News Flash:

Restrictii pe traseele turistice din Retezat, din cauza ursilor

15 Iulie 2014
1572 Vizualizari | 0 Comentarii
Restrictiile pe traseele turistice din zonele Dragsanu-Albele si Piule-Plesa din Parcul National Retezat vor fi extinse pana in luna septembrie, din cauza pericolului pe care il reprezinta ursii.

'In prima zona, Dragsanu-Albele, unde au murit 300 de oi, ce au cazut intr-o rapa, natura isi face singura curatenie. Au inceput sa apara ursii si sa se hraneasca cu oile si credem ca, in trei saptamani, vor termina ceea ce este acolo. (...) In cealalta zona, Piule-Plesa, (unde oile au fost trasnite, n.r.) nu au aparut ursii, nicio oaie nu a fost atinsa de ei. Nu stim din ce cauza. Acolo tot natura isi va face interventia, de la pasari rapitoare si alte animale salbatice', a declarat luni seful Serviciului Public Judetean Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean.

El a aratat ca autoritatile sunt interesate de protectia turistilor, motiv pentru care au fost instituite servicii de permanenta ale salvamontistilor si jandarmilor montani la refugiile Salvamont Buta si Poiana Pelegii, care vor atentiona turistii sa evite traseele care ajung in zona Dragsanu sau Piule-Plesa. 

'Ne intereseaza protectia turistilor si a traseelor. Vom instala panouri avertizoare pentru ca turistii sa evite zona o buna perioada de timp, pana in luna septembrie. (...)Ursii, pana nu termina de mancat, nu vor pleca de acolo. Abia apoi vor pleca in ariile de unde au venit (...) Nu poate exista siguranta ca nu te intalnesti cu ursul pe traseu. Pana in luna septembrie, totul se va sterge si se vor minimaliza efectele acestor incidente. Cadavrele oilor vor intra in putrefactie, iar altele vor fi mancate de animalele salbatice de prada. Din experienta noastra, ursul isi vede de treaba lui, asociaza omul cu un pericol si nu-l ataca', a spus Bodean.

Situatia a fost analizata de Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta Hunedoara care decis, de sambata, ca accesul turistilor sa fie restrictionat temporar pe traseul Paraul Plesii-Varful Plesa-Varful Piule-Cabana Buta. AGERPRES

bodean
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2022 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1343 (s) | 33 queries | Mysql time :0.039611 (s)