News Flash:

Situatie exploziva in PNL Iasi! Doi dintre liderii influenti din partid sunt urmariti penal pentru santaj si coruptie!

7 Octombrie 2016
1103 Vizualizari | 0 Comentarii
muraru
• Magistratii au decis in urma cu doua zile ca doi lideri influenti ai PNL Iasi sa fie cercetati pentru santaj • In prima faza procurorii i-au scos din dosar pe motiv ca ar fi fost nevinovati, insa, judecatorii au spus acum ca procurorii au gresit si ca nu si-au facut bine treaba • Dosarul a fost trimis la Parchet pentru completarea urmaririi penale • Urmeaza ca fratii Muraru sa primeasca calitatea de suspecti in acest dosar • Sunt acuzati ca l-au santajat pe profesorul universar Corneliu Turianu pentru ca acesta sa fie dat afara din functia de secretar al CNSAS iar Alexandru Muraru sa vina pe aceasta functie • Practic, au dat publicitatii informatii compromitatoare despre Turianu • Aceste informatii proveneau din dosarul de securitate al profesorului si erau secrete  

O decizie a judecatorilor de la Judecatoria Sector 5 Bucuresti arunca in aer PNL. Chiar in aceasta perioada in care se fac listele pentru alegerile parlamentare, judecatorii au decis ca doi dintre cei mai influenti lideri ai acestei organizatii locale sa fie cercetati penal pentru santaj si fapte asimiliate coruptiei. Decizia judecatorilor a fost luata pe data de 5 octombrie 2016. Totul pleaca de la un razboi mai vechi pornit intre profesorul universitar Corneliu Turianu, secretar al Colegiului Consiliului National pentru Studirea Arhivelor Securitatii (C.N.S.A.S.), fost judecator, si fost presedinte al Tribunalul Bucuresti si fratii Andrei Dan si Alexandru Iulian Muraru. Andrei Muraru a fost presedintele Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER) si in prezent este consilierul presedintelui Klaus Iohannis. Alexandru Muraru, fratele sau geaman, a fost seful Institutului National al Patrimoniului (INP) si in prezent numele sau este vehiculat pe lista viitorilor candidati la parlamentare din partea PNL Iasi.  

Alexandru Muraru este acuzat ca a furat dosarul lui Turianu de la Ministerul Justitiei  

Razboiul a pornit de la faptul ca Andrei Muraru l-ar fi acuzat pe profesorul Turianu ca a fost turnator la securitate in timpul regimului comunist si ca a avut functie in PCR. Aparent, o asemenea acuzatie, poate da nastere unui litigiu civil, in care cei care au adus o calomie trebuie sa plateasca daune pentru asta. Andrei Muraru a fost obligat de o instanta din Bucuresti sa-i dea daune morale simbolice lui Corneliu Turianu pentru acuzatiile nereale pe care i le-a adus. Numai ca acest scandal nu s-a limitat doar la un litigiu civil pentru ca Andrei Muraru l-ar fi santajat pe Turianu cu informatii pe care le-a gasit in dosarul sau profesional gasit in arhivele Securitatii. Date din acest dosar au fost date publicitatii in conditiile in care erau strict secrete. 


In momentul in care Turianu a mers la Ministerul Justitiei, pentru a-si studia dosarul profesional din timpul regimului comunist, a constat ca acest dosar disparuse. In urma unui control efectuat in cadrul Ministerului s-ar fi constat ca cel care a furat dosarul este Alexandru Muraru, fratele lui Andrei. Planul ar fi fost acela ca Turianu sa fie dat afara din functia de secretar al Colegiului CNSAS, iar Alexandru Muraru sa vina pe acea functie. Santajul era unul destul de clar: fratii Muraru incercau sa-l dea afara din functie pe Corneliu Turianu prin divulgarea unor informatii compromitatoare despre acesta, iar Alexandru sa vina pe postul lui.   

Profesorul Turianu:" santaj pentru a ma determina sa eliberez locul în favoarea fratelui" 

Profesorul Turianu este unul dintrei cei mai cunoscuti juristi romani, fiind considerat un profesionist adevarat in domeniu. A fost cel care in anul 1994 a fost demis de Ministrul justitiei din functia de presedinte al Tribunalului Bucuresti pentru ca a emis o hotarare prin care i se interzicea lui Ion Iliescu sa candideze pentru a treia oara la alegerile prezidentiale din 1996. Atunci, Turianu considera ca Iliescu fusese deja de doua ori presedinte in anul 1990 si 1992."Am cerut la Ministerul Justitiei dosarul profesional sa vad cum îsi permite cineva sa-l fluture prin emisiuni televizate. Dupa un control atent, Ministerul de Justitie, prin Corpul de control, a stabilit ca dosarul meu a disparut din arhiva Ministerului de Justitie. 

A mai constatat ca au disparut înca 16 dosare ale fostilor ministri, ale unor judecatori, al domnului Valeriu Stoica… Atunci am aflat cu stupoare, în urma cercetarilor Corpului de control, ca cel care a luat dosarele din Ministerul de Justitie este Muraru Alexandru, fratele geaman al lui Andrei Muraru, actualul consilier al presedintelui", a precizat profesorul Corneliu Turianu."Ce a facut cu ele? I le-a dat fratelui sa santajeze. A rezultat ca pana la urma, dumnealui a vrut sa-si introduca fratele la CNSAS, care întamplator atunci nu mai avea loc pe nicaieri. Pentru unul pentru sustragere de documente din arhiva Ministerului de Justitie, pentru celalalt se face pentru doua infractiuni asimilate infractiunilor de coruptie: santaj pentru a ma determina sa eliberez locul în favoarea fratelui, si folosirea si darea publicitatii de documente la care nu are acces publicul. In referatul procurorului din 10 iulie 2015 sunt anuntat ca s-a început urmarirea penala împotriva celor doi domni. E o complicitate la folosirea documentelor", a completat acesta.   

Instanta de judecata: urmarirea penala trebuie completata  

In prima faza, Parchetul de pe langa Judecatoria Sector 5 a emis o ordonanta prin care a considerat ca fratii Andrei si Alexandru Muraru sunt nevinovati. Aceasta ordonanta a fost data pe 8 iunie 2016. Turianu a facut plangere la instanta de judecata si a contestat ordonanta procurorilor. Pe data de 5 octombrie, judecatorii au decis ca procurorii au gresit atunci cand i-au scos din dosar pe fratii Muraru si ca faptele acestora nu au fost cercetate cu atentie. 

Astfel, magistratii au trimis dosarul la Parchet pentru a fi completata urmarirea penala cu privirea la savarsirea infractiunii de santaj raportat la legea de prevenire a coruptiei, 78/2000. "In baza art. 341 alin. 6 lit. b c.p.p. admite plangerea formulata de petentul Turianu Cornel în contradictoriu cu intimatii Muraru Dan Andrei si Muraru Iulian Alexandru împotriva ordonantei nr. 11501/P/2012 din 08.06.2016 a Parchetului de pe langa Judecatoria Sector 5 si a ordonantei nr. 232/II-2/2016 din 07.07.2016 a Prim procurorului Parchetului de pe langa Judecatoria Sector 5, pe care le desfiinteaza. Trimite cauza la procuror în vederea completarii urmaririi penale cu privire la infractiunile prev. de art. 207 c.p rap. la art. 13 ind. 1 din Legea nr. 78/2000 si art. 12 lit. b din Legea nr. 78/2000. In baza art. 275 alin. 3 c.p.p. cheltuielile judiciare raman în sarcina statului", se arata in decizia judecatorilor.   

Pozitia lui Andrei Muraru: "daca scrieti asa ceva este o calomie si o va dau in judecata"  

Contactat telefonic de reporterii BZI, Alexandru Muraru a fost destul de argonat in discutie. "Este un asemenea ziar? Buna Ziua Iasi? Nu stiu...nu citesc acest ziar", a inceput acesta conversatia. "Este o minciuna ceea ce spuneti. Nu stiu despre ce decizie vorbiti. Nu este adevarat ca Judecatoria Sector cinci a dispus trimiterea cauzei la Parchet ca sa fiu eu cercetat pentru ceva. Daca scrieti asa ceva este o calomie si o sa va dau in judecata. Acest individ Turianu mi-a facut cinci plangeri pana acum. Pe mine nu ma intereseaza subiectul. Aveti grija ce scrieti pentru ca nu este adevarat ca as fi fost implicat intr-un asemenea dosar. Este o minciuna. Nu vreau sa fac alte comentarii", a declarat Alexandru Muraru. 

Fratele sau, consilierul presedintelui, inca nu a raspuns apelurilor telefonice. In schimb, presedintele PNL Iasi, Teofil Emil Balteanu, a anuntat ca fiecare dosar de candidatura va fi analizat de comisia de integritate a partidului. In aceste conditii, Alexandru Muraru nu mai are cum sa candideze la alegerile parlamentare. Nu mai tarziu de ieri, senatorul Dan Marian, care ocupa functia de presedinte al PNL Vaslui, a demisionat din toate functiile detinute in PNL tocmai pentru ca este implicat intr-un dosar la DNA Iasi. In plus, Dan Marian a anuntat ca nu va mai candida la alegerile parlamentare din acest an. "Avem o comisie care analizeaza toate dosarele de candidatura la PNL Iasi. Vom analiza fiecare speta in parte si va pot spune un singur lucru: nu vom face niciun rabat de la regulamentul intern de integritate", a declarat Teofil Emil Balteanu, presedintele PNL Iasi. 

pnl cercetati santaj razboi corneliu turianu andrei dan bzi
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1132 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005382 (s)