News Flash:

Ursii din arealul Harghitei ii sperie pe localnici si pe turisti. Autoritatile cer ajutor de urgenta.

10 Iulie 2017
1010 Vizualizari | 0 Comentarii
urs brun
In judetul Harghita sunt de patru ori mai multi ursi decat ar trebui, iar zilnic sunt raportate intre 5 si 8 incidente, in care sunt ucise animale, presedintele Consiliului Judetean, Borboly Csaba considerand ca viata omului nu ar trebui sa fie tema de consultare publica.
Borboly Csaba a declarat luni, pentru corespondentul MEDIAFAX, ca este necesara emiterea fara consultare publica a ordinului privind cota de interventie la ursi.
”Rezolvarea situatiei nu se poate face printr-o singura masura, cum ar fi derogarea anuntata pentru 140 de capete. In acest moment sunt necesare doua masuri. Una este urgenta, cea a capturarii exemplarelor care ataca oamenii si animalele in zonele locuite. A doua masura trebuie sa fie o masura pe termen si anume elaborarea unei strategii si legislatiei aferente atat in ceea ce priveste protejarea speciilor, cat si a vanatului. Totusi cred ca viata de om are prioritate, in acest sens derogarea este foarte urgenta, momentan este sub consultare publica. Ori eu consider ca viata de om nu este tema de consultare publica. E ca si cum in caz de incendiu pompierul ar sta la usa secretariatului asteptand stampila pe foaia de parcurs”, a spus Borboly Csaba.
Presedintele CJ Harghita a afirmat ca in judet traiesc 1.575 de ursi, potrivit unui raport al Agentiei pentru Protectia Mediului, in vreme ce numarul optim ar fi 400 – 500 de exemplare, raportat la ”asa numitul teritoriu al ursului”, care este ”intre 50 si 270 de hectare”.
”Noi nu cerem impuscarea lor, noi cerem solutii viabile prin care sa se dezamorseze conflictul om-urs, inainte ca aceste conflicte sa fie fatale. Daca pe un teritoriu ca al judetului Harghita pot trai in liniste si bine 400 de ursi, atunci atatia trebuie sa traiasca. In prezent la noi traiesc 1.570, care deja reprezinta o suprapopulare de patru ori”, a explicat Borboly Csaba.
Intrebat despre incidentele create de ursi, presedintele CJ Harghita a raspuns: ”In general toate atacurile sunt declarate la primarii. Zilnic avem cel putin 5-8 cazuri. Si aici vorbim despre cazuri raportate, unde sunt ucise animale, nu vorbim despre acele cazuri zilnice, cum ar fi la Tusnad, ca ursul a mai distrus un gard sau o lada de gunoi”.
Acesta a adaugat ca nu exista localitate in judet care sa nu fi fost ”vizitata de urs”.
”(Cele mai multe incidente au fost la – n.r.) Mugeni, Zetea, Tusnad, Madarasi, Ciumani, Danesti, Feliceni, Sandominic, Cozmeni, Plaiesi de Jos, zona Balan si satele din jur, dar au fost atacuri si pe langa Miercurea Ciuc si in zona Toplita. Nu cred ca mai este o localitate in judet, care inca nu a fost vizitata de urs”, a spus Borboly, fiind intrebat care sunt localitatile in care s-au inregistrat cele mai multe incidente.
In acest an, opt persoane au ajuns la spital dupa ce au fost atacate de urs, potrivit lui Borboly, care se intreaba ”cine va fi raspunzator daca cineva va fi omorat”.
”Din pacate dau ca parerea oameni care nu au studii de specialitate, nu s-au ocupat cu animale salbatice, ci stau intr-un birou cu aer conditionat, se uita pe internet si isi dau cu parerea. Acesti oameni ne aduc un foarte mare dezavantaj. In judetul Harghita noi am reusit sa ocrotim ursul, fata de majoritatea judetelor tarii, unde aceasta specie este pe cale de disparitie (...) Nu trebuie sa insemne ca in Harghita trebuie lasati copii sa fie omorati de ursi. Aceasta este marea drama, fiindca la noi in prezent dupa ora 18.00 nu sunt lasati afara in curte si strada copiii. Si acesta nu este o normalitate”, a sustinut Borboly.
Presedintele CJ Harghita a mai spus ca isteria este ”mare in Bucuresti”, dar ”in necunostinta de cauza”.
La randul sau, Benke Jozsef, presedintele unei asociatii de vanatoare din Harghita, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, ca oamenii au facut ca ursii sa nu se mai teama de ei.
”Noi avem rolul de a pastra un echilibru, in sensul ca ursul sa nu atace nici omul, nici animalele domestice, sa existe un echilibru in natura. Echilibrul s-a rasturnat. Noi, oamenii, am facut ca ursii sa nu se mai teama. Noi avem o constiinta destul de ridicata (...) Oamenii de la pasuni traiesc intr-un stres continuu, ziua au grija de animale, iar noaptea nu pot dormi ca vin ursii, care se cunosc intre ei si nu mai au de la cine sa preia frica instinctiva fata de om. Ursoaica merge cu puiul pe langa om, iar puiul acela creste nestiind ce inseamna omul. Noi i-am educat sa nu le mai fie frica de oameni. Trebuia sa le mai dam peste fund si se simteau cu frica”, a spus Benke Jozsef.
Intrebat care sunt localitatile deranjate zilnic de ursi, Benke Jozsef a raspuns ca ”intrebarea” trebuie sa fie pusa invers, ”daca in Arcul Carpatic, in localitatile rurale, exista sate in care este normalitate si liniste”.
Mediafax.ro

ursi borboly csaba
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1306 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006177 (s)