News Flash:

Simptomul care arata clar ca ai cancer la san. Toate femeile il ignora

31 Ianuarie 2018
2407 Vizualizari | 0 Comentarii
cancer la san

Cancerul de san este o boala teribila care afecteaza milioane de femei in intreaga lume. De aceea, este foarte important sa stii care sunt simptomele sale, chiar si pe cele mai neobisnuite dintre ele. Multe femei cauta doar nodulii de la nivelul sanilor si prea putine stiu ca ar trebui sa verifice si altceva. Simon Smith, consultant la Chelmsford Breast Unit and Springfield Hospital din Essex, sustine ca: "Cele mai multe persoane se gandesc la noduli, insa schimbarile pielii pot fi de asemenea un simptom, fara a prezenta un nodul care sa se simta la palpare. Femeile nu iau aceste schimbari in seama si intarzie vizita la medic. Aceste schimbari includ incretituri si adancituri ale pielii de la nivelul sanilor, fara a simti noduli".

De exemplu, un aspect valuri pe suprafata sanilor poate indica o tumora in interior care face ca ligamentele din san sa se scurteze. Aceasta scurtare face ca tesutul si pielea sa se retraga inauntru. Un alt semn este aspectul de "coaja de portocala", un indicator important al unui cancer agresiv si rar.

Alte simptome sunt scurgerile la san, umflaturi ale glandelor limfatice de la axila si de la baza gatului, scrie girly.ro.

Curiozitati despre cancer

Cuvantul cancer provine din latina, unde desemneaza un crustaceu obisnuit in bucataria vechilor romani si a popoarelor din jurul Mediteranei: crab.
In limba romana, el era sinonim cu... rac, un „var” de apa dulce al crabului meridional. Cuvantul este acelasi pe care il intalnim si in zodiac, Zodia Racului fiind numita, in limbaj arhaic, si Zodia Cancerului. Medicii latini si cei cei din Evul Mediu timpuriu au descris tumorile cu termenul de „cancer”, adica de... rac (sau crab).

Cancerul a fost descris pentru prima data de vechii egiptenia
Cea mai veche descriere a cancerului a fost gasita pe un papirus egiptean (cunoscut sub numele de Edwin Smith Papyrus) datat din anul 1600 i.Hr. Documentul descrie tumorile mamare, care au fost excizate cu ajutorul unui instrument medical numit „burghiul de foc”. In papirusul egiptean se scrie ca „nu exista nici un tratament” pentru aceste tumori maligne, extirprea lor doar intarziind extincitia pacientului.

 Exista mai multe cazuri de cancer de piele cauzare de bronzarea fortata, in saloanele specializate, decat de cancer pulmonar provocate de fumat.
Un studiu recent a aratat ca, in Statele Unite, mai mult de 419.000 de cazuri noi de cancer de piele pot fi atribuite bronzarii arificiale, indiferent care ar fi metodele folosite (lampa cu ultraviolete, creme si lotiuni etc.)

Mai mult de jumatate din cazurile de cancer ar putea fi prevenite
Cercetatorii cred ca mai mult de jumatate din toate cazurile de cancer - si pana la jumatate din totalul deceselor pacientilor diagnosticati cu cancer - pot fi prevenite. Aceasta inseamna ca intre 2,4 milioane si 3,7 milioane de decese pot fi evitate, in fiecare an, ceea ce ar insemna cam 80% dintre cazurile care apar in tarile cu venituri mici si mijlocii.

Exista mai mult de 200 de tipuri si subtipuri de cancer
Cancerul nu este o boala care sa poata fi descrisa si tratata dupa un model unic. In ultimii 10 ani, cercetarile au relevat ca exista mai mult de 200 de tipuri si subtipuri de cancer diferite. Acest lucru a declansat o trecere de la abordarea terapiei pe cateva metode bine stabilite la o terapie adaptata fiecarui caz in parte, cu specificitatile lui.

Sobolani plesuvi sunt imuni la cancer
Aceste mamifere, care traiesc in tuneluri pe care le sapa in pamant, nu au nici un fir de par pe corp si sunt orbi, au un mare avantaj: sunt imune la cancer. Corpul sobolanilor plesuvi africani secreta din abundenta o substanta numita hialuronan, care actioneaza ca un lubrifiant in organism si opreste cresterea oricarui tip de celula canceroasa. Aceasta descoperire ar putea conduce la tratamente pentru cancer, in viitor.

Exista 28 de milioane de supravietuitori ai cancerului, in intreaga lume
Din fericire, cancerul nu este intotdeauna o condamnare la moarte - in special cu progresele inregistrate in ultimele decenii. Cu toate ca incidenta aparitiei cancerului este tot mai mare, se inregistreaza si un numar mai mare ca oricand de supravietuitori ai bolii.

Doar 5-10% din toate cazurile de cancer sunt ereditare, in intregime
In cele mai multe dintre cazuri, dezvoltarea unui cancer presupune combinarea factorilor ereditari cu factorii de mediu si cu un stil de viata nesanatos, inclusiv fumatul, alcoolul, obezitatea si dieta. Este foarte posibil ca persoane care au gena „defecta” sa nu dezvolte o forma de cancer, daca respecta niste reguli stricte de viata. Cu alte cuvinte, preventia este posibila chiar si acolo unde ereditatea nu e favorabila.

Cancerul de san este mai frecvent in stanga decat la sanul drept
Sanul stang are de 5-10% mai multe riscuri de a dezvolta cancer decat sanul drept. Partea stanga a corpului este, de asemenea, cu 10% mai predispusa sa dezvolte un melanom (un tip de cancer de piele). Nimeni nu stie exact de ce partea stanga a corpului este mai vulnerabila decat cea dreapta.

preluat de pe antenasatelor


cancer cancerul
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1199 (s) | 43 queries | Mysql time :0.008569 (s)