News Flash:

Romanii isi pot primi de luni pasapoartele la domiciliu sau resedinta

22 Iunie 2014
1107 Vizualizari | 0 Comentarii
Romanii pot solicita transmiterea pasapoartelor simple electronice la domiciliu/resedinta, incepand de luni, contra unei taxe suplimentare de 8,68 de lei, informeaza Ministerul Afacerilor Interne.
Directia Generala de Pasapoarte vine astfel in sprijinul cetatenilor prin includerea facilitatii de transmitere a pasapoartele simple electronice la domiciliu/resedinta solicitantului, prin curierat rapid. Prin aceasta masura se elimina obligatia persoanelor de a se prezenta la ghiseu pentru a ridica pasaportul, ramanand doar necesitatea prezentarii la momentul depunerii documentelor necesare eliberarii documentului de calatorie, se arata in comunicat.
Curierul va livra pasaportul sub semnatura de primire doar titularului, unuia dintre parinti (in cazul minorilor care nu au implinit varsta de 14 ani) sau unei persoane imputernicite (prin procura speciala autentificata). Destinatarul primeste automat un sms in care este informat cu privire la ziua in care va fi efectuata livrarea, adresa la care va sosi curierul si numarul de document de transport ce va insoti plicul cu pasaportul.
Daca in termen de cinci zile lucratoare de la primirea notificarii prin sms destinatarul pasaportului nu este gasit la adresa iar curierul nu a putut lua legatura telefonic cu destinatarul, plicul continand pasaportul va fi returnat la sediul serviciului public comunitar pentru eliberarea si evidenta pasapoartelor simple (SPCEEPS) judetean din raza de domiciliu/resedinta. Pasaportul va putea fi preluat oricand de la sediul respectivului serviciu public comunitar pentru eliberarea si evidenta pasapoartelor simple.
Termenul legal de eliberare a pasaportului simplu electronic este de cel mult 30 de zile. In practica, Directia Generala de Pasapoarte elibereaza aceste documente de calatorie in 10 zile lucratoare.
Costul pasaportului simplu electronic, cu valabilitate 5 ani, este de 270 de lei, respectiv de 244 de lei pentru minorii sub 12 ani, actul avand valabilitate de 3 ani. In ambele cazuri se adauga o taxa de eliberare a pasaportului de 22 de lei.
Pasaportul simplu temporar, valabil 12 luni, este eliberat persoanelor care nu dispun de timpul necesar pentru eliberarea unui pasaport simplu electronic, dar si in alte situatii, contra sumei de 100 de lei - costul documentului, la care se adauga taxa de eliberare de 22 de lei. In acest caz nu se impune livrarea la domiciliu sau resedinta solicitantului, intrucat, chiar daca termenul legal de eliberare este de 3 zile, in practica documentul se elibereaza in doua ore.
Pentru alte detalii privind eliberarea pasaportului cetatenii pot accesa site-ul www.pasapoarte.mai.gov.ro.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2022 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1117 (s) | 33 queries | Mysql time :0.040219 (s)