News Flash:

Restaurantele se inchid din lipsa de angajati. “Unii pleaca dupa 2 zile cu banii”

8 Martie 2018
929 Vizualizari | 0 Comentarii
rest

Dupa ce milioane de oameni au plecat la munca in strainatate, Romania se confrunta cu o criza acuta de angajati.

Patronii restaurantelor si hotelurilor gasesc cu greu ospatari, bucatari sau menajere, iar numarul locurilor vacante este de patru ori mai mare fata de 2017, potrivit unui studiu recent. Iar efectele migratiei nu se opresc aici. Raman in tara multi care nu stiu meserie, iar asta se vede cu ochiul liber.

Andreea are 18 ani si primeste clientii intr-un restaurant. Castiga 1500 de lei plus bacsis, dar isi doreste sa fie ospatar. Cateva luni de pregatire nu sunt insa suficiente pentru ca un ospatar sa fie impecabil la locul de munca, spun patronii. Ei se plang ca nu gasesc oameni care sa lucreze bine si sa fie seriosi, desi taxele pe care le platesc pentru ei sunt foarte mari.

Industria Horeca, adica industria hoteliera si cea a restaurantelor, este recunoscuta pentru salariile mici, baza fiind bacsisul pe care il primesc angajatii de la clienti. Iar acesta nu mai e suficient pentru tinerii prea putin dispusi sa renunte la timpul lor liber.
“Eu le ofer 1200 de lei – bani in mana si carte de munca. Vor ca salariile sa fie cat mai mari, munca cat mai putina”, spune un patron.

Robert, patronul unui bar din centrul capitalei a avut nevoie de doi ani si jumatate pentru a-si face echipa. Multi din cei care se angajau, plecau dupa cateva zile…unii si cu “amintiri”.
″Am angajati care au plecat cu banii, au furat banii efectiv si e un fel de prinde orbu’, scoate-i ochii, ca nu mai exista cum era pe vremuri cum era litera i de indisciplina – te uitai in CV, in sistem vedeai ca e dat afara cu litera i.″⁣
Carmen conduce un bistro de care se ocupa impreuna cu familia – de la aprovizionare si bucatarie, pana la servire. Ar avea nevoie de ajutor, dar nu raspunde nimeni la anunturi.

Si la Cluj, lucrurile stau la fel. Patronul unui restaurant vrea sa se extinda, insa nu gaseste angajati. “Am pus acum o luna anunturi, cu promovare cu tot si au sunat 4 persoane pentru trei posturi dar nimeni nu a venit la interviu si salariul e bun, cu promovare, cu prime de sarbatori zile libere”.

Din cauza lipsei acute a fortei de munca, patronii sunt nevoiti sa recurga la solutii de avarie. Astfel ca au instalat pe mesele cafenelelor tablete mici cu ajutorul carora clientii pot comanda sau cere nota, astfel un chelner este disponibil pt mai multe mese in acelasi timp, iar in hoteluri au inceput sa apara cutii pentru chei, iar turistul se poate caza singur.

Conform unui studiu realizat de o platforma online pentru plasarea fortei de munca, patronii cafenelelor, restaurantelor si hotelurilor din Bucuresti, Cluj si Constanta sunt cei care au cea mai mare nevoie de angajati, insa nu gasesc oameni disponibili. Cei mai curtati sunt ospatarii, bucatarii, barmanii dar si patiserii. Poatenustiai.ro

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1152 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006127 (s)