News Flash:

RUPTURA dintre Dragnea si Grindeanu, ireparabila. PSD si-ar putea darama propriul Guvern

14 Iunie 2017
966 Vizualizari | 0 Comentarii
dragnea si grindeanu
Conducerea PSD a fost convocata, miercuri, la Bucuresti, de catre liderul PSD Liviu Dragnea, pentru a transa in ceea ce priveste schimbarea in integralitate sau remanierea Guvernului Grindeanu, pe baza Raportului de evaluare a activitatii premierului si a ministrilor.
Liviu Dragnea a adoptat o pozitie de forta si, in ultimele 24 de ore, a avut doua intalniri cu premierul Sorin Grindeanu, caruia i-a solicitat in mod expres demisia din functie, motivand, potrivit unor informatii aparute pe surse, intarzierile inregistrate in implementarea programului de guvernare si constatate in raportul de evaluare.
Premierul Grindeanu a respins, insa, cererea lui Dragnea de a demisiona si, mai mult, a dat asigurari pe canale neoficiale ca nu se pune problema demisiei si ca nu va demisiona nici miercuri, in cadrul sedintei conducerii PSD (Comitetul Executiv National – CExN).
Relatia Dragnea – Grindeanu, ireconciliabila; lucrurile treneaza de cateva luni
Solicitarea privind demisia din functia de premier are, insa, la baza faptul ca relatia dintre liderul PSD Liviu Dragnea si premierul Sorin Grindeanu s-a deteriorat iremediabil si a devenit ireconciliabila, potrivit unor surse. Aceasta deteriorare nu a survenit insa in ultimul timp, situatia trenand de cateva luni bune.
Nici ideea lui Dragnea de a-l schimba pe Grindeanu din fruntea Guvernului nu este una noua. Inca de acum o luna, la ultima sedinta a CExN, in care si-a impus vointa in mod autoritar, fapt ce a dus la sanctionarea si pierderea functiilor de catre Serban Nicolae, Dragnea anunta ca urmatorul CExN va fi „mult mai interesant”.
Intre timp, animozitatile dintre Dragnea si Grindeanu au inceput sa se faca simtite, in timp, la nivelul declaratiilor. Dragnea s-a limitat la a transmite public cateva ironii la adresa premierului, insa nu l-a atacat in mod direct, ci prin interpusi, care aveau rolul de a fi „guri de tun” care sa-l determine pe premier sa adopte o atitudine defensiva.
Tariceanu, Firea si Badalau, „gurile de tun” ale lui Dragnea impotriva lui Grindeanu
Cei care au jucat acest rol de „guri de tun” pentru Dragnea au fost, pe rand si in aceasta oridine, omologul sau de la ALDE, Calin Popescu Tariceanu, primarul general Gabriela Firea si presedintele executiv al PSD, Nicolae Badalau.
Tariceanu a declamat public, arborand o suparare nedisimulata, ca are semne de intrebare privind activitatea Guvernului, care apeleaza la Parlament pentru a aproba o serie de proiecte din programul de guvernare, dand drept exemple Legea salarizarii unice si crearea Fondului suveran.
Mai recent, Gabriela Firea a acuzat ca Dragnea nu se mai consulta cu premierul Sorin Grindeanu „ca la inceput” si a acuzat o proasta colaborare cu Guvernul la nivelul Primariei, unde proiectele „se lovesc de un zid”. Firea a spus ca relatia Executivului cu administratia locala este „mai proasta” decat pe vremea Guvenului Ciolos.
Nicolae Badalau a fost cel mai direct, el descriind chiar scenariul schimbarii lui Grindeanu si nominalizarii unui nou premier care sa fie propus spre desemnare presedintelui Iohannis.
Grindeanu nu-i intoarce lui Dragnea si celalalt obraz: Nu-mi remaniezi ministrii
Dragnea a iesit la atac din ce in ce mai direct si personal impotriva lui Grindeanu dupa refuzul expres al premierului de a face remanieri ca urmare a raportului de evaluare intocmit de Liviu Dragnea, Gabriela Firea, Darius Valcov, Cristian Socol si „alti colegi”.
„Nu faci schimbari la 3-0 in repriza intai” a spus Grindeanu. „Nu-i o declaratie buna, nu asta e atitudinea”, a raspuns, parinteste, Dragnea, ascunzandu-si enervarea teribila.
Dragnea isi devoaleaza in declaratii planul de a-l schimba pe Grindeanu
Vinerea trecuta Dragnea a declansat public o suita de atacuri in crescendo la Grindeanu. Astfel, despre schimbarea Guvernului, a declarat public, intr-o nota misterioasa, ca "Nu cred ca ajungem acolo. Sau...cine stie?", in timp ce, pe de alta parte, ii transmitea presedintelui Iohannis ca, atat timp cat acesta se afla in SUA, „nu se va intampla nimic in tara”.
De asemenea, Dragnea a anuntat ca toti ministrii, inclusiv Grindeanu, au depuse demisiile in alb, insa nu le va activa, considerand ca ar fi o procedura „incorecta”.
Sambata seara, Gabriela Firea a mers la un post Tv si l-a acuzat direct pe Grindeanu de faptul ca are „alt spate politic”, respectiv ca s-ar consulta mai mult cu presedintele Iohannis si mai putin cu Liviu Dragnea, care l-a numit premier. Ea a avansat si o serie de domenii de guvernare cu probleme, cum ar fi Apararea, Transporturile, Energia, Apele si Padurile si chiar Cultura.
La fel ca Badalau, Firea a descris scenariul schimbarii lui Grindeanu, inclusiv cu episodul in care PSD va merge la Cotroceni pentru a propune un alt premier, iar Iohannis ar da „majoritatii parlamentare” posibilitatea de a numi acest nou premier, desemnandu-l. Firea spunea chiar ca si-ar dori ca viitorul premier sa fie o femeie.
Grindeanu iese la atac – Stabilitate, nu schimbari!
Duminica seara, premierul Grindeanu posteaza un mesaj pe contul sau de Facebook, in care afirma ca Romania are nevoie de „stabilitate, nu de noi schimbari, crize politice, eventual alte alegeri”, in contextul informatiilor vehiculate pe surse privind iminenta sa schimbare din fruntea Guvernului.
Dragnea ii da replica imediat, la un post tv, spunand ca e surprins de ceea ce sustine Grindeanu, ca nu i se poate reprosa generarea instabilitatii si ca „stabilitatea unei tari nu sta intr-o persoana”. Ca si Firea, Dragnea creioneaza portretul viitorului premier, care trebuie sa fie „nebun de harnic”.
Dragnea merge noaptea la sediul PSD, unde sustine ca lucreaza la raportul de evaluare, pentru a finaliza concluziile. Aici face, in fata presei, o afirmatie dura, care devoaleaza adevaratele sale planuri: „Nu cred ca Sorin Grindeanu va proceda ca Radu Vasile”. El transmite astfel, in substrat, ca Grindeanu va demisiona daca partidul ii va retrage sprijinul politic.
„Eu l-am respectat foarte mult pe primul-ministru Radu Vasile, dar nu cred ca Sorin Grindeanu va proceda ca Radu Vasile. Nu cred ca se va ajunge acolo. Dar, repet, nu stiu daca se va propune lucrul asta. Oricine e calm in aceste zile e un om destept. Cine e foarte agitat, greseste”, a subliniat Dragnea.
Dragnea si Grindeanu, despre demisie: Da-ti-o! Nu mi-o dau!
Ziua de luni a fost o zi de acalmie aparenta, intrucat Dragnea a evitat sa faca declaratii publice. S-a intalnit in schimb, seara, cu Grindeanu, dupa ce acesta a revenit in tara din vizita in Croatia si i-a cerut demisia, premierul respingand solicitarea.
Marti, lucrurile se precipita in Parlament, unde mai multi ministri sunt chestionati de jurnalisti in privinta evaluarii activitatii lor. La birou la Dragnea e „pelerinaj” al ministrilor, care se intrec parca sa tuseze afirmatia liderului PSD de acum o saptamana: „99% din Guvern <<tine cu mine>>, de cateva luni stau in anticamera pe aici”.
MEDIAFAX.ro

conducerea psd liviu dragnea guvernului grindeanu
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1362 (s) | 43 queries | Mysql time :0.005905 (s)