News Flash:

Sarbatoare mare pentru crestinii ortodocsi

30 Ianuarie 2017
818 Vizualizari | 0 Comentarii
Sfintii trei ierarhi
Crestinii ortodocsi ii praznuiesc luni30 ianuarie, pe Sfintii Trei IerarhiVasile cel MareGrigorie Teologul si Ioan Gura de Aur. In aceeasi zi este pomenit Sf. Sfintit Mc. Ipolit, episcopul Romei.


Sfintii Trei Ierarhi, Vasile cel Mare, Grigorie Teologul si Ioan Gura de Aur sunt sarbatoriti de Biserica Ortodoxa la 30 ianuarie.


Cei trei sfinti parinti sunt cele trei varfuri ale ierarhiei Bisericii Ortodoxe, care au intrecut cu inaltimea vietii si a invataturii lor pe multi si ca niste apostoli dupa Apostoli au stralucit in lume.


Toti trei fiind luminati de Duhul Sfant au avut aceeasi intelegere a Bisericii, spunea arhimandritul Ilie Cleopa.


Sarbatoarea dateaza din timpul domniei imparatului bizantin Alexios I Comnenul (1081-1118). Atunci s-a stabilit, in urma mai multor ani de dispute intre diferite comunitati crestine pe tema care dintre cei trei este mai mare, ca la 30 ianuarie sa aiba loc o cinstire comuna a celor trei mari ierarhi ai Bisericii.
Prin praznuirea impreuna a celor Trei Sfinti Ierarhi, ca unii care sunt in egala masura bineplacuti lui Dumnezeu si deopotriva de vrednici sa fie cinstiti de credinciosi, controversele, care erau cu totul pagubitoare pentru Biserica, au fost stinse.


Cei trei Sfinti arata la treapta cea mai inalta "drumul imparatesc" in Biserica Ortodoxa, fiind adevaratii ctitori ai Ortodoxiei. Si pentru ca s-au invrednicit de inalta treapta a arhieriei, acesti sfinti parinti sunt cunoscuti sub numele de Sfintii Trei Ierarhi.

Pomenirea fiecaruia dintre ei se face pentru Sfantul Vasile la 1 ianuarie, Sfantul Grigorie Teologul, la 25 ianuarie, iar Sfantul Ioan Gura de Aur, la 13 noiembrie si la 27 ianuarie.


In aceasta zi se praznuieste lucrarea lor facuta in folosul Bisericii.


Toti cei trei Sfinti Ierarhi au trait in secolul al IV-lea, numit "veacul de aur" al crestinatatii, s-au nascut in familii evlavioase crestine si au avut parte de o educatie aleasa, datorita mai cu seama mamelor lor. Toti trei au studiat la cele mai vestite scoli ale vremii.


Au trait o viata retrasa, in rugaciune staruitoare si munca. Pentru meritele lor deosebite, Dumnezeu i-a ridicat pe cele mai de seama scaune ierarhice ale vremii, pentru a raspandi de acolo cu si mai multa putere lumina adevarului dumnezeiesc, dovedindu-se a fi vrednici pastori ai credinciosilor lor.


Au fost deopotriva mari sprijinitori ai saracilor, orfanilor, bolnavilor si ai tuturor celor aflati in suferinta, ridicandu-se insa si impotriva bogatilor si asupritorilor.


Si mai mult decat atat au luptat, prin cuvant si prin scrisul lor, pentru lamurirea adevarurilor de credinta ortodoxa, impotriva ratacirilor si credintelor desarte. Au fost mari predicatori si scriitori bisericesti, lasand in urma lor un numar mare de carti de invatatura, alcatuind diverse cantari si rugaciuni. Sfantul Ierarh Vasile cel Mare si Sfantul Ioan Gura de Aur au lasat si Liturghiile care le poarta numele.

crestinii ortodocsi luni 30 ianuarie grigorie teologul aur
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

Sponsorizat
Sponsorizat
Sponsorizat
Sponsorizat
Adauga anunt gratuit

© 2021 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1473 (s) | 33 queries | Mysql time :0.037595 (s)