News Flash:

Sarbatoare mare in Romania! Traditii si obiceiuri de Sf. Andrei

30 Noiembrie 2016
1195 Vizualizari | 0 Comentarii
Sfantul Andrei
• Milioane de romani isi sarbatoresc astazi ziua onomastica de sarbatoarea Sf. Apostol Andrei • Acesta este considerat a fi ocrotitorul intregii Romanii • Ziua este si una plina de traditii populare pe intreg cuprinsul tarii • 
 

Crestinii ortodocsi il cinstesc astazi pe Sf. Apostol Andrei, considerat a fi cel dintai apostol chemat de Mantuitorul Iisus. Pentru romani, sarbatoarea este cu atat mai importanta, cu cat Sf. Andrei este considerat a fi si ocrotitorul intregii Romanii. In aceasta zi, cateva milioane de romani ce poarta numele de Andrei sau Andreea si derivate din aceste nume isi serbeaza onomastica. Andrei a fost ucenicul lui Ioan Botezatorul, când, la o vreme dupa botezul lui Iisus, l-a urmat pe Mantuitor, devenind astfel primul apostol. 

Pentru credinta sa, Sf. Andrei a murit ca martir, rastignit pe o cruce in forma de X. În secolul15, Papa Pius al II-lea a mutat relicvele Sfântului Andrei în catedrala Sfântul Petru de la Roma. În anul 1964, capul sfântului Andrei a fost înapoiat bisericii din Patras. De atunci, Sfantul este considerat patronul mai multor state si orase din intreaga lume. Sf. Apostol Andrei este patron al Scotiei, al României, al Spaniei, al Siciliei, al Greciei si al Rusiei. 

De asemenea, este patronul oraselor Napoli, Ravenna, Brescia, Amalfi, Mantua, Bordeaux, Brugge sau Patras. Aceasta sarbatoare este una si plina de traditii. De Sf. Andrei, sau Santandrei, cum i se mai spune sarbatorii, romanii faceau petreceri de pomina, asemanatoare cu Revelionul. Pentru a fi feriti de actiunea malefica a moroilor si strigoilor, tinerii camuflau si ungeau cu mujdei de usturoi ferestrele si usile casei unde se desfasura petrecerea inainte de lasatul serii. 

De altfel, petrecerea se numea, local, Noaptea Strigoilor. Ziua Sfântului se mai cheama si ziua lupului. Inca din vremea dacilor, se credea ca în ziua de 30 noiembrie, lupul devine mai sprinten, îsi poate îndoi gâtul teapan si nimic nu scapa dinaintea lui. Ziua se serbeaza prin nelucru în casa, ca sa nu strice lupii vitele. Primejdia nu este numai pentru vite, ci si pentru oamenii care îndraznesc sa plece la drum. 

Tot din cauza lupilor nu se matura toata ziua, nu se da gunoiul afara, nu se ranesc grajdurile, nu se piaptana, nu se fac zgârieturi, nu se face pomana si nu se da nimic cu împrumut. Daca stapânii casei nu muncesc, lupul nu se poate apropia. Totusi, când soarta scrie altfel, primejdia nu se poate îndeparta, caci peste cele hotarâte de Sf. Andrei, nimeni nu poate trece. În acea noapte vorbesc toate animalele, dar cine le asculta ce spun, moare. In plus, la miezul noptii de Sf. Andrei se deschid cerurile.

mantuitor martir sarbatoare traditii
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1134 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005616 (s)