News Flash:

Proiect: Doar mamele care au primit indemnizatii calculate gresit vor fi amnistiate

7 August 2014
888 Vizualizari | 0 Comentarii
Doar mamele care au primit indemnizatii pentru cresterea copilului calculate gresit vor fi amnistiate, nu si cele care au folosit documente eliberate cu nerespectarea legii sau care au declarat lucruri neconforme realitatii, reiese din proiectul pentru modificarea si completarea OUG 111/2010.
Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice (MMFPSPV) a pus in dezbatere publica proiectul de Lege prin care se modifica OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, prin care, pe de o parte, ar urma sa fie amnistitate o parte dintre mamele pentru care au fost stabilite debite, iar pe de alta mamelor li s-ar putea permite sa incaseze venituri suplimentare in perioada in care sunt in concediu de cresterea copilului.
Textul pus in dezbatere publica are o formulare interpretabila in ce priveste amnistierea mamelor care inregistreaza deja debite.
Astfel, art. II (1) din proiect prevede ca "debitele constituite sau care urmeaza a fi constituite in sarcina persoanelor care au beneficiat pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi sau beneficiaza la data intrarii in vigoare de indemnizatia pentru cresterea copilului/stimulentul, reprezentand sume incasate necuvenit, ca urmare a stabilirii unui cuantum eronat al indemnizatiei pe baza documentelor prezentate, se scutesc de la plata acestora".
La art. III (1) se arata insa ca "debitele (...) constituite din culpa debitorului materializata in folosirea de catre acesta a unor documente eliberate cu nerespectarea legii, declararea de catre acesta a unor date neconforme realitatii sau nedeclararea unor informatii, care au avut drept urmare stabilirea eronata a cuantumului drepturilor sau a perioadei de acordare a acestora, nu fac obiectul scutirii la plata, conform prevederilor prezentei legi".
Directorul general al Directiei generale asistenta sociala din cadrul MMFPSPV, Lacramioara Corches, a precizat joi, pentru MEDIAFAX, ca art. II se refera la cazurile in care s-au incasat drepturi necuvenite din cauza unor erori, iar art. III, la cele in care drepturile necuvenite au aparut in urma unor fraude.
"La art. II se accepta erorile de calcul ale functionarului public, care este pedepsit de Legea 188. La art. III este vorba de frauda si nu putem amnistia frauda", a explicat Lacramioara Corches, precizand ca documentul este, deocamdata, in dezbatere publica, iar Ministerul de Justitie ar putea propune exprimari lipsite de echivoc.
Contactat de agentia MEDIAFAX, avocatul Razvan Vasiliu a declarat ca, in opinia sa, textul proiectului de lege este ambiguu si lasa loc la interpretari.
"Legea pentru modificarea OUG 111/2010 supusa dezbaterii publice contine prevederi ambigue, fapt ce, cu siguranta, va duce la o aplicare neunitara sau eronata a acestor prevederi. Acest proiect urmareste sa exonereze de la plata persoanele care au incasat necuvenit sume reprezentand indemnizatii aferente concediului de crestere si ingrijire a copilului, insa nu orice astfel de debit va fi exonerat. Sunt vizate numai acele debite stabilite ca urmare a erorilor materiale survenite din culpa functionarului, si nu cele care au la baza documente care contin date care nu corespund realitatii. Fata de acest aspect, ma indoiesc ca prezentul proiect de lege va avea ca finalitate situatia expusa in cuprinsul expunerii de motive, respectiv o evitare a scaderii accentuate a bugetului familiei, respectiv eliminarea posibilitatii vulnerabilizarii resurselor destinate cresterii si ingrijirii copilului", a explicat avocatul.
Pe de alta parte, proiectul de act normativ mai prevede ca, in situatia in care pe perioada concediului pentru cresterea copilului, persoana indreptatita realizeaza venituri supuse impozitului in suma de pana la trei indicatori sociali de referinta (ISR) anual, plata indemnizatiei pentru cresterea copilului nu se suspenda, iar drepturile incasate cu acest titlu nu vor mai fi considerate "drepturi necuvenite", ca in prezent.
Documentul pus in dezbatere publica propune si modificarea alineatului 3 art. 7. Astfel, dreptul la stimulentul de insertie se va suspenda incepand cu ziua urmatoare celei in care beneficiarul nu mai realizeaza venituri supuse impozitului si solicita concediul pentru cresterea copilului.
In situatia in care, pe durata concediului pentru cresterea copilului, au fost realizate venituri peste nivelul stabilit (valoarea a trei ISR), recuperarea sumei incasate necuvenit se va calcula ca diferenta intre cuantumul lunar al indemnizatiei pentru cresterea copilului incasate si nivelul lunar al stimulentului de insertie la care ar fi avut dreptul.
"Debitul se constituie numai pentru lunile in care s-a desfasurat o activitate", se arata in proiect.
In situatia in care sumele incasate necuvenit vor avea drept cauza culpa persoanei care le-a incasat (folosirea de catre aceasta a unor documente eliberate cu nerespectarea legii, declararea de catre acesta a unor date neconforme realitatii sau nedeclararea unor informatii), prevederile anterioare nu se aplica.
"Pentru drepturile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta, cu exceptia celor prevazute la art. 2 alin. (1) sumele incasate necuvenit ca urmare a unei infractiuni savarsite de beneficiar se recupereaza de la acesta, in conditiile legii. Decizia (...) constituie titlu executoriu si poate fi contestata conform prevederilor Legii nr. 554/2004, cu modificarile si completarile ulterioare. Sumele ramase nerecuperate de pe urma beneficiarilor decedati nu se mai urmaresc", se arata in proiect.
Proiectul mai prevede ca, in termen de 60 zile de la data intrarii in vigoare a legii, trebuie facute modificari si in normele metodologice de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 111/2010.
Legea va intra in vigoare in prima zi a lunii urmatoare datei publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Proiectul de act normativ va fi in dezbatere publica pana in 17 septembrie.
Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a anuntat, la 1 august, ca mamele vor putea obtine, pe langa indemnizatia de crestere a copilului, venituri de pana la 1.500 de lei anual, muncind de acasa, iar peste 12.000 de femei care au facut acest lucru si ar trebui sa restituie indemnizatia vor fi aministiate fiscal.
Plumb a declarat ca, in urma unei decizii a Curtii de Conturi de verificare a dosarelor pentru acordarea indemnizatiei de crestere a copilului, s-a stabilit ca 12.460 de mame, in perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2014, au incasat venituri suplimentare, pe langa indemnizatia de crestere a copilului. Astfel, Curtea de Conturi a stabilit ca mamele respective trebuie sa returneze indemnizatiile incasate, respectiv 15 milioane de lei pentru care s-a constituit debit. Mediafax.ro
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2021 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1158 (s) | 33 queries | Mysql time :0.016662 (s)