News Flash:

Sfaturi pentru ingrijirea daliilor - Diferenta dintre daliile anuale si daliile perene

5 Iunie 2018
461 Vizualizari | 0 Comentarii
dalii

 

In multe privinte putem vorbi de conditii asemanatoare de ingrijire pentru Dalii anuale si Dalii perene. Deosebirea majora consta in modul de inmultire, tipul radacinii si talia plantei.
Daliile anuale nu sunt mai inalte de 60 de cm, fata de cele perene care pot ajunge si la doi metri inaltime. De obicei cele anuale au florile simple, dar nu e o regula. Se intalnesc si plante cu flori duble sau gulerate.

Daliile perene se intalnesc insa intr-o varietate de forme: anemone, gulerate (colerette), cactus, pompon, decorativ (spider) si globuloase.
Daliile anuale se inmultesc prin seminte. Ele se seamana in februarie – martie in locuri adapostite si rasar intr-o saptamana – doua. Nu se planteaza in gradina mai devreme de luna mai, pentru ca este o planta sensibila la brumele tarzii. Daliile anuale nu ingroasa radacini. 

Daliile perene se inmultesc cel mai adesea prin despartirea radacinilor tuberizate. Radacinile se separa pe portiuni de colet, avad grija ca fiecare portiune sa contina muguri din care vor porni lastari.
Daliile perene nu rezista iarna in gradinile din Romania. Radacinile trebuie scoase toamna din gradina si depozitate intr-un strat de turba, lasand neacoperita zona coletului. Radacinile de dalie (Dahlia)  se deshidrateaza foarte repede, de aceea e important sa le tineti in perioada repaosului in turba. Depozitati-i intr-un loc racoros, dar unde sa nu inghete, pana la momentul plantarii.

In rest, pentru Dalii anuale si Dalii perene avem aceleasi conditii de ingrijire: lumina multa, apa din abundenta, sol bine drenat si fertil. Inainte sa plantati daliile e bine sa incorporati materie organica in sol.
Mare atentie in cazul ambelor tipuri de plante la atacul melcilor. Acestia pot distruge complet frunzele daliilor.

preluat de pe ingrijireaflorilor

 


dalii anuale dalii perene daliile daliile perene radacinile
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2020 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1265 (s) | 37 queries | Mysql time :0.019708 (s)