News Flash:

Prognoza meteo pentru urmatoarele doua saptamani in fiecare regiune a tarii

9 Mai 2016
1388 Vizualizari | 0 Comentarii
vreme
Estimarea este realizata folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durata (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime si minime, mediate pentru fiecare regiune a tarii si adaptate local cu modele statistice si sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicata de aparitie a precipitatiilor.

BANAT
In prima saptamana a intervalului de prognoza temperatura aerului va creste usor si treptat, astfel incat maximele diurne vor atinge 24 de grade in jurul datei de 13 mai. Minimele nocturne vor marca si ele o crestere, de la 8 la 13 grade. Ulterior, vremea se va raci, iar intre 16 si 18 mai se vor inregistra medii ale temperaturilor maxime de 18...19 grade si ale celor minime de 8 grade. Incepand din 19 mai si pana la sfarsitul perioadei de prognoza, un nou proces de incalzire treptata va aduce regimul termic la valori apropiate de normele perioadei, respectiv 22 de grade ziua si 11 grade noaptea, in medie.
Averse pe arii mai extinse si mai importante cantitativ se vor semnala in jurul datei de 12 mai, dar probabilitatea de ploaie se va mentine ridicata pana pe 16 mai, dupa care doar izolat si trecator vor mai fi ploi slabe.

CRISANA
In primele zile ale intervalului de prognoza vremea se va incalzi usor de la o zi la alta, iar media temperaturilor maxime va creste pana spre 24 de grade, in jurul datei de 12 mai. Temperaturile minime vor avea o evolutie similara, fiind in crestere de la 7 la 13 grade.
Incepand din 13 mai regimul termic va marca o scadere, iar intre 15 si 18 mai vor fi valori diurne de 18 grade si nocturne de aproximativ 7 grade. O noua incalzire a vremii va avea loc in ultima parte a intervalului, astfel incat spre 22 mai se vor atinge valori comparabile cu normele climatologice ale perioadei, de 22 de grade in cursul zilei si 10 grade noaptea.
In primele doua zile vor fi ploi de scurta durata pe arii destul de restranse, dar, intre 12 si 15 mai, aria averselor se va extinde si izolat se pot cumula cantitati de apa mai importante. Intre 16 si 22 mai probabilitatea de aparitie a precipitatiilor se va mentine relativ ridicata, dar ploile se vor semnala doar izolat si trecator.
TRANSILVANIA
Temperaturile vor fi in crestere in prima parte a intervalului, de la valori maxime de 17 grade la inceput, pana la 23 de grade pe data de 12 mai, cand minimele termice vor avea medii de 11 grade, pornind de la 5 grade in primele nopti. Apoi vremea se va raci treptat, iar in jurul datei de 17 mai se vor atinge aproximativ 17 grade ziua si 5 grade noaptea. Intre 18 si 22 mai temperatura aerului va creste usor si treptat, spre valori comparabile cu cele climatologic normale, respectiv 20 de grade in orele amiezilor si 8 grade in cursul noptilor, ca medie regionala.
Probabilitatea pentru precipitatii va fi mai redusa doar in cursul zilei de miercuri, 11 mai, insa in restul intervalului se va mentine ridicata. Dar ploi pe arii mai extinse si mai insemnate cantitativ se vor semnala mai ales in intervalul 12 – 16 mai.
MARAMURES
La inceputul primei saptamani de prognoza maximele termice vor fi in crestere de la o zi la alta, astfel incat, pe 12 mai, se vor atinge valori medii de 23...24 de grade, pornind de la 18 grade in prima zi, iar minimele termice vor fi de 12 grade, fata de numai 6 grade la inceput. Ulterior va avea loc un proces de racire, iar in intervalul 15 - 18 mai vremea va fi racoroasa, se vor inregistra temperaturi diurne de 17...18 grade si nocturne de 6 grade. O revenire la regimul termic normal al perioadei va avea loc abia spre sfarsitul celei de a doua saptamani a intervalului de prognoza, cand mediile termice vor ajunge la 21 de grade ziua si 9 grade noaptea.
Pana pe 11 mai vor fi ploi slabe, trecatoare, dar in intervalul 12 - 15 mai probabilitatea pentru averse, posibil mai importante cantitativ, va creste semnificativ. Ulterior va mai ploua, dar numai pe arii restranse si in general slab cantitativ.

MOLDOVA
Pana pe 13 mai valorile termice vor creste usor de la o zi la alta. Temperaturile maxime, avand o valoare medie de 17 grade la inceputul intervalului de prognoza, vor atinge 24 de grade, in timp ce temperaturile minime vor atinge o medie de 13 grade, pornind de la 8 grade in prima noapte. Dupa aceasta data, vremea se va raci treptat, iar pe 17 – 18 mai vor fi medii diurne de 18...19 grade si nocturne de 8...9 grade. O noua incalzire, ce va avea loc spre finalul celei de a doua saptamani de prognoza, va readuce regimul termic la normal si se vor inregistra aproximativ 22 de grade ziua si 12...13 grade noaptea.
In privinta regimului pluviometric, aproape zilnic, temporar si local vor fi ploi, mai insemnate cantitativ in intervalul 12 – 17 mai, cand acestea se vor semnala pe arii extinse.

DOBROGEA
In prima saptamana maximele termice vor fi in crestere, de la valori de 17 grade in prima zi, spre 24 de grade pe data de 14 mai. In urmatoarele zile regimul termic va marca o scadere, iar pe 17 – 18 mai se vor inregistra 18...19 grade, pentru ca apoi sa creasca din nou, pana la finalul celor doua saptamani ale intervalului de prognoza, cand se vor consemna valori medii de 22 de grade, apropiate de normele perioadei. Temperaturile minime vor avea o evolutie asemanatoare, iar pe toata perioada prognozei se vor incadra intre 8 si 12 grade, cu cele mai scazute valori in jurul datelor de 9, 10 si 18, 19 mai si cele mai ridicate pe 13 si 14 mai.
Probabilitatea pentru ploi pe arii mai extinse va creste dupa data de 12 mai, insa cantitati mai importante de apa se pot cumula, cel mai probabil, pe 16 – 17 mai.

MUNTENIA
La inceputul intervalului valorile termice, de aproximativ 17 grade ziua si 8 grade noaptea, vor caracteriza o vreme racoroasa, dar treptat vremea se va incalzi, iar pe 13 – 14 mai se vor atinge valori medii diurne de 25 de grade si nocturne de 13 grade. Apoi regimul termic va marca o scadere usoara de la o zi la alta, iar in intervalul 17 – 19 mai vor fi temperaturi maxime situate, in medie, in jurul a 20 de grade, in timp ce minimele nocturne vor fi de aproximativ 9 grade. Abia spre finalul intervalului de prognoza un nou proces de incalzire va aduce regimul termic la valori apropiate de mediile multianuale ale perioadei, de 23 de grade ziua si 11 grade noaptea.
Vor fi ploi, mai ales averse, aproape in fiecare zi, dar mai insemnate cantitativ si pe arii mai extinse vor fi pe 12 mai si, din nou, pe 16, 17 mai.

OLTENIA
In primele zile vremea se va incalzi usor si treptat, astfel incat mediile termice diurne vor creste de la 18 grade la inceput spre 24 de grade pe 13 – 14 mai, iar cele nocturne vor marca si ele o crestere, de la 8 pana la 13 grade, in aceeasi perioada, mediat pe intreaga regiune. Apoi, pana pe 17 – 18 mai, temperaturile vor scadea treptat, atingand valori maxime de 19 grade si minime de 8 grade. Spre sfarsitul intervalului de prognoza vremea se va incalzi din nou, iar temperaturile vor atinge valori apropiate de normele climatologice ale perioadei, de 22 si, respectiv, 11 grade.
Pe tot parcursul intervalului de prognoza, vor fi ploi de scurta durata, pe arii restranse, exceptand ziua de 12 mai si, posibil si pe cele de 16 si 17 mai, cand vor fi averse pe arii extinse si mai importante cantitativ.

LA MUNTE
In primele zile ale intervalului de prognoza vremea se va incalzi, iar temperaturile diurne vor creste de la 8...9 grade la inceput, spre 14 grade pe 13 – 14 mai. In acest interval si minimele nocturne vor evolua asemanator, fiind in crestere de la 1 grad pana la 7 grade, in medie. Incepand cu data de 14 mai vremea va intra intr-un proces de racire, iar valorile de temperatura vor scadea spre 8 grade ziua si 1...2 grade noaptea, in intervalul 17 – 19 mai. Apoi o noua incalzire a vremii va determina, la finalul celor doua saptamani de prognoza, valori termice diurne de 12 grade si nocturne de aproximativ 4 grade.
In privinta regimului pluviometric, aproape zilnic, temporar si local vor fi averse, in general slabe cantitativ, exceptand perioada 12 – 17 mai, cand izolat sunt posibile cantitati mai importante de precipitatii.

banat crisana transilvania maramures moldova dobrogea muntenia oltenia
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1405 (s) | 32 queries | Mysql time :0.006037 (s)