News Flash:

Prognoza meteo pentru urmatoarele doua saptamani

24 Mai 2016
1260 Vizualizari | 0 Comentarii
vreme calda
Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) a prezentatestimarea evolutiei valorilor termice si a precipitatiilor, pana la data de 5 iunie. In Moldova, media regionala a temperaturilor maxime va fi de 24 - 25 grade in primele doua zile, valori mai ridicate decat mediile climatologic specifice acestei perioade. Apoi temperaturile vor fi in scadere pronuntata, pentru ca ulterior, pana la sfarsitul lunii mai, sa creasca treptat spre 27 - 28 de grade, ajungand sa caracterizeze din nou o vreme mai calda decat ar fi normal. In intervalul 1 - 5 iunie, maximele diurne vor fi de 24 - 26 de grade. Temperaturile minime vor varia de la o medie de 12 - 13 grade in prima saptamana de prognoza, pana la o medie regionala de 15 grade in 31 mai - 1 iunie. Apoi, regimul termic nocturn va fi in scadere usoara si treptata spre 13 grade, in medie, la sfarsitul intervalului de prognoza. Vor fi averse pe aproape intreg parcursul intervalului de prognoza, dar acestea vor fi mai frecvente si mai importante cantitativ in intervalul 24 - 28 mai si 31 mai - 5 iunie.  


Banat - Dupa o prima zi cu vreme mult mai calda decat ar fi normal, valorile termice diurne vor marca o scadere accentuata, astfel ca pe 24 si 25 mai vor avea o medie regionala de numai 20 de grade. Ulterior, vremea se va incazi usor si treptat, atat ziua cat si noaptea, urmand ca in perioada 29 - 31 mai sa se inregistreze, in medie, temperaturi maxime de 27 - 29 de grade si minime de 14 - 16 grade, valori cu mult mai ridicate decat normalul climatologic al sfarsitului primaverii. Luna iunie va debuta cu o noua scadere a temperaturii aerului, pana la maxime diurne de 24 - 25 de grade si minime nocturne de 13 - 14 grade, in medie regionala, ceea ce va caracteriza un regim termic in general normal. Vor fi averse, cu o probabilitate mai mare si pe arii mai extinse pe 24 si 25 mai, dar si in intervalul 30 mai - 5 iunie, cand si cantitatile de apa vor fi mai insemnate. 


Crisana - Scaderea accentuata a valorilor termice de la inceputul intervalului de prognoza va fi urmata de o incalzire treptata in perioada 26 - 30 mai, cand vremea va deveni mult mai calda decat ar fi normal pentru aceasta perioada. La inceptul lunii iunie se va consemna o noua scadere a valorilor de temperatura, ce se vor apropia de cele climatologic specifice datei calendaristice, iar pana la sfarsitul intervalului de prognoza acestea nu vor mai avea variatii semnificative. Astfel, media regionala a temperaturilor maxime va urca de la 20 de grade pe 24 - 25 mai, spre 28 de grade in data de 30 mai, iar in intervalul 2 - 5 iunie se va mentine relativ constanta in jurul valorii de 24 de grade. Minimele termice vor varia, in medie, de 10 grade, in data de 25 mai, la 15 grade, in jurul datei de 31 mai, apoi vor scadea pana la 13 grade, dupa 2 iunie. Vor fi averse pe arii mai extinse in zilele de 24 si 25 mai, dar si in intervalul 30 mai - 5 iunie, cand si cantitatile de apa vor fi mai insemnate. In restul perioadei, acestea vor fi sporadice si la o intensitate redusa. 


Transilvania - Temperaturile maxime vor marca o scadere accentuata, de la o medie regionala de 25 de grade, la inceputul intervalului, spre 18 grade, in data de 25 mai. Ulterior acestea vor creste treptat, ajungand la o medie de 26 de grade la sfarsitul lunii mai, caracterizand o vreme cu mult mai calda decat ar fi normal pentru aceasta perioada. In ceea ce priveste temperaturile minime, acestea vor avea o usoara variatie la inceput, in jurul unei medii de 9 grade, pentru ca din data de 25 mai sa marcheze o crestere lenta spre 12 - 13 grade, in medie, in intervalul 30 mai - 1 iunie. In perioada 2 - 5 iunie, regimul termic se va mentine relativ constant, in jurul unei medii de 22 de grade a maximelor diurne si de 11 grade a minimelor nocturne. Pe tot parcursul intervalului de prognoza se vor semnala averse, pe arii extinse si insemnate cantitativ in perioada 24 - 27 mai si din nou dupa data de 31 mai. 


Maramures - In primele trei zile ale intervalului, regimul termic, indeosebi cel diurn, va marca o scadere de aproximativ 5 grade si va fi caracterizat, in jurul datei de 25 mai, de valori usor mai coborate decat cele climatologic specifice acestei perioade, respectiv o medie a temperaturilor maxime de 21 de grade. Din data de 26 mai, vremea va intra intr-un proces de incalzire usoara si treptata, urmand a se inregistra in perioada 30 mai - 1 iunie valori termice, atat diurne cat si nocturne, mult mai ridicate decit cele normale. Astfel, media regionala a temperaturilor maxime va fi 25 - .27 de grade, iar a celor minime de 12 - 14 grade. Se vor semnala averse pe arii extinse si moderate cantitativ in jurul datei de 24 mai. Ulterior, probabilitatea de aparitie a acestora va fi ridicata in perioada 25 - 27 mai si in intervalul 30 mai - 5 iunie, cand se pot inregistra si cantitati de apa mai insemnate.


Dobrogea - Pana in data de 25 mai, temperatura aerului va fi in scadere, de la maxime de 21 - 23 de grade, in medie regionala, pana la 19 - 20 de grade. Media regionala a minimelor va fi de 12 - 14 grade, pana pe 26 mai. In intervalul 25 - 31 mai, temperatura aerului va fi in crestere, pana la maxime de 24 - 25 de grade si minime de 16 - 17 grade. Dupa data de 31 mai, pana la sfarsitul intervalului de anticipatie, temperatura aerului va marca o scadere usoara, valorile mentinandu-se apropiate de cele specifice perioadei; media maximelor se va situa in jurul a 23 de grade, iar a minimelor va fi de 15 - 16 grade. Vor fi averse pe arii extinse intre 24 si 27 mai, cand sunt de asteptat si cantitati de apa mai insemnate si, cu o probabilitate mai redusa, in restul intervalului.


Muntenia - Pana pe data de 25 mai, temperatura aerului va fi in scadere, in special la valorile diurne. Astfel, mediile regionale ale maximelor vor ajunge sa fie de 20 - 21 de grade, valori sub cele normale ale perioadei. Media minimelor, pana pe 26 mai, va fi de 11 - 13 grade. In intervalul 25 - 31 mai temperatura aerului va fi in crestere pana la medii regionale ale maximelor de 28 - 29 de grade si ale minimelor de 14 - 15 grade, valori usor mai mari fata de cele normale ale perioadei. Apoi, pana la sfarsitul intervalului, mediile regionale ale maximelor se vor situa in jurul a 25 de grade, iar ale minimelor vor fi de 14 - 15 grade. Vor fi averse, mai frecvente si mai insemnate cantitativ in intervalul 24 - 28 mai si 31 mai - 5 iunie. 


Oltenia - Pana pe 25 mai, valorile termice diurne vor fi in scadere si se vor inregistra medii regionale ale maximelor de 20 - 21 de grade. Valorile nocturne nu vor avea variatii semnificative, astfel incat se vor inregistra medii ale minimelor de 11 - 13 grade. Ulterior, temperatura aerului va creste treptat, ajungand la o medie a maximelor de 28 - 29 de grade la sfarsitul lunii mai, valori ce vor caracteriza o vreme mult mai calda decat ar fi normal pentru aceasta perioada. Temperaturile nocturne vor marca o crestere pana pe 31 mai, cand media regionala a minimelor va fi de 15 - 16 grade. Luna iunie va debuta cu o scadere usoara a valorilor termice, astfel ca pana la sfarsitul intervalului de prognoza, media maximelor va fi de 25 - 26 de grade, iar a minimelor de 13 - 15 grade. Probabilitatea de aparitie a averselor va fi mai mare in zilele de 24 si 25 mai si dupa 30 mai, cand si cantitatile de apa vor putea fi mai insemnate. In restul intervalului, aversele vor fi posibile pe arii restranse. 


La munte - Intervalul de prognoza va debuta cu o scadere a temperaturii aerului, resimtita indeosebi la valorile diurne, astfel incat, pe 25 mai, maximele vor fi, in medie, in jurul valorii de 10 grade. Temperaturile minime vor avea usoare variatii pana pe data de 25 mai, media acestora urmand a se situa intre 4 si 7 grade. Apoi, pana la sfarsitul lunii mai temperaturile vor fi in crestere; media maximelor va ajunge la 17 - 18 grade, iar a minimelor la 9 - 10 grade. Astfel de valori vor caracteriza o vreme cu mult mai calda decat in mod normal in aceasta perioada. Scaderea termica de la inceputul lunii iunie va fi usoara, astfel ca maximele se vor situa in jurul a 14 grade si minimele vor fi de 6 - 7 grade. Vor fi averse aproape in tot intervalul, mai importante cantitativ si pe arii mai extinse intre 24 si 27 mai, dar si dupa 31 mai. 

anm moldova banat crisana transilvania maramures dobrogea muntenia
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1189 (s) | 43 queries | Mysql time :0.005585 (s)