News Flash:

Probleme cu legea SALARIZARII unitare pentru angajatii din sanatate . "Se pare ca nu toate calculele legate de sporuri au fost corecte". UPDATE: Proteste in tara

5 Aprilie 2018
1011 Vizualizari | 0 Comentarii
sanitas

Reprezentantii sindicatelor din Sanatate au explicat, dupa o discutie cu ministrul Sanatatii, ca nu s-a gasit nicio solutie pentru regulamentul sporurilor, precizand chiar ca unele calcule nu au fost facute corect. Intre timp, peste o suta de angajati ai Spitalului de Pneumoftiziologie din Iasi au iesit, joi dupa-amiaza, in fata institutiei, protestand fata de reducerile salariale drastice pe care le-au resimtit, in urma modificarii legislatiei, transmite corespondentul MEDIAFAX.


"Se pare ca nu toate calculele sunt corecte, sunt discutii, nu am gasit solutii astazi. Probabil ne vom mai intalni si dupa sarbatori. HG-ul este acceptabil, dar problema este reprezentata de Legea salarizarii unitare cu toate problemele ei. Cine a promulgat-o, cine a nascut-o sa si-o asume sau sa o modifice. Vom deconta toate aceste probleme in jurul datei de 15 aprilie, cand se vor primi fluturasii si banii efectiv pe card. O parte dintre oameni spun ca legea e buna, noi spunem ca nu este buna, dar vom vedea pe 15 aprilie", a declarat Iulian Pope, reprezentantul Sanitas.

Sindicalistii au explicat ca ministrul Sanatatii spera sa gaseasca variante pentru aceste sporuri, dupa intalnirile pe care le va avea cu managerii de spitale.

"Vom purta in continuare discutii. La acest moment, nu avem nimic care ar putea veni in ajutorul colegilor nostri. Doamna ministru a spus ca incearca sa gaseasca solutii impreuna cu managerii de spitale acolo unde sunt probleme, la aplicare", a precizat Leonard Barascu, presedintele Sanitas.
Miercuri si joi, zeci de angajati ai Institutului de Pneumofiziologie "Marius Nasta" din Capitala, biologi, asistente si personal administrativ, au protestat, joi, pentru a doua zi consecutiv, in curtea unitatii spitalicesti, fiind nemultumiti de reducerea sporurilor.

Guvernul a aprobat, saptamana trecuta, regulamentul cadru care stabileste locurile de munca, categoriile de personal si marimea concreta a sporurilor pentru conditii de munca pentru familia ocupationala ”sanatate si asistenta sociala”.

Legea 153/2017 prevede un nivel maxim al sporurilor acordate in sistemul sanitar si de asitenta sociala la 30% din suma salarilor de baza la nivelul ordonatorilor principali de credite.

Anexele 1-9 din regulamentul cadru aprobat stabilesc procentele diferentiate pe locuri de munca si categorii de personal, in functie de conditiile specific aferente fiecarui loc de munca, respectiv:

- locuri de munca cu conditii periculoase: 15% pana la 25%,

-locuri de munca cu conditii deosebit de periculoase: 35% pana la 85%,

-locuri de munca cu conditii periculoase sau vatamatoare: 5% pana la 15%,

- locuri de munca cu conditii grele de munca: 10% pana la 15%,

- personal care isi desfasoara activitatea cu surse de radiatii sau generatoare de radiatii in conditii periculoase: pana la 30%,

- personal care isi desfasoara activitatea in unitatile sanitare cu specific deosebit: 10% pana la 15%,

- personal care lucreaza in unitati sanitare aflate in localitati izolate: pana la 20%,

- locuri de munca cu conditii deosebite, cum ar fi stress sau risc: 5% pana la 15%,

- personal care isi desfasoara activtatea in unitatile de asitenta sociala/ centre cu sau fara cazare: 7,5% pana la 75%.

Potrivit actului normativ, locurile de munca, categoriile de personal si marimea concreta a sporurilor se stabilesc la nivelul fiecarui ordonator principal de credite, cu consultarea sindicatelor sau, dupa caz, a reprezentantilor salariatilor, avand la baza buletinele de determinare prin expertizare a locurilor de munca.

Protest de amploare la un spital iesean: Ne-am trezit fara sute de lei la salariu

Peste o suta de angajati ai Spitalului de Pneumoftiziologie din Iasi au iesit, joi dupa-amiaza, in fata institutiei, protestand fata de reducerile salariale drastice pe care le-au resimtit, in urma modificarii legislatiei, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Salariatii din cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie din Iasi au iesit in fata unitatii medicale, protestand fata de reducerile veniturilor.

"Aproximativ 100 de angajati ai Spitalului de Pneumoftiziologie din Iasi protesteaza la aceasta ora, deoarece au resimtit scaderi la lefuri cuprinse intre 300 si 1.370 de lei, in functie de categoria profesionala. Asta s-a intamplat dupa modificarea Legii salarizarii. Personalul unitatii asigura in continuare buna calitate a serviciilor, dar la nivel redus. Noi am avertizat inca din toamna anului trecut ca se va intampla acest lucru, daca se va schimba legislatia in acest mod", a declarat, corespondentului MEDIAFAC, Victorela Vieriu, liderul Sanitas al angajatilor de la Spitalul de Pneumoftiziologie.

Potrivit acesteia, la protest nu au iesit si medicii, deoarece salariile acestora au crescut, fiind prezenti doar asistentii medicali de la diferite specializari, biologi, chimisti, infirmierii si brancardierii.

"Unui asistent de Anatomie Patologica i-a fost diminuat salariul cu 1.370 de lei. Infirmierii si brancardierii s-au trezit cu lefurile diminuate cu 500-700 de lei, iar asistentii cu studii superioare au primit cu 200-700 de lei mai putin. Conducerea spitalului a fost deschisa la discutii, dar ni s-a explicat ca nu se poate remedia situatia din punct de vedere financiar, deoarece trebuie sa ne incadram in «anvelopa» de 30% pe ordonator principal de credite. Noi suntem direct in subordinea Consiliului Judetean, care a alocat un anumit procent pentru unitatea noastra, iar noi trebuie sa ne incadram in acel procent oferit de CJ", a adaugat Victorela Vieriu.

Conform acesteia, vina apartine celor care au decis modificarea regulamentului de sporuri si Legea salarizarii, iar Ministerul Sanatatii si cel al Muncii ar trebui sa gaseasca o solutie. In opinia liderului sindical iesean, situatia este grava, iar protestele vor continua si, in plus, vor lua amploare in perioada urmatoare.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1453 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006195 (s)