News Flash:

100 de locuri libere la scolile profesionale din Caras-Severin dupa prima etapa de admitere

15 Iulie 2014
1066 Vizualizari | 0 Comentarii
 Prima etapa de admitere la cele opt scoli profesionale de trei ani din judetul Caras-Severin s-a incheiat, insa au mai ramas libere o suta de locuri.
Au fost aprobate 252 de locuri, insa au fost validate, in aceasta etapa, prin optiuni scrise si depunerea dosarelor la unitatile scolare, 152 de locuri. 
Pentru cele o suta de locuri ramase neocupate vor mai exista doua etape, in perioada 27 - 28 iulie, respectiv in perioada 1 - 2 septembrie. 
Cu toate ca optiunile exprimate initial de catre elevi depaseau numarul locurilor disponibile, au ramas locuri libere, din cauza faptului ca nu erau indeplinite cerintele metodologice de admitere pentru aceasta etapa. Mai exact, unii dintre elevi aveau corigente, altii aveau situatia neincheiata.
'In urmatoarele doua etape, pot opta elevii absenti la evaluarea nationala, corigenti, neincheiatii si cei cu optiuni exprimate pentru repartizarea computerizata, care nu vor fi admisi in liceu la specializarea dorita. Initial, baza de date cuprindea si optiunile acestor candidati (total: 275). Dupa prima etapa de admitere sunt validati, prin optiuni scrise, 152 de elevi pentru scoala profesionala de trei ani, care au indeplinit conditiile metodologice si care, desi ar fi avut posibilitatea sa aleaga repartizarea computerizata pentru admiterea la liceu, au ales acest program flexibil de formare, care permite accesul mai rapid pe piata muncii si ofera posibilitatea continuarii studiilor liceale dupa absolvire, din clasa a XI-a', a declarat prof. Ion Chiosa, inspector scolar pentru invatamantul profesional si tehnic.
Locuri ocupate in proportie de 100%, dupa prima etapa de admitere sunt cele la scolile unde se formeaza ospatari in unitati de alimentatie, cele la scoli cu profil mecanic agricol si pentru lucrator in agricultura ecologica.
In zona Caransebes, au ramas cinci locuri libere pentru mecanici auto, sase locuri pentru tinichigiu -vopsitor auto si trei pentru tamplari. In zona Resita, mai sunt libere patru locuri pentru comerciant-vanzator, trei locuri pentru mecanici auto, cinci pentru mecanici de mecanica fina si 14 locuri pentru croitori imbracaminte dupa comanda. Si in orasul Bocsa mai sunt locuri libere si anume lacatusi - 14 locuri si mecanici auto - 12, iar in orasul Moldova Noua sunt 13 locuri libere pentru mecanici auto, in timp ce in Otelu-Rosu mai sunt noua locuri pentru lucratori in agroturism. 
Potrivit lui Ion Chiosa, invatamantul profesional cu durata de trei ani, introdus in premiera din acest an, in preuniversitar, 'le ofera elevilor oportunitatea de a intra, inca din clasa a IX-a, in culisele celor mai mari afaceri din judet si din tara.' 
La nivelul judetului Caras-Severin, vor fi organizate astfel de clase in opt unitati de invatamant, cu un total de 252 de locuri disponibile. Candidatii declarati admisi beneficiaza, pe durata celor trei ani, de pregatire profesionala de baza intr-un domeniu de formare profesionala, pregatire profesionala generala si de specialitate, cu sustinerea operatorilor economici si ai institutiilor publice partenere ale unitatii de invatamant, care ii pot sprijini pe cei mai buni dintre elevi prin burse suplimentare de practica, sustine inspectorul scolar Ion Chiosa. AGERPRES

ion chiosa
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2022 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1270 (s) | 33 queries | Mysql time :0.047142 (s)