News Flash:

Sigur nu stiai asta: De ce ne balonam si avem gaze cand mancam fasole

15 Iunie 2016
17056 Vizualizari | 0 Comentarii
fasole fiarta
Sunt doua cauze care duc la aparitia flatulentei in urma consumului de fasole: 1. prezenta unor inhibitori ai enzimelor si 2. bacteriile si fermentatia. Fasolea contine inhibitori ai tripsinei (o enzima secretata de pancreas) care interfereaza cu actiunea acesteia. Rolul acestei enzime este acela de a rupe legaturile peptidice din proteine, in special cele asociate cu aminoaciziiarginina si lizina.

Fasolea mai contine si carbohidrati greu de descompus, cunoscuti sub numele de oligozaharide, care contin doua pana la opt zaharide legate impreuna. Carbohidratii cu mai mult de opt legaturi sunt numiti polizaharide iar legaturile lor chimice nu pot fi rupte de catre enzimele din stomac sau din intestinul subtire. In schimb, acest lucru este realizat de catre bacteriile intestinale din colon.

Oligozaharidele se regasesc, de asemenea, in cereale, seminte si in legumele din familia verzei (varza, broccoli, varza de Bruxelles, conopidp, napi, gulii etc.).

Dupa ce aceste alimente tranziteaza stomacul, bacteriile din intestine finalizeaza digestia, producand compusi gazosi precum dioxidul de sulf, nitrogenul si metanul. Mirosul urat poate rezulta de la hidrogenul sulfurat, bioxidul de carbon, amoniacul si alte gaze nocive, care rezulta in urma fermentatiei alimentelor incomplet digerate care putrezesc in colon, potrivit adevarul.ro, care il citeaza pe  Steve Meyerowitz, autor al mai multor carti despre alimentatie sanatoasa si dieta.
Nitrogenul si oxigenul sunt componentele principale din aerul pe care il respiram. Acestea sunt prezente in gaze doar pentru ca, in timp ce mancam, inghitim foarte mult aer iar acesta strabate intregul tract intestinal inainte de a iesi. Dar aerul inghitit reprezinta doar o mica parte din dicutia legata de flatulenta. Gazele intestinale sunt, in cea mai mare proportie, hidrogen, dioxid de carbon si metan.

Inhibitorii enzimelor sunt solubili in apa, de aceea clatirea fasolii gatite si schimbarea apei ajuta la eliminarea gazului. Acelasi lucru este valabil si pentru oligozaharide. Schimbarea frecventa a apei este suficienta petnru a reduce gradual aceste componente solubile.

Lasati fasolea sa se inmoaie timp de trei ore. Aruncati apoi apa. Fierbeti fasolea in apa proaspata timp de 20-30 de minute. Aruncati apa. Daca este necesar, repetati etapa 2 pana cand boabele de fasole se inmoaie. Aruncati toata sau o mare parte din apa in care a fiert fasolea, condimentati si serviti.

fasole bacteriile fermentatia proteine aminoacizii arginina lizina
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1390 (s) | 43 queries | Mysql time :0.009962 (s)