News Flash:

Timisoara se pregateste de un festival grandios

15 Iulie 2014
1221 Vizualizari | 0 Comentarii
Aproape 400 de artisti din Catalonia vor veni la Timisoara, pentru a sustine cel mai mare festival de arta traditionala din ”el Principat”. Majortiatea evenimentelor din cadrul festivalului se vor desfasura in Piata Victoriei, iar timisorenii vor avea ocazia de-a invata sa danseze Sardana, hora catalana, a dezvaluit Excelenta Sa Jose Miguel Vinals, consulul onorific al Spaniei la Timisoara.
Organizat de Adifolk (Asociatia catalana pentru difuzarea folclorului), festivalul de arta traditionala catalana se va desfasura in perioada 7-10 august si va aduce la Timisoara 18 ansambluri artistice. Spectacolele acestora se vor desfasura in Piata Victoriei, intre orele 19.45 – 23.45, precizeaza Vinals.
„De 27 de ani, asociatia Adifolk organizeaza acest mare festival intr-un alt oras al Europei. El se va afla acum pentru prima data in Romania. Timisorenii vor avea ocazia sa cunoasca, in cel mai frumos, puternic si adevarat chip, cultura traditionala a Cataloniei, muzica, dansurile, arta ei. Pe langa spectacolele din Piata Victoriei, vor avea loc, peste zi, numeroase ateliere menite sa apropie publicul de arta catalana, spre pilda timisorenii vor putea invata sa danseze Sardana, care e hora catalana”, mai dezvaluie consulul spaniol.
Accesul publicului la toate evenimentele festivalului va fi liber. Timisorenii vor putea dansa, alaturi de spanioli, pe muzica tamburinelor si a faimoaselor instrumente de suflat combles.
„Cultura catalana este, in mod esential, o cultura comunitara, o cultura a impartasirii. Daca, spre pilda, flamenco este o arta individuala, dansurile catalane, precum Sardana, se bazeaza pe a fi impreuna”, explica Jose Miguel Vinals.
Programul festivalului cuprinde, alaturi de spectacole si ateliere, un concert de muzica baroca, la Muzeul de Arta Timisoara (in 7 august), un concurs de pictura cu teme catalane, pentru copii, o conferinta despre cultura catalana si o slujba catalana la Biserica Millenium.
„Acest eveniment a fost prezentat Primariei Timisoarei in decembrie 2013, iar administratia timisoreana a primit foarte frumos si cu mare deschidere ideea. Am fost impreuna cu viceprimarul Dan Diaconu la Barcelona la un astfel de festival si s-a semnat un protocol de organizare cu Adifolk. Important, pe langa programul artistic extrem de bogat, este ca festivalul este intotdeauna insotit de foarte multi catalani, care vin, ca turisti, in toate orasele in care acesta se desfasoara. Deja am vazut un mare interese pe diverse forumuri in care catalanii cauta cazare si informatii despre Timisoara”, mai spune consulul spaniol.
Festivalul este organizat la Timisoara „pentru a amplifica interesul romanilor fata de Catalonia si cultura regiunii, pentru a strange legaturile culturale intre catalani si romani, precum si pentru a promova destinatia turistica Timisoara si candidatura orasului la titlul de capitala culturala europeana in 2021”.
Primaria Timisoara sustine festivalul catalan cu servicii (cazarea artistilor, infrastructura etc) in valoare de 80.000 de euro. Cei 390 de artisti catalani isi platesc singuri drumul si cheltuielile, pentru a promova arta regiunii lor.
Universitatea de Vest din Timisoara ajuns la un acord cu Institutul Ramon Llull pentru limba si cultura catalane pentru fondarea unui lectorat de catalana.
Cunoscuta si sub numele de Principat (”el Principat), regiunea autonoma Catalonia se afla in nord-estul Spaniei, pe o suprafata de 31.950 km², are o populatie de 7,5 milioane de locuitori si capitala la Barcelona, iar imnul ei este “Els Segadors” (Seceratorii). Festivalurile si sarbatorile Cataloniei au admiratori in lumea intreaga, printre cele mai renumite fiind correfocs, in care ”dracii” se joaca cu focul si cu oamenii, colles castelleres, in care se inalta ”turnuri de oameni”, carnavalul din Vilanova i la Geltrú si Patumul din Berga. Tion.ro
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2022 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1384 (s) | 33 queries | Mysql time :0.041354 (s)