News Flash:

Solutie inedita gasita de specialistii timisoreni. Vaccinul impotriva alergiei la ambrozie

1 Iulie 2015
1639 Vizualizari | 1 Comentarii
Realizarea unui viitor vaccin se bazeaza pe biologia moleculara si porneste de la Timisoara, in colaborare cu alergologi din Viena. Prof. Carmen Bunu de la Universitatea de Medicina si Farmacie (UMF) Timisoara, impreuna cu o echipa de alergologi din Viena lucreaza la acest vaccin, care, spun medicii, va trata alergia la ambrozie. Din aceste plante alergenice se extrage exact acea structura care induce reactia alergica. Acest fragment este procesat prin tehnici de biologie moleculara si apoi se urmareste asamblarea sa intr-un vaccin real, ceea ce inseamna patru injectii care vor duce la vindecarea acestei alergii atat de severe.

Simptomele pe care polenul de la ambrozie le da celor alergici sunt foarte severe. E cel mai problematic sa rezisti la o astfel de reactie pentru ca simptomele sunt foarte severe si majoritatea celor alergici mai mult de cinci ani ajung sa faca criza de astm bronsic cat e polenul in aer. Sunt zile cand la Timisoara e o cantitate de polen de pana la 15 ori mai mare decat cea prezenta in alte state. Sunt foarte multe campuri pe care creste ambrozia si cand bate vantul tot acest polen vine spre oras”, spune Carmen Bunu, potrivit tion.ro.

Alergologul timisorean a fost cea care a ridicat problema ambroziei si a alergiilor pe care le provoaca acum 8-9 ani. Multi timisoreni credeau ca racesc vara, de fapt ei erau alergici la ambrozie. Mai este si o alta metoda de a scapa de alergia la ambrozie, dar dureaza.

“Cea mai logica cale ar fi sa faca imunoterapie, o desensibilizare, ca sa tolereze alergenul. Sa-l transforme intr-un raspuns tolerant. Exista in prezent astfel de imunoterapii, dar durata de tratament este de trei ani. Are un efect foarte bun, dar este un tratament de durata. Ceea ce este in aceste preparate poate cateodata sa dea reactii alergice”, spune profesorul timisorean.

Profesorul Valenta de la Viena a descris un alt concept, in care investigheaza care este fragmentul alergenic principal, iar apoi il reconstituie prin mircobiologie moleculara. Doar acea substanta se va administra pacientului, intr-o anumita concentratie si structura. Asta ar insemna patru injectii la interval de doua-trei saptamani si pacientul ar scapa de alergia la ambrozie. Studiile si munca in laborator sunt avansat, mai explica medicii.

“Am inceput acest proiect, in care noi livram materialul pentru prima parte a studiului, adica serurile pacientilor alergici, care se investigheaza ca sa se descopere partea alergenica majora. Am gasit anumite specificitati interesante, care necesita studii in continuare. Noi am fi extrem de interesati sa dezvoltam un proiect de cercetare, din bani europeni, ca intreaga lor linie de cercetare de la Viena sa o translatam in centrul nostru universitar. Sunt proiecte in care poti aduce un cercetator de exceptie din strainatate ca sa faca aceasta cercetare in Romania”, spune Carmen Bunu.

E un concept nou si a fost testat pe polenul de mesteacan. Alergologul timisorean apreciaza ca in aproximativ doi ani conceptul acestui vaccin va fi gata.

“Acum urmeaza studii pe animale, apoi se trece la studiile clinice, care mai inseamna trei ani. Durata in care un produs medical trece de la gandul cercetatorului la pacient este de cel putin cinci ani de zile”, spune Carmen Bunu. De altfel, la Timisoara a fost creat, in urma cu trei ani, primul Centru de monitorizare pentru Ambrosia artemisiifolia si polen alergen din Romania, la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului din Timisoara.

vaccin biologia moleculara timisoara alergologi viena umf injectii
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1446 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006439 (s)