News Flash:

Studentii din Timisoara continua protestele

8 Mai 2015
1221 Vizualizari | 0 Comentarii
Aproximativ o suta de studenti din Timisoara au continuat protestul fata de slaba finantare a educatiei, iar dupa dezbateri, in noaptea de miercuri spre joi, intr-un amfiteatru al Universitatii de Vest, acestia au ocupat, joi, un autobuz de transport in comun cu care au facut un tur al orasului.
Vlad Chereches, vicepresedintele educational al Aliantei Nationale a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR), a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX, ca in noaptea de miercuri spre joi studentii de la Universitatea de Vest din Timisoara au ocupat pentru a doua noapte consecutiv un amfiteatru si au dezbatut pe tema finantarii slabe a educatiei.
"Azi-noapte am avut o dezbatere pe tema subfinantarii educatiei, pe care am terminat-o pe la ora 22.00. Apoi, am trecut la o discutie organizatorica in cadrul careia am vorbit despre ce vom face in continuare. Am terminat tarziu, in noapte. Ne-am impartit pe echipe si am discutat fiecare ce are de facut, dupa care fiecare echipa a inceput sa lucreze la bannere pentru actiunea de astazi (joi - n.r.). Afise cu sageti vor fi puse peste tot si vor conduce spre amfiteatru. Vor fi puse si prin camine", a declarat Vlad Chereches.
Potrivit sursei citate, la dezbatere au participat aproximativ o suta de studenti, iar pana dimineata, in amfiteatru au mai ramas circa 30 de tineri.
De asemenea, joi la pranz, mai multi studenti au ocupat un autobuz de transport in comun cu care au facut un tur al orasului. In autobuz au amplasat mai multe bannere pe care le-au impartit apoi studentilor de la alte universitati din oras, in incercarea de a-i convinge sa li se alature.
In noaptea de marti spre miercuri, aproximativ 70 de studenti ai Universitatii de Vest din Timisoara au inceput un protest fata de slaba finantare a educatiei din Romania.
Ei au ocupat un amfiteatru al Universitatii de Vest, iar miercuri au protestat si in fata Prefecturii Timis, avand banderole negre la gura si afisand pancarte cu mesaje precum "Vrem 25%" , "Azi in Timisoara, maine in toata tara" sau "Vorbim doar in amf. A13 din UVT". Protestul s-a incheiat dupa ora 10.00, dupa ce reprezentantii studentilor au avut o intalnire cu prefectul de Timis, Eugen Dogariu, caruia i-au inmanat revendicarile.
Vicepresedintele educational al Aliantei Nationale a Organziatiilor Studentesti din Romania (ANOSR), Vlad Chereches, declara, miercuri dimineata, ca protestul va dura mai multe zile.
De asemenea, rectorul Universitatii de Vest din Timisoara (UVT), Marilen Pirtea, a spus ca sustine protestul studentilor, precizand ca isi doreste ca educatia sa primeasca 6% din PIB.
Aproximativ 70 de studenti ai Universitatii "Dunarea de Jos" din Galati au ocupat si ei, incepand de marti seara, unul dintre amfiteatrele institutiei, unde vor sta pana la sfarsitul saptamanii si unde si-au adus paturi, cafea si apa, reprezentantii universitatii spunand ca ii sprijina in solutionarea problemelor.
Potrivit Aliantei Nationale a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR), astfel de proteste au avut loc si la Universitatea Maritima din Constanta.
Lista de revendicari a studentilor cuprinde cresterea finantarii educatiei si asumarea reala de catre Parlament si Guvern a alocarii a 6% din PIB pentru educatie, asa cum prevede legea; includerea studentilor in proportie de 25% din electori in alegerea rectorilor, a decanilor si includerea acestora in aceeasi proportie in consiliile departamentelor din facultati - locul in care se iau decizii cu privire la curricula si planurile de invatamant; cresterea investitiilor in servicii pentru studenti: cresterea burselor, in special a burselor sociale, investitii in constructii de noi camine si cantine si investitii in repararea si modernizarea celor existente; implementarea reala a unui invatamant centrat pe student, profesorii nemaifiind simpli oratori ai unor cursuri prafuite de timp, ci cei care creeaza medii de invatare pentru studenti pentru ca acestia sa dobandeasca abilitati si competente, invatand cum sa folosesca informatiile de la curs, nu doar sa le reproduca.
Pe aceeasi lista se regasesc reforma curriculara din universitati, pentru a face programele de invatamant relevante pentru piata muncii si pentru nevoile si interesele studentilor de azi; implicarea studentilor in toate procesele de asigurare a calitatii, la nivel intern si extern, atat la evaluari ale institutiilor de invatamant superior, cat si in evaluari ale programelor de studii; respectarea de catre universitati si Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice a "Statutului Studentului", care contine toate drepturile si obligatiile studentilor, si depunerea de eforturi pentru sanctionarea universitatilor care incalca flagrant drepturile studentilor; respectarea dreptului la libera exprimare a studentilor de catre universitati si Ministerul Educatiei, prin asumarea rolului de cultivator al spiritului critic in randul noilor generatii, in contextul in care tot mai multi studenti care au curajul sa spuna problemele din universitati sau mediul universitar romanesc sunt sanctionati. Mediafax.ro
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1135 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005920 (s)