News Flash:

Tinerii care au credite prin Prima Casa sunt disperati! Indicele ROBOR a atins o noua cota

3 Iulie 2018
809 Vizualizari | 0 Comentarii
bani

Cresterea continua a indicelui ROBOR i-a daramat pur si simplu pe romanii care au credite in lei. Spaima oamenilor este alimentata si de prognozele economistilor care spun ca indicele va continua sa creasca pana in jurul valorii de 4%. Marti a ajuns la 3,27%.

Romanii care si-au luat credite scot acum mult mai multi bani din buzunar pentru plata ratelor. Si asta pentru ca indicele ROBOR, in functie de care se calculeaza dobanzile variabile pentru ratele in lei, creste in fiecare zi. 

Iar cifrele prezinta adevarata fata a dezastrului. Acum ROBOR se apropie de 3,3% in timp ce anul trecut pe vremea asta era 0,67%.

”Unde va ajunge ROBOR? Avem indicatie rata inflatiei. Rata inflatiei iti arata cu cat isi pierd puterea de cumparare banii in Romania. Se pare la 12 luni, rata inflatiei este 5,4%, asta inseamna ca puterea de cumparare a scazut. Pentru a acoperi aceasta putere de cumparare avem cresterea dobanzilor si de aici si cresterea ROBOR. ROBOR va creste pana va acoperi acest ecart sau diferenta aceasta de rata inflatiei”, a explicat economistul Florin Citu.

Specialistii in economie spun ca cei mai afectati vor fi tinerii care au luat imprumuturi prin programul Prima Casa in lei. Ei vor trebui sa scoata din buzunar cateva sute de lei in plus. 

De exemplu, daca anul trecut, in luna septembrie, rata unui credit era de aproximativ 1.074 de lei, pentru luna august a acestui an, rata este estimata lacirca 1.373 de lei. 

Romanii nu vor avea de suportat numai cresterea ratelor creditelor, ci si o serie de scumpiri la utilitati si chiar la unele alimente.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1243 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006135 (s)