News Flash:

Universitatea de Vest Timisoara isi declara cladirea drept obiectiv de patrimoniu cultural

23 Mai 2014
1714 Vizualizari | 0 Comentarii
Universitatea de Vest Timisoara (UVT) isi declara principalul corp de cladire drept obiectiv de patrimoniu cultural, momentul fiind marcat vineri si de lansarea unui album cu caracter monografic dedicat acestei constructii.
'Desi pare un building din era comunista, cladirea face obiectul unui proiect arhitectonic aparte, care a fost girat de arhitectul Hans Fackelmann. In anii '60 ai veacului trecut el a primit o comanda din partea Ministerului Invatamantului pentru ridicarea acestei cladiri, iar caracterul sau modular, alcatuirea din mai multe module, jocul de elemente pline si de spatii libere, cu gradini interioare, relatiile dintre corpul arhitectonic si lucrarile de arta plastica - mozaicul de pe peretele exterior al corpului principal, frescele din interiorul holurilor UVT - toate acestea dau cladirii un statut aparte', a declarat pentru AGERPRES prof. univ. dr. Otilia Hedesan, prorectorul universitatii.
In perioada 19-24 mai, institutia academica timisoreana marcheaza implinirea a 70 de ani de la semnarea Decretului Regal de infiintare a Universitatii, cu sprijinul Primariei Timisoara si al Facultatii de Arhitectura a Universitatii Politehnice 'Traian Vuia', iar momentul va fi evidentiat si de lansarea unui album despre aceasta cladire, monografie realizata de Vlad Gaivoronschi, Rudolf Gref, Marius Miclaus, Claudiu Toma si Otilia Hedesan, ce beneficiaza de grafica unuia dintre cei mai mari graficieni timisoreni actuali, Stefan Lucut, in care se pun in lumina aceste elemente aparte din corpul arhitectonic al UVT.
Prorectorul Otilia Hedesan spune ca universitatea timisoreana se aseamana cu cea Carolina din Stockholm, ce beneficiaza de o arhitectura foarte asemanatoare celei pe care o are UVT.
'Noi vrem sa aducem in discutie un lucru pe are l-au asumat numeroase institutii din fostul lagar comunist, si anume ca exista cladiri, edificii care dateaza din perioada comunista si care au valoare patrimoniala, chiar daca ele nu se inscriu stilurilor arhitectonice clasice si care trebuie recunoscute ca atare si carora trebuie sa li se recunoasca aceasta valoare patrimoniala', a subliniat prorectorul Otilia Hedesan. 
Pe frontispiciul mozaicat al UVT sunt reprezentati doi dintre corifeii culturii si educatiei romanesti: Mihail Eminescu si Nicolae Balcescu.
In prezent se are in vedere doar sediul central al UVT, dar vor urma si alte corpuri disparate, cum sunt sediul Facultatii de Arta, transformat in spatiu de invatamant superior si de creatie dupa anii '90 si care face parte din vechile edificii istorice ale Timisoarei habsburgice, dar si cladirea in care se afla o pare din laboratoarele Facultatii de Chimie, de asemenea, o cladire de patrimoniu, ce trebuie tratata diferit. Facultatea de Muzica se afla tot intr-o cladire cu valoare de patrimoniu istoric, dar universitatea nu este, inca, proprietara imobilului. 
Tot vineri, UVT isi va lansa propriul imn, ziua fiind dedicata si altor evenimente stiintifice, conferinte, dezbateri, iar seara se va incheia cu un concert de pian dedicat invitatilor. AGERPRES
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2023 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1087 (s) | 33 queries | Mysql time :0.043369 (s)