News Flash:

Procurorii CSM, critici la adresa ministrului Justitiei

17 Mai 2018
944 Vizualizari | 0 Comentarii
tudorel toader4

Sectia pentru Procurori a CSM transmite, printr-un comunicat de presa, ca afirmatiile ministrului justitiei privind existenta represiunii nedrepte in cazurile in care a fost luata masura arestarii preventive, dar ulterior a fost dispusa solutia achitarii, pot afecta independenta procurorilor.
"Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a luat act de afirmatiile ministrului justitiei privind existenta represiunii nedrepte in cazurile in care a fost luata masura arestarii preventive, dar ulterior a fost dispusa solutia achitarii, in contextul anuntului privind intentia de a dispune intocmirea unei evidente a cazurilor de acest gen, cu nominalizarea procurorilor care au efectuat ancheta. Manifestandu-si preocuparea pentru indeplinirea rolului constitutional al Consiliului de garant al independentei justitiei, Sectia pentru procurori semnaleaza potentialul acestor afirmatii de a afecta independenta procurorilor in ce priveste adoptarea solutiilor procesuale", transmite Sectia pentru Procurori a CSM.

"Subliniem ca sarcina identificarii faptelor prevazute si pedepsite de legea penala, cercetarii si tragerii la raspundere a autorilor apartine organelor de urmarire penala, iar interpretarea si aplicarea legii la un caz concret, stabilirea situatiei de fapt, aprecierea asupra probelor, sustinerilor si cererilor formulate, constituie atributul instantelor de judecata", potrivit sursei citate.

Ministrul Justitiei a declarat, referitor la cazurile de achitare din ultima perioada, ca va veni vremea in care va exista o evidenta riguroasa a celor care au fost anchetati, arestati si ulterior achitati, „sa stim si noi un tablou al romanilor care au suferit pe nedrept”.


„Nu stiu daca vom realiza sau nu, dar poate nu ar fi lipsit de interes sa stim si faptul ca X a fost tinut in ancheta trei ani de zile, eventual trimis in judecata, eventual arestat, de catre procurorul Y. Poate nu e lipsit de interes sa stim si noi de ce pe unul care fura il punem la zid si spunem ca asta e condamnat si cutare si cutare si cutare si dupa aceea el e nevinovat, ne pare rau, iti dam despagubiri, du-te la CEDO iti dau aia de la CEDO, vezi daca nu facem o intelegere si o semneaza ministrul Justitiei si scoatem procesul de pe rol, ii dam 2-3 mii de euro, la revedere. Credeti ca trei mii de euro acopera suferinta a trei ani de puscarie nemeritata? Categoric, nu. Si atunci de ce il punem la zid, a furat, e infractor, e cutare, e cutare, e grav, e foarte grav, dar ala care a facut represiunea asta nedreapta nu trebuie sa-l stim si pe ala ? Poate va veni vremea cand lucrurile se vor limpezi”, a declarat Tudorel Toader.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1191 (s) | 43 queries | Mysql time :0.005789 (s)