News Flash:

S-au anuntat primele nume de la JAZZ TM

17 Februarie 2020
580 Vizualizari | 0 Comentarii

Organizatorii pregatesc o noua editie a festivalului JAZZ TM plina de concerte memorabile sustinute de legende ale genului si artisti ce schimba directia si duc jazz-ul inapoi in cluburile frecventate de tineri. JAZZ TM se va desfasura la Timisoara in perioada 3 – 5 Iulie 2020, iar accesul este este gratuit.

Lista primilor artisti anuntati ii include pe: Herbie Hancock, Jazz at Lincoln Center Orchestra with Wynton Marsalis& The National Symphony Orchestra of Romania conducted by Cristian Macelaru, GoGo Penguin, Ezra Collective, Ashley Henry, Bokanté, Alfa Mist, Nubya Garcia, Theon Cross,
Herbie Hancock este unul dintre numele de referinta ale industriei muzicale internationale, un artist complet ce a adus contributii majore muzicii, influentand in mod determinant genuri precum jazz-ul electronic, muzica acustica si R&B-ul. Nascut in New Orleans, in 1961, Wynton Marsalis si-a inceput pregatirea clasica la trompeta la varsta de 12 ani. De la debutul sau din 1982, ca lider de trupa, a inregistrat peste 70 de albume de muzica clasica si jazz, obtinand 9 premii GRAMMY (si 33 de nominalizari). Cristian Macelaru are o activitate dirijorala in plina ascensiune, este unul din cei mai reprezentativi dirijori ai generatiei sale. Si-a inceput cariera alaturi de Philadelphia Orchestra,iar in stagiunea 2010-2011 a fost numit dirijor asistent al aceleiasi orchestre, fiind distins cu Sir Georg Solti Emerging Conductor Award pentru merite deosebite. Luna trecuta, dirijorul timisorean a castigat Premiul GRAMMY, alaturi de violonista Nicola Benedetti. Cei doi au fost declarati castigatori la categoria“Celmai bun solo instrumental”, pentru concertul de vioara “Marsalis: Fiddle Dance Suite”, interpretat alaturi de Orchestra din Philadelphia, premiu care se acorda solistului si dirijorului.
Misiunea Jazz at Lincoln Center este sa imbogateasca si sa extinda o comunitate global pentru jazz prin performanta, educatie si suport. Jazz at Lincoln Center Orchestra cuprinde 15 dintre cei mai buni solisti de jazz si cantareti de ansamblu, fiind orchestra rezidenta a Jazz at Lincoln Center inca din 1988. Aceasta orchestra versatila, prezinta si conduce evenimente educationale in toata lumea.
Jazz at Lincoln Center Orchestra impreuna cu Wynton Marsalis si Orchestra Nationala Simfonica a Romaniei, dirijata de Cristian Macelaru vor interpreta mult aclamata lucrare originala a lui Wynton Marsalis, “The Jungle”. Initiata in 2017 pentru celebrarea celor 175 de ani de la inaugurarea Filarmonicii din New York.
Trio-ul experimental de jazz GoGo Penguin a fost format la Manchester, in 2012, de pianistul Chris Illingworth, basistul Nick Blackasibateristul Rob Turner. Amestecand peisaje melodice cu ritmuri dinamice si elemente electronice, trupa creeaza un amestec constant. GoGo Penguin au fost numiti “Radiohead ai jazz-uluibritanic”, dar se bazeaza in egala masura pe jazz, rock, cu influente minimal, alaturi de complexitatea lui Aphex Twin sau Four Tet, pentru a crea muzica lor impresionanta, experimentala, dar intotdeauna frumoasa. Ei imbina jazz-ul, electronica si muzica clasica cu virtuozitate si inventivitate care cu greu poate lasa pe cineva indiferent.
Ezra Collective s-au integrat in dinamica scena de jazz a Londrei, iar debutul primului album in 2019, „You Can’t Steal My Joy”, a fost cel care i-a ajutat sa iasa din tipare. Format in Londra de Femi Koleoso (tobe), fratele sau, TJ Koleoso (bas), Joe Armon-Jones (clape), Dylan Jones (trompeta) si James Mollison (saxofon), grupul s-a facut cunoscut pe scena underground de jazz din Londra, folosind
Ashley Henry este un pianist incredibil de talentat si extrem de flexibil, capabil sa se deplaseze intre diferite lumi, pastrandu-si totusi radacinile devotate in jazz. In ianuarie 2017, la doar 25 de ani a fost invitat pentru a fi directorul muzical al Jazz Cafe Londra si Ronnie Scotts. In acelasi an, Henry a fost nominalizat pentru Jazz FM Award la categoria “Breakthrough Artist of the Year” si „Live Experience of the Year”.
Bokanté este dublu laureatul Grammy, liderul Snarky Puppy, Michael League impreuna cu Chris McQueen si Bob Lanzetti (membri Snarky Puppy), legendarul percutionist Jamey Haddad (Paul Simon, Sting), virtuosul chitarist Roosevelt Collier (Lee Boys, Karl Denson), percutionistii André Ferrari (Väsen) si Keita Ogawa (Banda Magda, Yo-Yo Ma) s-au unit pentru a crea un super grup divers, plin de groove si muzicalitate. Proiectul Bokanté este un ansamblu musical international ce are la baza conexiunea si schimbul de idei din dorinta de a se conecta cu societatea si cu problemele cu care se confrunta aceasta.
Alfa Mist si-a inceput cariera muzicala ca producator de muzica grime si hip-hop, lucru care se simte si in compozitiile sale de jazz de azi. Pianist autodidact, Alfa Mist a fost atras de muzica jazz si world music, sunetul sau imbinand o armonie jazz melancolica cu hip-hop alternativ si soul.
Nubya Garcia este o compozitoare si saxofonista premiata; EP-ul ei de debut, “NUBYA’s 5IVE”, lansat in 2017, a fost considerat exceptional de catre The Vinyl Factory, iar cel de-al doilea proiect al sau, “When We Are” a primit recenzii excelente, iar piesa cu acelasi nume a fost inclusa in topul “NPR’s Best Songs of 2018”.
Theon Cross este un compositor ce a ales tuba ca instrument de expresie, care nu numai ca redefineste ce se poate face cu instrumental sau, dar de asemenea transcende conventiile traditionale ale genului, avand abilitatea de a combina free jazz cu dub, soca, hip-hop, grime si altesunete din diaspora afro-caraibeana. Face parte dintr-o comunitate mare de tineri muzicieni londonezi care se sprijina in mod regulat unul pe celalalt si incearca re-modelarea granitelor jazz-ului. Pasind pe urmele albumului sau de debut, “Fyah”, care a avut recenzii foarte bune, anul acesta noul sau EP va impinge din nou limitele sonice ale tubei.
La cele sapte editii de pana acum, JazzTM a adus pe scena nume precum: Richard Bona, MarcusMiller, Anoushka Shankar, Dianne Reeves, Liv Warfield w/ Prince’s NPG Hornz,, KurtElling, David Murray si Macy Gray, Terri Lyne Carrington / Lizz Wright, Al Jarreau, The CatEmpire, The Chick CoreaElektric Band, Miles Mosley x The West Coast Get Down, Christian Scott aTundeAdjuahsiMonty Alexander, Gregory Porter, The Cinematic Orchestra, Kurt Rosenwinkel, R+R=NOW, Laura Mvula, Jazzmeia Horn, Moses Boyd, YussefDayes, Tank &the Bangas, o parte dintre acestia in premiera in Romania.

JAZZ™ este organizat de Primaria Municipiului Timisoara si PLAI.
Mai multe detalii despre festival pe: www.JazzTM.ro

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1141 (s) | 43 queries | Mysql time :0.005988 (s)