News Flash:

Un sfert din tinerii din judetul Timis sunt someri

3 Octombrie 2013
1586 Vizualizari | 0 Comentarii

Reprezentantii A.J.O.F.M. Timis se arata încantati de rezultatele preliminare ale bursei locurilor de munca desfasurata vinerea trecuta, afirmand, ca din cei peste 1.300 de participanti, 90 la suta au fost selectati în vederea ocuparii unui loc de munca. Desi periodic, la nivel national au loc targuri de job-uri, cel din toamna aceasta fiind dedicat proaspetilor absolventi, somajul în randul tinerilor a crescut în ultimii ani, atrag atentia reprezentantii P.N.T.C.D. Timis, cauzele fiind lipsa unei conexiuni între oferta de pe piata muncii si specializarile din sistemul de învatamant, dar si împovararea fiscala a I.M.M.-urilor.

Un sfert din generatia tanara nu are un loc de munca

Cu toate ca, anual, se organizeaza burse ale locurilor de munca dedicate tinerilor absolventi, somajul în randul tinerilor, la nivel national, a crescut în ul­timii ani, atrage atentia Liviu Popes­­­cu, presedintele Organizatiei de Tine­ret a P.N.T.C.D. Timis.  Conform aces­tuia, daca în 2008 rata somajului pen­tru aceasta categorie de varsta era de 18 procente, trei ani mai tarziu, aceas­ta a crescut la 23 la suta, ajungand în momentul de fata la 25 de procente. In Timis, rata somajului pentru tinerii sub 25 de ani este de 16 la suta, iar în cazul celor cu varste cuprinse între 25 si 29 de ani, somajul este de aproape opt la suta, potrivit statisticilor A.J.O.F.M.Timis.

In opinia lui Liviu Popescu, una dintre dificultatile întampinate de ti­neri la angajare, în special de cei cu var­ste între 18 si 25 de ani, este neîncre­derea angajatorilor care, în general, nu-si do­resc oameni fara experienta în campul muncii. O alta cauza a ratei ridicate a somajului în randul tinerilor este, în opinia lui, lipsa unei strategii coerente prin care sa se creeze o cone­xiune în­tre oferta de pe piata muncii si spe­cializarile din sistemul de înva­ta­mant: „De exemplu, la Grupul Scolar «Tu­dor Tanasescu», din Timisoara, fos­tul U.­M.T, la un laborator de mecanica pro­­fesorul nu dispune de tehnologii ac­tua­le, care se folosesc în domeniul me­cani­cii, ci lucreaza tot pe instrumenta­rul de acum zeci de ani. In conditiile în ca­­re în service-uri auto au nevoie de an­­gajati mai mult pe partea de electro­ni­ca, de diagnoza, în scoala neavand conditii sa deprinze astfel de cunostinte”. Liviu Popescu mai spune ca desfiintarea sco­lilor profesionale a fost o greseala, ast­fel ajungandu-se în situatia în care ma­re parte din elevii nu-si mai doresc sa învete o meserie, ci doar sa mearga la facultate, ca sa obtina o diploma.

Impovararea fiscala, o cauza a somajului în randul tinerilor

In opinia lui Liviu Popescu, o alta cauza care produce somaj în randul tinerilor este împovararea fiscala a micilor întreprinzatori, cel mai actual exemplu fiind dorinta ministrului Maria Grapini – responsabila pentru portofoliul Intreprinderilor Mici si Mijlocii, Mediului de Afaceri si Turis­mu­lui – de a introduce impozitului for­fetar. O taxa fixa pentru firmele care desfasoara activitati în domeniile serviciilor de cazare si alimentatie publica – ho­teluri, pensiuni, restau­rante, baruri, ca­fenele, cat si pentru întreti­nerea si repararea au­to­vehicu­lelor, sec­toare în care acti­veaza foarte multi ti­neri. „Garantat vor dis­parea locuri de munca din cauza intro­ducerii acestui nou impozit”, esti­meaza Liviu Popescu.

De aceeasi parere este si An­dre­ea Paul, fost ministru al Economiei în Guvernul Boc, lector universitar la Academia de Studii Economice, din Bucuresti. Aceasta afirma, într-o pos­tare pe pagina personala, ca efectul negativ al acestui nou impozit va fi pier­derea locurilor de munca: „Impozitul forfetar pe care Guvernul intentionea­za sa îl introduca din 2014 are ca scop limitarea evaziunii fiscale si majorarea încasarilor la bugetul de stat. Aceasta doar în teorie pentru ca, în practica, noul impozit va avea mai degraba efecte negative. Multe firme mici vor iesi de pe piata, iar cele care vor rama­ne vor fi nevoite sa creasca preturile”, a precizat aceasta.

 Peste 1.000 de timiseni ar putea obtine un loc de munca

Editia de toamna a bursei locuri­lor de munca în judet, eveniment orga­nizat de Agentia Judeteana de Ocupa­rea Fortei de Munca Timis, atat la Ti­misoara cat si la Lugoj, a avut loc la finele saptamanii trecute. Potrivit Si­monei Potîng, purtator de cuvant al A.J.O.F.M. Timis, în urma acestei ac­tiuni, în cele doua orase, circa 1.022 de persoane au fost selectate în vederea ocuparii unui loc de munca. Aceasta anunta ca în termen de o luna va fi pre­zentat si un raport cu privire la numarul exact al celor care s-au anga­jat în urma selectiei de la bursa locuri­lor de munca.

Ofertele celor 53 de angajatori care au raspuns prezent la bursa locu­rilor de munca au fost de ordinul sute­lor, fiind disponibile 805 locuri de mun­ca, dintre care 105 pentru absolventii de studii superioare si 700 adresate persoanelor cu studii medii. Domeniile cu cele mai multe oferte de munca au fost industria automotive, cu aproape 400 de locuri de munca, confectiile de îmbracaminte si încaltamine, cu o suta de posturi disponibile, fabricarea de echipamente electrice de iluminat avand 42 de locuri, activitatile de tele­comunicatii si comert, cu 35 de locuri disponibile fiecare, iar domeniile con­structii si call-center însumand 30 de posturi disponibile. Pentru persoanele cu studii medii oferta locurilor de mun­ca a fost destul de însemnata, companii­le timisene avand cele mai multe pos­turi de operatori linie productie, confec­tioner îmbracaminte si încaltaminte, lacatus montator, lucrator comercial, muncitori necalificati sau operator call-center. Din cele o suta de posturi dispo­nibile pentru persoanele cu studii supe­rioare, cele mai multe locuri de munca au fost cele de consilieri financiar, ingi­neri mecanici, specialisti în domeniul calitatii, ingineri electronisti, progama­tori sau ingineri de sistem în software.

 


liviu popescu
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1451 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006739 (s)