News Flash:

Timisorenii au sarbatorit Hora Unirii. Cu cine a intrat in hora primarul Robu

25 Ianuarie 2015
1911 Vizualizari | 0 Comentarii
Ziua Unirii Principatelor Romane a fost marcata sambata, 24 ianuarie, si la Timisoara. In fata sediului Politiei Judetene Timis, autoritatile au depus coroane de flori la bustul lui Alexandru Ioan Cuza si au intins o hora a unirii.
Primarul Timisoarei Nicolae Robu (PNL) s-a prins in hora cu vicepresedintele Consiliului Judetean Timis Calin Dobra (PSD), prefectul de Timis, Eugen Dogariu, comisarul-sef Gheorghe Popescu, seful interimar al IPJ Timis, si alte autoritati prezente la eveniment.
Initial, la finalul evenimentului, atunci cand la microfon s-a lansat indemnul de a face o Hora a Unirii, nimeni nu s-a aratat interesat. Autoritatile au venit cu initiativa de a se prinde in hora si le-au sarit in ajutor elevii de la Liceul „Vlad Tepes” din Timisoara, care s-au prins cu oficialii in hora.
De asemenea, noul mitropolit al Banatului Ioan Selejan a oficiat o slujba de pomenire a eroilor, scrie tion.ro.
„Ma bucur ca pe o vreme nefavorabila a fost o prezenta insemnata la acest eveniment. Este bine sa transmitem din nou un mesaj de solidaritate si unitate pentru cetatenii judetului Timis, pentru poporul roman. Este o zi importanta in istoria Romaniei si e bine ca toate institutiile fac front comun pentru a fi alaturi si a sarbatori ziua de 24 ianuarie”, a le-a spus celor prezenti Calin Dobra, vicepresedintele CJ Timis
„Trebuie sa ne simtim mandri. 24 ianuarie marcheaza momentul in care s-a facut primul pas catre constituirea unui stat modern. De fiecare data trebuie sa ne aducem aminte de cei care la momentul respectiv au avut dorinta, intuitia de a incepe crearea a ceea ce inseamna Romania astazi”, a spus, la randul sau, prefectul de Timis Eugen Dogariu.
Primarul Timisoarei, Nicolae Robu, s-a adresat si ei multimii prezente, spunand ca evenimentele care au avut loc la jumatatea secolului al XIX-lea au aratat intelepciunea liderilor din acea perioada.
„Trebuie sa ne gandim cu piosenie si cu recunostinta la acea elita a poporului roman, care in 24 ianuarie 1859 a inteles contextul istoric si a stiut sa faca ceea ce trebuia – un deziderat de secole al poporului locuitor al acestor meleaguri – unirea tuturor intr-un singur stat. S-au pus astfel bazele pentru ceea ce a urmat - un stat unit – Romania de atunci a putut participa cu succes la Razboiul de Independenta. Toate faptele petrecute atunci, inclusiv unirea din 1918, intr-un rastimp foarte scurt la scara istorica, arata cata intelepciune au avut inaintasii nostri in aceasta perioada. Trebuie sa ne dea de gandit – sa fim intelepti, sa facem lucrurile corect, sa facem exact ceea ce trebuie facut pentru interesul national”, a spus Nicolae Robu.
Unirea Principatelor Romane, cunoscuta ca Mica Unire (Marea Unire fiind cea de la 1918), a avut loc la jumatatea secolului al XIX-lea si reprezinta unirea statelor : Moldova si Tara Romaneasca. Unirea este strans legata de personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza si de alegerea sa ca domnitor al ambelor principate la 5 ianuarie 1859 in Moldova si la 24 ianuarie 1859 in Tara Romaneasca.
Procesul a inceput in 1848, odata cu realizarea uniunii vamale intre Moldova si Tara Romaneasca, in timpul domniilor lui Mihail Sturdza, respectiv Gheorghe Bibescu. Votul popular favorabil unirii in ambele tari, rezultat in urma unor Adunari ad-hoc in 1857 a dus la Conventia de la Paris din 1858, o intelegere intre Marile Puteri prin care se accepta o uniune mai mult formala intre cele doua tari, cu guverne diferite si cu unele institutii comune. La inceputul anului urmator, liderul unionist moldovean Alexandru Ioan Cuza a fost ales ca domnitor al Moldovei si Tarii Romanesti, aducandu-le intr-o uniune personala.
In 1862, cu ajutorul unionistilor din cele doua tari, Cuza a unificat Parlamentul si Guvernul, realizand unirea politica. Dupa inlaturarea sa de la putere in 1866, unirea a fost consolidata prin aducerea pe tron a principelui Carol de Hohenzollern-Sigmaringen, iar constitutia adoptata in acel an a denumit noul stat Romania.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1181 (s) | 43 queries | Mysql time :0.007318 (s)