romania este in prag de rupere, asa cum "profetea" Nicusor Dan. Pe langa numeroase conflicte la nivel personal intre membrii USR, principala fractura din interiorul formatiunii politice este intre cei care doresc sa-l primeasca in partid pe Dacian Ciolos si cei care nu doresc acest lucru.


Stiripesurse a intrat in posesia unei scrisori pe care deputatul Cristian Ghinea, fost ministru al Fondurilor Europene in Guvernul Ciolos, a trimis-o liderilor de filiale USR, parlamentarilor si consilierilor din Bucuresti. Ghinea le scrie colegilor despre atitudinea lui Nicusor Dan, care s-ar opune intrarii lui Dacian Ciolos in USR, desi majoritatea membrilor de partid ar dori acest lucru. Deputatul vehiculeaza ideea unei "mare USR", care sa guverneze in 2020, lucru care ar fi posibil doar cu ajutorul fostului premier.


Asa cum stiripesurse.ro a relatat in exclusivitate in urma cu doua zile, principalul opozant al lui Ciolos in USR ar fi Matei Paun, fostul sef al campaniei partidului. Desi acesta nu detine o functie de conducere in USR, se pare ca are o mare influenta si un cuvant greu de spus in deciziile strategice. Ghinea denunta atitudinea de partid mic din USR si dorinta de control a unor lideri. Acesta se mai plange si de unele atitudini si actiuni care ar fi demne mai degraba de un partid vechi, nu de o formatiune care vrea sa faca un alt fel de politica. Fostul ministru mentioneaza un conflict personal cu Oana Bizgan, care ar fi incercat sa-l impiedice sa faca vizite in filialele USR.


Redam integral mesajul trimis de Cristian Ghinea liderilor si alesilor USR:


"Dragi useristi,



Va scriu acest mesaj pentru ca urmeaza o intalnire in care subiectul Dacian Ciolos va fi pe agenda si ar trebui sa aflati cateva lucruri direct de la sursa implicata. Cum nu voi fi la intalnirea cu sefii de filiale, cred ca merita scrise. Includ si pe colegii mei parlamentari, pentru ca urmeaza o discutie cu acelasi subiect si la grupul parlamentar si pe cativa dintre consilierii din Bucuresti ale caror adrese le am.



Pentru a inlatura speculatii gratuite, va spun de la bun inceput parerea mea despre Nicusor.



Daca Nicusor Dan nu construia Uniunea Salvati Bucurestiul si Uniunea Salvati Romania, probabil niciunul dintre noi nu s-ar afla azi in politica. Ii sunt recunoscator lui Nicusor ca ne-a oferit sansa, inclusiv mie, sa facem politica asa cum stim ca este politica intr-o tara normala. Ce am reusit noi impreuna este deja foarte mult, o bresa in sistem. Am fost cu voi in campanie, de la Bistrita si Giurgiu la Onesti si Sibiu la Botosani si Rosiori, dar inca abia incepem sa ne cunoastem cu adevarat. Un partid se construieste cu truda si cu incredere. La fel se si dezvolta. USR este astazi intr-o perioada in care ne tragem sufletul, ne organizam ca sa infruntam mai departe balena PSD.



Cred ca USR este acea forta capabila sa mobilizeze oameni si idei, sa puna presiune pe partide sa se reformeze, sa vina cu idei pentru modernizarea tarii si cu profesionisti. Unul dintre acesti profesionisti este Dacian Ciolos.



Acum doua saptamani Dacian mi-a spus ca are doua optiuni: un partid nou sau o apropiere de USR. Nu vrea sa fragmenteze sustinerea publica pentru reforma. Dacian e un om care se gandeste mult, ardelean cum stiti, dar, decizia odata luata, e ferm. Fiind in perioada de cantarire a optiunilor, am crezut ca venirea lui e sansa ideala pentru a continua etapa urmatoare: marele USR.



Acel USR care canalizeaza toate energiile pro-reforma – ale strazii, ale profesionistilor. Dacian in USR ar fi un prim pas pentru a construi marele USR care va guverna in 2020. Ba chiar un prim pas necesar si obligatoriu: daca Dacian face un alt partid, ar fi catastrofal pentru USR, am pierde suflu, electorat si structuri. Pe de alta parte, depinde de conducerea partidului sa gandeasca cadrul venirii lui.



Am zis sa intreb conducerea USR despre posibilitatea unei apropieri. Am facut-o. Raspunsul a fost complicat, dar in esenta negativ. Nu am inteles nici atunci nici acum resorturile acestei decizii. Las amanuntele acestui raspuns la latitudinea celor care au luat decizia, ii puteti intreba direct.



Sunt un om disciplinat, dar am intrat intr-un partid democratic, unde deciziile cruciale legate de soarta partidului trebuie luate in cadru larg, dupa dezbatere si consultare. Raspunsul brusc si neechivoc fata de planul marelui USR ar fi trebuit cantarit si dezbatut inainte in partid.



Nu sunt de acord cu acest raspuns si am anuntat, deschis, ca voi continua sa sustin, in interiorul USR, ca locul lui Dacian este aici, langa noi, langa Nicusor. Ceea ce fac si prin acest email. Am spus chiar mai mult, tot deschis si transparent, conducerii ca voi face campanie in interiorul partidului pentru proiectul marelui USR, care incepe prin aducerea lui Dacian Ciolos alaturi de noi.



Nicusor are nevoie langa el de o echipa puternica. Dacian poate fi in aceasta echipa. Aceasta este una dintre ideile mele poate fixe, ca Nicusor si Dacian sa lucreze impreuna pentru USR si pentru Romania. Omul care a construit un altfel de a face politica in Romania impreuna cu omul care a adus o altfel de guvernare in Romania. Ceva mai logic, mai firesc si mai eficient nu imi pot imagina.



Unii dintre voi ati auzit franturi din aceste conversatii – de ce franturi si nu dezbateri directe? Nu eu am ales asta. Sunt un om disciplinat, mi s-a cerut sa intermediez discret si asta am facut. Unii m-ati sunat. Multi sunteti de acord cu mine. Argumentele contra venirii lui Dacian se tot invart in jurul unor cozi. Si cea mai importanta e aceea ca partidul s-ar schimba. Cu asta sunt de acord. Dar partidul se schimba oricum. Nu are cum sa nu se schimbe. Nu putem gandi si construi marele USR si sa ramana totul la fel.



Actuala criza de crestere e fireasca dupa intrarea USR in Parlament. USB a avut curajul, dupa alegerile locale, sa faca un pas decisiv, participarea la parlamentare, adica pasul de la partid local la partid national, cu toate riscurile. Azi USR este pus in fata aceleasi decizii, sa faca pasul de la un partid de nisa, minoritar, la un partid mare, adica spre un partid care sa se adreseze unui electorat mai numeros si mai divers si care aspira, in viitor, sa formeze guvernarea.



Banuiesc ca in spatele primei optiuni sunt niste temeri pe care le-a exprimat Matei Paun in grupul de FB al USR. Matei Paun spune ca daca Dacian Ciolos ar veni, USR s-ar transforma in altceva. Adica in ceva necunoscut, deci de speriat. Cu alte cuvinte, problema nu este ca Dacian Ciolos ar cere sau nu functii – asa cum vi se spune, desi sunt sursa primara a conversatiei cu Dacian si neg clar acest lucru – ci insasi prezenta lui.



Da, Dacian Ciolos va atrage mai multi oameni spre USR si USR nu va mai fi un partid "ca intre prieteni", ci altceva. Depinde de noi ca acest altceva sa fie bun si pentru USR si pentru Romania.



O observatie: dilema asta se vede si in locurile pe care le alegem pentru intalnirile noastre, in sali mici, ca si cum am imbraca un copil cu hainele lui de anul trecut pentru ca ne e greu sa acceptam ca el creste. Nu putem sa oprim cresterea copilului, putem sa facem ca acest copil sa devina un adult bun. Matei Paun si altii din jurul lui nu au cum sa stie ce va fi in viitor, chiar daca au impresia ca detin informatii despre viitor. Din nou, ce va fi USR depinde de noi toti.



Depinde de actualul si de viitorul presedinte Nicusor Dan, depinde de actualul si de viitorul Birou National, depinde in primul rand de Congres si de membrii USR care vor dezbate si vor vota pe optiunile mari ale partidului.



Si depinde inevitabil si de miscarea pe care o lanseaza Dacian zilele acestea – o miscare civico-politica ceruta de publicul sau, care este si publicul nostru. O miscare care apare oricum, indiferent ca place unora din USR sau nu. Mi s-a spus explicit: Ciolos e un elefant prea mare pentru USR. O decizie trebuie luata. Daca bagam capul in nisip, elefantul e tot acolo. Si de fapt este exact ce ne trebuie ca sa crestem. Miscarea pornita de Dacian poate contribui la marele USR daca suntem intelepti si curajosi.



Partidul trebuie sa creasca. USR este al publicului. Aud oameni care imi spun ca vor sa se inscrie si nu primesc raspuns. Nu e ok cand se spune ca trebuie sa avem grija sa nu cumva sa vina prea multi. Obsesia pentru control e daunatoare.



Si vorbind de control. Cred ca la conversatiile de sambata (cu presedintii de filiala) si de luni (cu parlamentarii) ar trebui sa vorbim despre rolul noului Secretariat General.



Unii dintre voi m-ati invitat in filiale si voi veni cu drag sa ne intalnim cu oamenii. Ieri insa am avut parte de o surpriza. Imi scrie Oana Bazgan: "Sper sa nu te mai inviti tu in filiale din teritoriu fara sa ma anunti pe mine, dat fiind faptul ca cel putin pentru moment sunt responsabila de teritoriu", mi-a scris Oana, printre alte lucruri neplacute.



Consider ca e doar o impolitete pe care o voi ignora. Dar deja se aduna lucruri care ma pun pe ganduri. De la secretariat se promit oamenilor sustinere la Congres si functii. Care este exact rolul acestui Secretariat General? Ce inseamna ca Oana B. este ”responsabila de teritoriu”? Ne-am angajat stapani?



Dragilor, e prea devreme si e prea pacat sa devenim ca partidele vechi. Controlul teritoriului prin structuri aparent tehnice, dar cu rol politic, e o tactica veche la partidele care nu vor sa se deschida spre public. Va spun ca politolog ca am citit despre asta si nu se termina bine.



Care e rolul exact al membrilor Secretariatului General care ne-a fost prezentat recent? Nu pot fi si jucatori si arbitri in dezbaterea interna care e politica in esenta sa. Secretariatul trebuie sa revina la un rol tehnic de implementator al deciziilor politice. Partidul are un secretariat, sa fie clar asta in modul de organizare si in functii. Altfel riscam ca secretariatul sa isi faca partid in interiorul partidului. Membrii actualului SG care sunt si membri in Biroul National sau in Parlament sunt intr-un potential conflict de interese si activeaza acest conflict de interese de cate ori devin si jucatori politici in partid. Le cer sa se retraga pana la Congres sau sa declare urgent ca NU vor candida pentru viitoarele Biroul National / Comisie de Etica alese de Congres.



Am intrat intr-un partid democratic, in care regulile jocului trebuie sa fie clare si transparente. Vreau, ca si voi, sa jucam dupa reguli. Haideti sa cream acel cadru in care toti membrii sa aiba sanse egale.



Altfel, evident ca voi veni in filiale, asa cum am promis. Cu drag vin si vorbim, si cu membrii, si cu simpatizantii.



USR trebuie sa creasca si sa schimbe Romania. Nu ne permitem sa ramanem mici.



Imi doresc sa fim intelepti."

cristian ghinea nicusor dan usr
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1164 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006321 (s)