News Flash:

Tariceanu propune o declaratie a Senatului privind demisia de onoare a presedintelui Basescu - TEXTUL DECLARATIEI

23 Iunie 2014
1076 Vizualizari | 0 Comentarii
Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a anuntat luni ca a propus adoptarea unei declaratii politice privind necesitatea demisiei de onoare a presedintelui Traian Basescu, ca urmare a scandalului de coruptie in care este implicat fratele acestuia.
”De saptamana trecuta eu am subliniat faptul ca presedintele Traian Basescu ar trebui sa-si dea demisia de onoare si mi-am exprimat si parerea ca, asa cum il stiu, nu o va face. De aceea am facut demersul de a reuni Comisia de aparare, ordine publica si siguranta nationala a Senatului si comisia comuna pentru activitatile SRI, in asa fel incat sa vedem mai multe lucruri in legatura cu acest subiect. (...) Cred ca SRI ar trebui sa ne dea date cu privire la faptul daca a stiut de situatia fratelui presedintelui Basescu, de cand a stiut si cat a stiut si, in acelasi timp, daca l-a informat pe presedinte sau nu l-a informat”, a afirmat Tariceanu.
In opinia sa, Parlamentul, ”ca for de dezbatere politica”, ar fi cel mai potrivit loc pentru a discuta despre cazul fratelui sefului statului.
Presedintele Senatului a mentionat ca a facut o propunere de declaratie politica din partea Senatului ”care sa ceara in plenul lui demisia de onoare a presedintelui”.
Tariceanu a precizat ca va discuta si cu presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, pentru un demers similar.
”Cred ca putem sa spunem, cu parere de rau, ca filmele facute de interlopi contribuie mai mult la independenta justitiei decat a contribuit presedintele, si acest lucru este bineinteles regretabil”, a mai afirmat presedintele Senatului.
El a mentionat ca declaratia propusa are o valoare de principiu, politica, si nu una juridica.
Pe site-ul Senatului a fost postat un proiect de declaratie care sa fie supus votului in plenul acestei camere.
”Pe data de 6 iunie 2012, in temeiul Art. 95. Al. 1 din Constitutie, Parlamentul l-a suspendat din functie pe Presedintele Romaniei. La Referendumul organizat pe 29 iulie 2012, conform Art. 95, Al. 3 din Constitutie, o majoritate de 87% din cei care s-au prezentat la urne a votat pentru demiterea Presedintelui Romaniei. Vointa majoritatii covarsitoare a votantilor a fost infranta atunci in conditiile cunoscute. In ciuda acestui vot de blam, atitudinea Presedintelui Romaniei nu s-a ameliorat in ultimii doi ani, din contra, au aparut noi manifestari contrare constitutiei sau la limita constitutionalitatii, cu precadere in preajma alegerilor, dar nu numai.
Scandalul intern fara precedent si cu largi ecouri internationale negative generat de arestarea fratelui Presedintelui Romaniei, de legaturile acestuia cu indivizi care au actionat in afara legii, dar si de imprejurarea ca Presedintele Romaniei avea cunostinta de mai bine de un an de potentialul penal al acestor relatii si activitati, dar nu a intervenit pentru curmarea acestei stari de fapt, au creat o situatie si o imagine incompatibile cu statutul functiei de Presedinte al Romaniei si cu mult sub demnitatea impusa acestei pozitii in stat.
Avand in vedere cele mentionate, Senatul Romaniei intrunit in plenul sau, solicita presedintelui Romaniei, Traian Basescu, sa-si prezinte demisia de onoare”, se arata in proiectul de declaratie initiat de Tariceanu.
Membrii coalitiei de guvernare vor discuta, luni, despre posibilitatea initierii unei actiuni parlamentare, precum adoptarea unei Declaratii a Parlamentului, pentru demisia presedintelui Traian Basescu, ca urmare a cazului in care este implicat fratele sau, potrivit liderului PSD, premierul Ponta.
Vicepresedintele politic al UDMR, Laszlo Borbely, considera ca o eventuala demisie a presedintelui Traian Basescu nu ar fi nici oportuna si nici benefica, pentru ca ar crea instabilitate.
"Eu cred ca, in acest moment, in care e vorba in primul rand de fratele presedintelui, nu de el, chiar daca evident face parte din familie si chiar daca sunt unele suspiciuni, eventual, ca ar fi stiut o parte din acele actiuni, nu s-a confirmat nimic, eu cred ca aici vorbim politic, in acest moment, nu cred ca ar fi benefica o demisie, ar crea o instabilitate sau chiar in momentul de fata, ar trebui fiecare sa se concentreze pe ceea ce urmeaza, alegeri prezidentiale. Cu trei-patru luni inainte de aceste alegeri, nu cred ca este oportuna o asemenea cerere. Evident, daca colegii nostri vor cere acest lucru, inca n-am primit nicio solicitare, vom discuta in cadrul coalitiei, dar parerea mea personala e ca prin asta nu rezolvam nimic si nu cred ca in momentul de fata trebuie o asemenea declaratie", a declarat Laszlo Borbely la RFI. Mediafax.ro
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1338 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005620 (s)