News Flash:

Seful catedrei de geologie a Universitatii Petrosani sustine exploatarea cu cianuri la Rosia Montana

10 Octombrie 2013
1588 Vizualizari | 0 Comentarii

Zacamantul de la Rosia Montana poate fi exploatat din punct de vedere geologic folosindu-se tehnologia care utilizeaza cianura de sodiu, structura acestuia fiind una de tip diseminat, cu o concentratie mai saraca de aur fata de cele în sistem de filon, a declarat, joi, prof.univ.dr. Grigore Buia, seful catedrei de geologie de la Universitatea Petrosani.

Prezent la Petrosani la o dezbatere publica a proiectului exploatarii de la Rosia Montana, specialistul s-a pronuntat pentru începerea exploatarii aurului din acest perimetru, mentionand ca deschiderea lucrarilor ar putea reprezenta un exemplu pentru revitalizarea mineritului din Romania.

'Singura metoda de exploatare pentru aurul de la Rosia Montana este prin cianurare. Este singura utilizata în lume pentru asemenea tip de zacaminte, în care se foloseste cianura de sodiu. (...) Daca se doreste exploatarea acestui zacamant, atunci ea trebuie facuta pentru ca sunt îndeplinite conditiile din punct de vedere geologic. O spun ca geolog si doctor în metalogenie', a spus prof.univ. Grigore Buia.

In expunerea sa, specialistul a aratat ca în ultimii 13 ani productia de aur în lume a ramas relativ constanta, în conditiile în care zacamintele bogate în aur s-au epuizat si au ramas în exploatare cele de tip diseminat, cum este situatia de la Rosia Montana.

Pe de alta parte, profesorul Buia a aratat ca pretul aurului a crescut în ultimii ani, remarcand faptul ca Romania este singura tara din zona Balcanilor care nu mai produce aur.

'Bulgaria are o rezerva de minereu aurifer mai mica decat Romania si produce 2,5 tone de aur, pe an, iar sarbii au ajuns la o productie record de 2 tone de aur pe an. Romania nu mai produce aur de ani buni', a mai afirmat prof.univ.dr. Grigore Buia.

Proiectul de exploatare a zacamantului aurifer de la Rosia Montana este dezbatut public joi la Universitatea Petrosani, la discutii fiind invitati specialisti din minerit, profesori universitari si reprezentanti ai Rosia Montana Gold Corporation.

Dezbaterea a fost initiata de vicepresedintele Comisiei parlamentare speciale Rosia Montana, senatorul Haralambie Vochitoiu (PP-DD), din Colegiul Valea Jiului.


universitatea petrosani rosia montana
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1165 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006300 (s)