News Flash:

STARE DE ALERTA pe bazinele din Banat aflate sub cod portocaliu

28 Iulie 2014
1213 Vizualizari | 0 Comentarii
Directorul adjunct al Administratiei Nationale (AN) Apele Romane, Ovidiu Gabor, a declarat, duminica, la comandamentul pentru inundatii coordonat de vicepremierul Liviu Dragnea, la Palatul Victoria, ca specialistii institutiei sunt in stare de alerta pe toate bazinele hidrografice aflate sub avertizare de cod portocaliu de ploi si inundatii - Banat, Jiu, Olt - unde, pe anumite zone, s-a instituit monitorizare severa, avand in vedere aparitia unor fenomene de viitura rapida cum s-au inregistrat sambata noapte, pe raul Fetnic din judetul Harghita.
'Suntem pregatiti sa intervenim in zonele pe care le administram. Avem toti oamenii in dispozitiv, atat pe bazinele care sunt anuntate, cat si pe celelalte bazine. Deci vorbim de bazinele Banat, Jiu, Olt. Problemele care pot aparea sunt in special pe rauri mici, rauri necadastrate sau in zone in care cad precipitatii foarte mari cantitativ si in care nu avem zona impadurita. (...)Suntem in alerta pe toate bazinele hidrografice din Transilvania, pornind din Somes, Tisa, Mures, Crisuri, Banat, Jiu, Olt si Arges. Azi-noapte (sambata noapte - n.r.) am avut un fenomen special pe raul Fetnic in judetul Harghita, un fenomen de viitura rapida care a durat trei ore si jumatate. La ora 21.00 eram sub cote de atenti, iar la ora 0.43 eram sub cote de atentie, dar in intervalul acesta am avut o depasire a cotei de pericol, nivelul raului a crescut cu 1,70 metri.(...) Am instituit un regim de monitorizare severa pe aceste zone, datorita faptului ca sunt fenomene atipice', a declarat directorul adjunct al AN Apele Romane. 
Gabor a adaugat ca in privinta raului Fetnic, in zona localitatii Lupeni, va trebui gasita o solutie pentru amenjarea unei acumulari nepermanente, ca si in cazul paraului Cainelui din zona de sud a tarii, urmand sa-i prezinte in cursul zilei de luni vicepremierului Liviu Dragnea o propunere tehnica in acest sens.
Directorul adjunct al AN Apele Romane a adaugat ca, in mod normal, in aceasta perioada 'ar fi trebuit ca rezervele pe care le avem in lacurile de acumulare sa scada, sa le utilizam pentru toate folosintele'. 
'Deci daca la 1 iulie aveam 3,9 miliarde de metri cubi de apa in marile acumulari si trebuia sa ajungem la finele lunii cu 3,7 miliarde de metri cubi, acum avem 4,5 miliarde de metri cubi. Deci am acumulat 150 de milioane de metri cubi si am atenuat undele de viitura in acumularile pe care le gestionam noi si Hidroelectrica', a declarat directorul adjunct de la Apele Romane. 
Gabor a explicat ca, in perioada imediat urmatoare, Apele Romane vor proceda la o serie de pregoliri pe salba de acumulari de pe raul Arges. 
' Si cautam sa luam toate masurile sa atenuam undele de viitura in special in acumularile pe care le detinem in zona Banatului. Avem Bistra, Poiana Marului, mai avem inca opt milioane de metri cubi, la Valea lui Iovan de pe Cerna mai avem inca opt milioane de metri cubi. Cert este ca toate acumularile pe care le avem la ora actuala, in Romania, sunt aproape de nivel normal de retentie. Este un fenomen pe care nu l-am mai avut niciodata, sa avem cel mai mare stoc de resursa de apa in acumulari', a mai spus directorul adjunct al AN Apele Romane. AGERPRES
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1142 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005042 (s)