News Flash:

Universitatea "Vasile Goldis" Arad: "Persoanele implicate in dosarul "Diplome de licenta fara studii" au fost suspendate"

30 Iulie 2017
1269 Vizualizari | 0 Comentarii
Universitatea Vasile Goldis Arad info3d
 Conducerea Universitatii de Vest 'Vasile Goldis' din Arad (UVVG) a suspendat contractele de munca ale cadrelor didactice implicate in dosarul 'Diplome de licenta fara studii', pana la momentul in care organele de ancheta competente vor lua o hotarare definitiva in aceasta speta, a informat vineri institutia de invatamant. 
Decizia a fost luata in urma comunicatului emis de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, care ancheteaza cazul de la Arad. 
"Totodata, dorim sa fie bine inteles de catre opinia publica si mai ales de membrii comunitatii academice faptul ca, desi fiecare raspunde individual in fata legii, vom actiona pe cale de consecinta daca aceste suspiciuni de coruptie se materializeaza, iar imaginea institutiei noastre de invatamant este afectata. Conducerea institutiei noastre doreste pe aceasta cale sa-si exprime deplina sustinere si recunostinta pentru cadrele didactice si studentii care isi desfasoara zi de zi activitatea in mod onest, respectand principiile de etica si deontologie profesionala", se arata intr-un comunicat al UVVG Arad, remis AGERPRES. 
Reprezentantii universitatii mai spun ca vor actiona "pentru combaterea oricarei forme de coruptie care ar putea aparea in mijlocul comunitatii universitare". 
Sase persoane, printre care se afla si patru profesori, au fost retinute de procurorii Parchetului General in dosarul "Diplome de licenta fara studii", in timp ce fata de alte noua persoane s-a dispus masura controlului judiciar. 
Potrivit unui comunicat al Parchetului General, 36 de persoane, angajati si studenti de la Universitatile "Aurel Vlaicu" si "Vasile Goldis" din Arad, precum si absolventi ai acelorasi universitati, sunt cercetate penal in acest caz. Fata de 16 dintre acestea au fost dispuse masuri preventive. 
Procurorii sustin ca, pe parcursul anilor universitari 2015 - 2016 si 2016 - 2017, in schimbul unor sume de bani de pana la 400 de euro, cadre didactice din cadrul celor doua universitati nu si-au indeplinit in mod corespunzator atributiile de serviciu, respectiv nu au procedat la examinarea corespunzatoare a studentilor cu ocazia desfasurarii examenelor de an la materiile la care sunt titulari sau chiar la sustinerea examenului de licenta, la probele practice, permitandu-le studentilor sustinerea lor in mod formal, cu incalcarea cadrului legal. 
Concret, studentii primeau de la informaticieni, prin SMS, raspunsurile la testele grila de la examenele de an derulate online. 
De asemenea, prin interventia informaticienilor in softurile universitatilor, raspunsurile date de studenti la testele grila erau modificate in sistem astfel incat in final sa obtina note cu care sa poata promova examenele. 
In ceea ce priveste lucrarile de licenta, in schimbul unor sume de 500 - 600 de euro, acestea erau achizitionate de studenti direct de la profesori, in format electronic, continand inclusiv prezentari in format power point. 
Anchetatorii spun ca unii dintre studentii straini de la cele doua universitati au urmat cursuri in limba romana si au promovat ulterior toate examenele in limba romana, necunoscand aceasta limba. Dintre studentii care cunosc limba romana, unii au devenit intermediari pentru ceilalti, ca si unii absolventi ai universitatilor respective. 
Peste 100 de perchezitii domiciliare au avut loc miercuri dimineata la cadre didactice si studenti din cadrul celor doua universitati, fiind ridicate sume de bani ce insumeaza 350.000 de euro, precum si inscrisuri si sisteme informatice. AGERPRES
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1244 (s) | 43 queries | Mysql time :0.008200 (s)