News Flash:

Semne de alarma care anunta boli ginecologice

23 Februarie 2017
918 Vizualizari | 0 Comentarii
ginecolog2
Ginecologii explica mai detaliat cinci semne pentru care trebuie neaparat consultat un medic specializat in obstretica-ginecologie.

1. Mancarimea, combinata cu boli de piele

Sapunurile sau lubrifiantele parfumate sunt cel mai des invinuite pentru aparitia mancarimilor, mai ales pentru persoanele care au o piele sensibila.

„Mancarimea din zona genitala poate fi cauzata de infectii vaginale (frecvent candidoza) la femei, boli cu transmitere sexuala sau alergii, cele mai frecvente fiind date de latexul prezervativului”, explica dr. Ciprian Pop, asistent universitar, medic specialist obstetrica-ginecologie la Spitalul de Urgenta „Elias” din Bucuresti.

Totusi, mancarimea devine o problema atunci cand apar si afectiuni ale pielii. De exemplu, o boala de piele, denumita „lichen sclerosus” poate provoca mancarime si contribuie la aparitia unor pete mici, albe pe vulva (partea exterioara a vaginului). Aceasta afectiune este rar intalnita si afecteaza in special persoanele in varsta. Lasate netratate, petele se transforma in cicatrici si pot crea probleme de urinare sau in timpul actului sexual.

2. Uscaciunea vaginala persistenta

Uscaciunea vaginala apare de obicei din cauza scaderii nivelului de estrogen, deoarece acesta este responsabil de elasticitatea si de umiditatea mucoasei vaginale.

„Cea mai frecventa cauza a uscaciunii vaginale o reprezinta vaginita atrofica prin deficitul de estrogeni. Scaderea nivelului estrogenilor ce apare in menopauza, in timpul sarcinii si alaptarii, din cauza indepartarii chirurgicale a ovarelor, ca efect al radioterapiei sau chimioterapiei, precum si din cauza scaderii activitatii sexuale conduce la scaderea secretiei vaginale normale, care este necesara pentru curatarea vaginului, pentru lubrifierea lui si prevenirea infectiilor”, detaliaza ginecologul.

Simptomele asociate uscaciunii vaginale sunt: disconfortul, arsura, iritatia si durerea in timpul actului sexual. Pierderea libidoului sau disfunctia sexuala este o problema majora pentru femeile cu varsta de peste 45 ani. In astfel de situatii, trebuie urmate tratamente de substitutie, la recomandarea medicului.

3. Durerile pelvine acute si bruste

De cele mai multe ori, durerile pelvine apar dupa perioada ovulatiei si trec cu un tratament usor pe care il puteti face acasa. In schimb, durerile cronice pot fi cauzate de fibroame uterine, endometrioza sau de o boala inflamatorie.

„Durerea pelvina poate varia de la usoara pana la severa, interferand cu activitatile fizice si sexuale. Durerea poate aparea la menstra sau in timpul contactului sexual, sugerand o afectiune a organelor pelvine (uter, ovare, trompe, col uterin sau vagin) sau a tractului urinar, o infectie sau o afectare musculara sau osoasa”, detaliaza ginecologul. In cazuri mai grave, durerile abdominale si sangerarile vaginale pot fi semnul unei sarcini extrauterine. „Durerea pelvina acuta brusca si foarte puternica poate fi semnul unei sarcini extrauterine rupte, a unui chist ovarian torsionat sau rupt ori semn de avort spontan si necesita spitalizare sau interventie chirurgicala de urgenta”, atentioneaza specialistul.

Disconfortul creat de durerile pelviene nu anticipeaza instalarea cancerului ovarian. Semnele cele mai frecvente pentru cancer sunt altele si anume balonare, presiune pelviana si urinare frecventa, care dureaza mai mult de doua saptamani.

4. Sangerarea neregulata, combinata cu febra

Sangerarile neregulate sunt date de fluctuatiile hormonale si de multe ori nu sunt motiv de ingrijorare. Atunci cand dureaza una sau chiar doua saptamani trebuie sa mergeti la medic.

„Sangerarile neregulate denota, de regula, o dereglare hormonala si trebuie mers la medic, chiar daca se urmeaza tratamentul contraceptiv de reglare a menstruatiei. Insa, pot semnala si o problema mai grava precum o leziune pe col, o infectie la nivelul uterului sau chiar cancer. In cazul cancerului mai apar si alte simptome, precum secretia vaginala urat mirositoare, cenusie si o usoara stare febrila”, adauga Ciprian Pop.

Sangerarile care apar rar dupa un contact sexual nu trebuie sa va panicheze. Totusi, daca acestea se manifesta dupa fiecare contact sexual poate fi un semn ca cervixul este iritat din cauza unei infectii. De regula, bolile cu transmitere sexuala, cum ar fi gonoreea sau clamydia, pot cauza leziuni cervicale care sfarsesc prin sangerare dupa sex.

5. Secretiile anormale

Secretia vaginala normala are o consistenta laptoasa, o culoare alb-tulbure sau transparenta, care atunci cand se usuca pe lenjerie capata o nuanta galbuie. In schimb, secretia anormala are o consistenta mai vascoasa, poate fi gri-albicioasa sau alb-verzuie si este insotita de iritatii, prurit (mancarime) sau senzatie de arsura in interiorul si in jurul vaginului, sangerare.

De cele mai multe ori, aceste simptome „anormale” au cauze minore. Orice fel de infectie poate fi gasita „vinovata”, dar cele mai comune sunt candida, vaginoza bacteriala sau cu parazitul trichomonas. (sursa: doctorulzilei.ro)

semne obstretica-ginecologie secretia vaginala
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1182 (s) | 32 queries | Mysql time :0.007471 (s)